„Galima sakyti, kad mums pasisekė. Tai buvo šimtaprocentė proga“, – po rungtynių pripažino kazachus treniruojantis bulgaras Stanimiras Stoilovas.

Ne tokio vakaro Vilniuje tikėjosi pernykščiai Čempionų lygos grupių etapo dalyviai, kuriems pačioje rungtynių pabaigoje kraują sustingdė „Žalgirio“ naujokas iš Serbijos Andrija Kaludjerovičius, kartu su Mantu Kukliu atsidūręs dviese prieš vartininką. Bet svečiai išsigelbėjo – jei taip galima pavadinti lygiąsias su komanda, savo kišenėje turinčia daugiau nei dešimt kartų mažiau pinigų.

Astana“ vadovai deklaruoja futbolo ekipai šiemet skyrę apie 27 mln. eurų. Dar įspūdingesnis bendras prezidentiniu Kazachstane vadinamo sporto klubo, kurį įkūrė nepakeičiamasis šalies lyderis Nursultanas Nazarbajevas, biudžetas. Futbolo, krepšinio, ledo ritulio, vandensvydžio, bokso, dviračių sporto ir Dakaro ralio sekcijas turintis klubas iš viso disponuoja 80 mln. eurų siekiančiu metiniu biudžetu.

Tiesa, net ir tokie pritrenkiantys skaičiai neapsaugojo „Astana“ nuo Kazachstano nacionalinės valiutos tengės nuvertėjimo sukeltos finansinės krizės. Ją išspręsti padėjo dosni UEFA išmoka už patekimą į praėjusio sezono Čempionų lygos pagrindinį turnyrą – 14 mln. eurų.

Savo turtų kazachai neslepia – atvykę į Vilnių likus dviems dienoms iki rungtynių, „Žalgirio“ varžovai apsigyveno prabangiame „Kempinski“ viešbutyje pačioje miesto širdyje, kur praėjusį rudenį nakvojo ir Anglijos futbolo rinktinė. Be to, „Astana“ atstovai šeimininkų paprašė užtikrinti policijos palydą visos viešnagės metu.

Tačiau LFF stadiono aikštė išlygino finansines disproporcijas tarp dviejų varžovų, vieniems įpūsdama pasitikėjimo, kitiems – nusivylimo.

„Mes galime žaisti geriau – man nepatiko mūsų žaidėjų nusiteikimas ir ambicijų stoka. Žaidėme 50 proc. savo galimybių. Toks pasirodymas neatitinka Čempionų lygos standartų – taip negalima, žaidėme kaip Kazachstano čempionate. Tikiuosi, kad namuose sirgaliai mus palaikys taip energingai kaip pernai ir išbudins komandą. Manau, rezultatas palieka vienodas galimybes abiems komandoms“, – nepasitenkinimu spinduliavo S. Stoilovas.

„Jausmai – dviprasmiški. Gerai, kad nepraleidome įvarčio, bet turėjome galimybių patys įmušti ir jomis nepasinaudojome. Suprantame, į kokį pragarą važiuojame Kazachstane, bet nemanau, kad priešininkai žais kardinaliai kitaip.

Norėjome šiandien laimėti, deja, yra kaip yra. Jei pavyktų įmušti išvykoje, turėtume svečiuose pelnyto įvarčio pranašumą. Manau, ir šiaip savo resursų mes iki galo dar neišnaudojome“, – rungtynes komentavo V. Dambrauskas.

Žalgiriečiai nuo mačo pradžios atsitraukė į savo aikštės pusę, leisdami varžovams kontroliuoti kamuolį ir patys tykodami galimybių kontratakoms. Bet ir vieniems, ir kitiems gintis beveik visas rungtynes sekėsi geriau nei pulti.

Sužaidus 5 min. Saulius Mikoliūnas kairiajame atakos krašte sudraskė priešininkų gynybą, bet smūgiavo šalia vartų. Kėlinio pabaigoje šeimininkų gynėjai lengvabūdiškai pažiūrėjo į saugo Serikžano Mužikovo reidą – jų laimei, nedengiamas kazachas iš baudos aikštelės prieigų mušė virš skersinio.

58 min. smūgiu iš tolimos distancijos laimę pabandė „Žalgirio“ naujokas Slavko Blagojevičius, tačiau „Astana“ vartininkas Nenadas Eričius buvo pasiruošęs.

71 min. svečiai atsakė pavojinga standartine situacija, bet vėl nieko nepešė.

Nuobodžius įvykius aikštėje paįvairino skanduotės iš tribūnų – žalgiriečių aistruoliai vieną jų dedikavo savo ilgamečiams sąjungininkams iš Kijevo „Dinamo“ (Ukraina).

Vis dėlto žiovauti iki pat mačo pabaigos žiūrovams nereikėjo: po keitimo pasirodęs Elivelto susprogdino garsinę bombą stadione, technišku smūgiu nuginklavęs N. Eričių. Džiaugsmas truko tik kelias akimirkas, kol jį nutildė vėliavėlę pakėlęs teisėjo asistentas: kamuolį brazilui atidavęs A. Kaludjerovičius buvo nuošalėje.

Nors įvartis nebuvo įskaitytas, žaidimas pasikeitė. Vilniečiai pasileido į ataką, ir 79 min. Donovanas Slijngardas turėjo gerą progą pasižymėti, kuomet baudos aikštelėje „kirto“ kamuolį į virpstą.

O 87 min. už galvų stvėrėsi visi: po greito antpuolio A. Kaludjerovičius stojo į akistatą vienas prieš vieną su vartininku. Nors greta dar buvo ir M. Kuklys, N. Eričius ištraukė savo komandą iš bėdos, pasiekęs kamuolį koja – auksinė proga buvo paleista vėjais.

Tik praėjusį mėnesį komandą papildžiusio serbo V. Dambrauskas dėl neįmušto įvarčio nekaltino.

„Andrija nubėgo turbūt daugiausiai tarp visų komandos draugų, jo indėlis į šiandienos rezultatą – didžiulis“, – puolėją guodė treneris.

Ir pareiškė neabejojantis, kad prieš metus Švedijos čempionų „Malmo“ eliminuotas „Žalgiris“ yra pasiruošęs žengti toliau Čempionų lygos atrankoje.

„Tikiu, kad šiemet esame geresnė komanda, nes turime daugiau drąsos ir tikėjimo, esame labiau subrendę“, – aiškino V. Dambrauskas.

Ar specialisto žodžiai virs kūnu, paaiškės po savaitės – atsakomos rungtynės Kazachstano sostinėje vyks liepos 20 d.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (56)