Vasara „Stumbrui“ buvo kaip niekada užimta. Komandą perėmus naujiems savininkams komandos vyriausiuoju treneriu pagaliau paskirtas prieš tai oficialiai asistentu dirbęs Mariano Baretto, o iki tol „Stumbrui“ vadovavęs Darius Gvildys išsikėlė į Alytaus DFK „Dainavą“. Klubo prezidentu paskirtas dabar jau buvęs teisėjas Sergejus Slyva.

Kauniečiai buvo aktyviausi žaidėjų turgaus dalyviai, komandos sudėtį pakeitę tiesiog kardinaliai. Ambicingų tikslų ne tik įsitvirtinti lygoje, bet ir tarp stipriausių komandų nestokojantis „Stumbras“ savo gretas papildė daugiau nei dešimčia naujų žaidėjų, atsikratydami beveik tiek pat komandai netikusių futbolininkų.

Ekipą paliko dėl traumos šiemet beveik nerungtyniavęs puolėjas Artūras Rimkevičius, baigėsi ir kito puolėjo Luko Baranausko nuoma. Dar prieš vasarą atsisveikinta su legionieriais F. Floresu ir E. Sallesu, toks pats likimas ištiko ir japoną Hayato Wakino.

Vartininkas Aleksandras Sikorskis nusprendė keltis į užsienį ir prisijungė prie Kaliningrado „Baltika“ (Rusija) komandos, kontraktą abipusiu susitarimu nutraukęs kapitonas Audrius Račkus persikėlė į kitąmet „SMScredit.lt A lygoje“ greičiausiai rungtyniausiantį Kazlų Rūdos „Šilą“. „Stumbro“ gretose taip pat neliko gynėjų Laimono Jurevičiaus ir Luko Čerkausko.

Visgi kauniečiai pasistiprino ne ką mažesnėmis pajėgomis, kurių daugumą sudaro legionieriai. Kiek anksčiau komandą papildė puolėjas iš Prancūzijos Alexandre‘as Kore ir gynėjas iš Portugalijos Jardelis Nazare. Gynybos grandį taip pat sustiprino trys naujokai. Tai Maskvos CSKA klubo gretose rungtyniavęs Pavelas Kotovas, aštuoniolikmetis italas Andrea Muto ir septyniolikmetis Matas Voronko iš Nacionalinės futbolo akademijos.

„Stumbras“ pasipildė ir kitose pozicijose. Štai vartuose komandai padės iš Brazilijos „Serie B“ įsigytas 25-erių Rafaelis Broetto, taip pat iš Gargždų „Bangos“ atvykęs 19-metis Ignas Driomovas. Saugų grandyje net trys pastiprinimai. Prie Laikinosios sostinės klubo prisijungė Rusijos „Spartak“ ir „Krasnodar“ ekipose (abi Rusija) patirties sėmęsis Maksimas Jermakovas, futbolininkas iš Gvinėjos Josue Alpha Camara ir brazilas Christianas Alexas Santosas.

Galiausiais klubas suteikė galimybę debiutuoti ir jauniesiems talentams: 16-mečiui puolėjui Nauriui Petkevičiui, kuris rungtyniavo ir paskutinėse rungtynėse su Vilniaus „Žalgiriu“, 17-mečiui vartininkui Matui Daškui ir 15-mečiui saugui Viliui Armalui. Verta paminėti ir tai, kad dauguma komandą papildžiusių naujokų yra sulaukę vos 18-22 metų, vos du – 24-25 metų.

Visgi net ir su tiek papildymų atrodo, kad kauniečiams pastaruoju metu tiesiog trūksta stabilumo, o apie tai byloja ir demonstruojami rezultatai. Per pastarąsias aštuonerias rungtynes jie pralaimėjo net penkis kartus, o nuo ketvirtoje pozicijoje esančios Marijampolės „Sūduvos“ atsilieka jau 19 įskaitinių taškų.

Tuo tarpu „Žalgirio“ gretose ir toliau nesulaikomai rungtyniauja puolėjas Andrija Kaludjerovičius, kuris savo sąskaitoje turi 11 taiklių šūvių, o įvarčius muša kiekvienose čempionato rungtynėse, kuriose pasirodo starto sudėtyje. Puolėjas jau yra spėjęs nubausti ir „Stumbrą“, o demonstruojama forma leidžia spėti, kad serbo koja gali patupdyti dar ne vieną kamuolį į varžovų vartus.

Ne lengviau varžovams turėtų būti ir dėl to, kad jie išlieka viena prasčiausiai besiginančių komandų lygoje. 39 įvarčius praleidę kauniečiai pagal šį rodiklį susilygino su Utenos „Uteniu“, bet dar kol kas nusileidžia absoliučiam čempionato autsaideriui Kauno „Kauno Žalgiriui“.

Rungtynes trečiadienį bus priverstas praleisti tik žalgirietis Elivelto, praėjusiame susitikime su „Trakais“ pasirodęs po keitimo ir netrukus prieš save išvydęs raudoną kortelę. Kauniečių gretose rungtyniauti jau galės paskutines rungtynes su Klaipėdos „Atlantu“ dėl per didelio kiekio surinktų geltonų kortelių turėjęs praleisti Abdulas Basitas.

Forma

Pastaruoju metu komandų demonstruojama forma labai skiriasi. Žalgiriečiai tęsia savo pergalingą kelią ir per paskutines penkerias rungtynes iškovojo vien pergales, tuo tarpu kauniečiams dažniau tenka patirti pralaimėjimo kartėlį.

Žalgiriečiai po keturis įvarčius atseikėjo Utenos „Uteniui“ ir Jonavos „Lietavai“, o abejose šiose dvikovose A. Kaludjerovičius pelnė po „hat-trick'ą“. Minimaliu rezultatu 1:0 žalgiriečiai įveikė ir „Atlantą“, nors rungtynes baigė tik su dešimčia žaidėjų. Vėliau rezultatu 3:1 įveiktas „Kauno Žalgiris“, 2:1 įveikti taip pat kiekybinę persvarą rungtynių pabaigoje turėję „Trakai“. Bendras įvarčių santykis – 14:5.

Per tą patį laikotarpį kauniečiai iškovojo vos vieną pergalę, rezultatu 2:1 įveikdami „Lietavą“. Nulinėmis lygiosiomis įvykusios rungtynės Utenoje baigė „Stumbro“ iškovotų taškų kraitį per pastarąsias penkerias rungtynes.

Eilinis pralaimėjimas patirtas prieš uostamiesčio komandą, kuomet „Atlantas“ iš Kauno išsivežė pergalę 2:0. Ne mažiau skausmingas pralaimėjimas patirtas Laikinosios sostinės derbyje, kur „Stumbro“ futbolininkai 1:2 nusileido savo kaimynams. Įdomiai susiklostė dvikova Marijampolėje, kur Robertas Vėževičius išlygino jau 13-ą minutę turėtą dviejų įvarčių deficitą, tačiau visas jo pastangas nubraukė antrame kėlinyje pelnytas Tomo Radzinevičiaus įvartis (2:3) ir dar vienas pralaimėjimas. Bendras įvarčių santykis 5:8.

Tarpusavio susitikimai

Šiemet „Žalgiris“ ir „Stumbras“ pajėgiausiame Lietuvos čempionate susitiko tris kartus, o visuose iš jų pergale džiaugėsi vilniečiai. Bendras įvarčių santykis (13:3) žalgiriečių naudai. Tiesa, „Stumbras“ išlieka vieninteliu klubu, sugebėjusiu čempionų titulą ginančiam „Žalgiriui“ įmušti tris įvarčius per vienerias rungtynes.

Pirmas komandų susitikimas antrame ture Kaune buvo pažymėtas retu rezultatyvumu. 6:3 pasibaigusiame mače įvarčius mušė net 8 skirtingi žaidėjai. Varžovus taikliais šūviais vaišino Bahrudinas Atajičius (pasižymėjęs dubliu), kapitonas Egidijus Vaitkūnas, Linas Pilibaitis, Mantas Kuklys ir Elivelto. Priešininkų gretose išlyginti rezultatą pirmo kėlinio pradžioje sugebėjo Audrius Račkus, vėliau padėtį tik šiek tiek sušvelnino Keneddy Eriba ir Martynas Zaleckis.

Visgi daugiau kauniečiams lygoje prieš žalgiriečius pasižymėti nebe pavyko. Antras susitikimas 9-ame ture Vilniuje praėjo sklandžiai, o įvarčiais paskutinėmis abejų kėlinių minutėmis pasižymėjo M. Kuklys ir V. Lukša. 16-ame ture Kaune vilniečiai tiesiog pasismagino, laimėdami triuškinančiu rezultatu 5:0. Tąkart savo žodį dukart tarė L. Pilibaitis, jam akompanavo E. Vaitkūnas, Marinas Matošas ir A. Kaludjerovičius.

Komentaras

Nors šiemet žalgirietis Vytautas Lukša dažniau renka rezultatyvius perdavimus, nei įvarčius, tačiau vieną taiklų smūgį įsmeigė būtent į „Stumbro“ vartus. Ir nors būsimiems varžovams dar nepavyko įveikti čempionų titulą ginančių vilniečių, saugas neskuba nuvertinti penktoje vietoje žygiuojančių „Stumbro“ futbolininkų.

„Kaip ir kiekviename ture, sieksime tik pergalės. Tačiau tai nereiškia, kad rungtynės bus lengvos. Čempionatas po truputį artėja pabaigos link, o mums kiekvienas taškas yra ir svarbus, ir brangus. Todėl negalime net pagalvoti apie barstymą.

Šis sezonas yra išskirtinis todėl, kad bet kuri komanda yra pajėgi mesti mums iššūkį. Rungtyniaujant su „Stumbru“ taip pat teko tai patirti, kuomet susitikimas LFF taurėje Vilniuje pasibaigė 1:1, o rezultatą išlyginome tik mačo pabaigoje. Todėl ir šį kartą turėsime neprarasti budrumo, laikytis drausmės ir tinkamai sužaisti. Įvykdžius tai turėtume pasiekti savo tikslą“, - teigė V. Lukša.

Žalgirietis atkreipė dėmesį ir į didelę rotaciją varžovų komandos sudėtyje. Pasak jo, net ir praradus nemažai žaidėjų „Stumbras“ yra sustiprėjęs.

„Prie varžovų komandos prisijungė tikrai daug naujų žaidėjų, manau, kad jie sustiprino „Stumbrą“. Reikia nepamiršti ir to, kad jie turi patyrusių žaidėjų, kurie labai padeda jaunimui. Žinoma, jie neteko kai kurių žaidėjų. Jeigu A. Rimkevičius jau gan seniai nerungtyniavo, tai A. Račkus buvo tiesiog komandos siela. Tačiau nepakeičiamų nebūna, todėl tikrai atsiras tokių futbolininkų, kurie galės užpildyti šią spragą“, - analizavo V. Lukša.

Futbolininkas pasidalino ir mintimis apie pastaruoju metu demonstruojamą įspūdingą komandos formą bei mintis apie čempionato baigtį.

„Mūsų treneris būtent to ir siekė, kad mes savo optimaliausią sportinę formą įgautume čempionato pabaigoje. Šiuo metu mums sekasi ne tik puikiai vieni kitus suprasti, bet ir susižaisti. Viena pergalė po kitos leido įgauti pasitikėjimo savimi, o tai labai padėjo psichologiškai.

Kai liko dar nemažai rungtynių, negalime per daug galvoti apie ateitį. Turime koncentruotis artimiausiems susitikimams, pirmiausia privalome pasiekti pergales juose. Nereikia užbėgti įvykiams už akių. Žinoma, apie čempionų titulą visada pagalvojame, bet dabar svarbiausia – artimiausios rungtynės“, - teigė žalgirietis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)