UEFA priklausantis Kazachstanas, didžioji kurio dalis yra ne Europoje, o Azijoje, pinigų futbolui negaili. Dažnai kazachų klubų biudžetai būna gerokai didesni, negu jų varžovų Europoje, bet tai nereiškia, kad Kazachstano futbolininkai būtinai laimi.

Didžiausias Kazachstano klubų pasiekimas buvo pernykštis „Astana“ žygis į Čempionų lygos grupių turnyrą. Karagandy „Šachtior“ 2013-aisiais žaidė Europos lygos grupių turnyre.

Tačiau dažnokai kazachų klubai iškrenta pirmuosiuose UEFA turnyrų etapuose.

Kodėl kazachų milijardai nelaimi arba laimi mažiau, nei iš jų tikimasi, pabandė panagrinėti Kazachstano rusakalbio laikraščio „Vremia“ apžvalgininkas Igoris Nevolinas, apžvelgęs šios šalies klubų galimybes prieš praėjusį ketvirtadienį sužaistas Europos lygos pirmojo etapo pirmąsias rungtynes.

Pateikiame I. Nevolino svarstymus:

Netrukus Kazachstano klubai startuos Europos taurių turnyruose. Kokie jų šansai? Su kazachų klubų milijardiniais biudžetais turėtų būti didžiuliai.

Kalbama, kad futbolas – milijonų sportas. Ne, ne milijonų aistruolių – milijonų dolerių ar eurų. Esant gerai vadybai turėtų laimėti tie, kurių biudžetas yra didesnis ir dėl to žaidėjai bei treneriai – geresni. Tokiu atveju mūsų klubai pirmąją Europos taurių turnyrų stadiją turėtų ne pereiti, o peršokti, sutriuškinę varžovus pinigais.

Pavyzdžiui, turtingiausias pirmojo Europos lygos atrankos etapo mūsų varžovas – Belgrado „Čukarički“ iš Serbijos šiems metams turi apie 760 milijonų tengė (2 mln. eurų). Kazachstane, kur didžiausios klubų išlaidos yra futbolininkų ir aptarnaujančio personalo algos, bei mokesčiai tarpininkams, tokio biudžeto komandos kovoja dėl teisės išlikti „Premjer“ lygoje. Dažniausia – nesėkmingai. Serbijoje, kaip matome, kovoja dėl titulų, augina jaunus futbolininkus ir gina šalies garbę tarptautinėje arenoje.

Serbijos, Kroatijos, Juodkalnijos, Albanijos čempionatų specialistas kazachų apžvalgininkas Gabdula Aigozinas pažymi, kad tik du Serbijos klubai – Belgrado „Patizan“ ir „Cvena zvezda“ – turi biudžetus po 4-5 milijardus tenge (10,3 – 13,3 mln. eurų). O Kazachstano turtingiausieji varto sumas nuo 6 iki 15 milijardų (16-40 mln. eurų). Mūsų klubams niekada nepavyko parduoti savo užauginto futbolininko už bent kiek padoresnius pinigus. O štai „Čukarički“ neseniai pasiuntė į danų „Kobenhavn“ Andriją Pavlovičių už 760 milijonų tenge (2 mln. eurų), t.y. – už savo klubo metinį biudžetą.

„Ordabasy“ turi beveik keturis kartus daugiau pinigų. Ar Šymkento futbolininkai žais keturis kartus geriau nei Belgrado? Vargu. Serbų komanda – viena iš šalies pirmenybių lyderių savo žaidėjus parduoda į galingiausius Europos klubus. Nors šiokių tokių šansų Pietų Kazachijos komanda turi. Kadangi Serbijos pirmenybėse dabar yra pertrauka ir „Čukarički“ futbolininkai tik neseniai susirinko po atostogų. Gal dėl jų nesusižaidimo „Ordabasy“ pajėgs įveikti priešininkus?

Toliau lyginant pinigines, ypač mažai šansų Dureso „Teuta“ iš Albanijos. Su tokiu iždu, kokį turi šis klubas (190 mln. tengė - 0,5 mln. eurų), pas mus įmanoma tik plaukioti pirmojoje lygoje be jokių perspektyvų pažangai.

Almaty „Kajrat“ už albanus turtingesnis 33,3 karto! Kaip galima nebūti įsitikinusiam, kad Almaty ekipa pateks į kitą etapą?

Tikslių duomenų apie Budapešto MTK iš Vengrijos biudžetą, deja, neturime. Bet galima pasidomėti jo futbolininkų kaina. Ji panaši, kaip ir „Aktobe“ futbolininkų, turinčių dviejų milijardų biudžetą (5,35 mln. eurų). Bet šis vakarų Kazachstano klubas yra vienas neturtingiausių šalyje ir tai daro jį potencialiu kandidatu iškristi iš Europos taurių turnyrų po pirmųjų susitikimų. Ar vis dėl to suplėšysim vengrus?

Beje, visi šie finansiniai skaičiavimai neaplenkia ir mūsų pasididžiavimo „Astanos“, pernai pirmą kartą Kazachstano futbolo istorijoje patekusios į UEFA Čempionų lygos grupių stadiją. Šio pasisekimo kaina – 10,7 milijardų tengė (28,6 mln. eurų).

Priminsiu, kad „Astana“ ne visai čempionišku žingsniu perėjo Slovėnijos „Maribor“ (svečiuose nusileido 0:1, namie laimėjo 3:1), suomių HJK (svečiuose - 0:0, namie 4:3, įmušę viską nulėmusį įvartį paskutinę sekundę) ir Kipro Nikozijos „Apoel“ (namie 1:0, svečiuose paskutinėmis minutėmis išplėšė lygiąsias 1:1).

Šį kartą „Astana“ varžovas bus neturtingas klubas su garbinga istorija dar nuo sovietmečio – Vilniaus „Žalgiris“. Pastaraisiais laikais Lietuvos komanda vis susiduria su lėšų deficitu. Dėl pinigų trūkumo klubas kartą jau buvo pasitraukęs iš savo šalies aukščiausiosios lygos, į kur vėliau buvo gražintas drąsiu valdžių sprendimu „už praeities nuopelnus futbolui“. Tai štai, neseniai „Žalgirio“ treneris Valdas Dambrauskas pareiškė, kad jis su 1 milijardo tengė (2,57 mln. eurų) biudžetu – jūs tik įsivaizduokite tokį įžūlumą! – yra pasiryžęs nušluostyti nosį Kazachstano futbolo čempionams.

Matyt, postsovietinio futbolo atstovas tiesiog gerai supranta, kaip „efektyviai“ mūsų šalyje naudojami klubų biudžetai.

Beje mūsų sostinės klubui šiemet dar ir iš UEFA nuskilo bonusas iš 6 milijardų tengė (16 mln. eurų). Tikimės, kad su tokia krūva pinigų „Astana“ treneris Stanimiras Stoilovas kaip per sviestą pereis per neturtingą išsišokėlį iš Vilniaus.

Ar nepereis? Štai pernai penkių milijardų (13,35 mln. eurų) „Aktobe“ neišlaikė penkių šimtų milijonų (1,35 mln. eurų) Estijos „Nomme Kalju“ spaudimo. Ir su triukšmu iškrito iš turnyro – pinigai nesužaidė.

* * *

Tiesa, kažin ar šiemet „Astana“ turi kur sėkmingai panaudoti savo milijardus tengė. Klubui yra skirtos UEFA sankcijos už finansinio „Fair Play“ principų pažeidimą, t. y., Kazachstano čempionai negali pirktis naujų žaidėjų, naujokus į savo komandą „Astana“ gali registruoti tik jeigu jie yra laisvieji agentai arba išsinuomojus.

Tačiau bet kokiu atveju atrodo, kad kazachų žurnalisto įspėjimas, jog pinigai nebūtinai laimi, gali būti teisingas. Trys Europos lygoje startavę Kazachų klubai milijardieriai ne ypač nudžiugino savo gerbėjus. Almaty „Kajrat“ Albanijoje tenkinosi minimalia pergale 1:0 prieš Dureso „Teuta“, „Aktobe“ namuose sužaidė lygiąsias 1:1 prieš Budapešto komandą, o Šymkento „Ordabasy“ Belrgrade buvo „Čukarički“ sutriuškintas 0:3.

Atsakomosios šių klubų rungtynės vyks šiandien.

„Žalgiris“ su „Astana“ rungtyniaus liepos 13 Vilniuje ir liepos 20 Kazachstane.