Paskutiniam išbandymui prieš UEFA Čempionų lygos atranką septintą vietą Rusijos „Premier“ lygoje užėmusius „Terek“ futbolininkus pasirinkę žalgiriečiai rungtynes pradėjo kibia gynyba ir aktyviu spaudimu kiekviename aikštės metre paremtu žaidimo stiliumi, kuris iškart davė apčiuopiamos naudos.

Varžovams žaisti beveik neleidę žalgiriečiai dažnai dominavo abejose aikštės pusėse, susirinkdami visus „Terek“ bandymus perduoti kamuolius arčiau jų vartų ir dažnai keliaudami į puolimą. Tiesa, greitas kombinacines atakas vystę žalgiriečiai neretai išvysdavo šoninio rungtynių teisėjo pakeltą nuošalės vėliavėlę.

Pirmas smūgis į vartų pusę buvo atliktas 20-ą žaidimo minutę. Eilinį kartą varžovų atakai dar neįsibėgėjus kamuolį perėmę žalgiriečiai nuskubėjo „Terek“ ekipos vartų link, o po kelių aštrių perdavimų baudos aikštelės prieigose atsilaisvinęs Vytautas Lukša smūgiavo virš vartų.

Vos po minutės įsismaginęs saugas dar kartą patikrino vartininko budrumą, šį kartą – rimčiau. Greitos atakos metu laisvas likęs V. Lukša nieko nelaukdamas smūgiavo vartų link, o rikošetu atsimušęs kamuolys pavojingai pakrypo į viršutinį vartų kampą. Tiesa, laiku sureagavęs vartininkas atmušė kamuolį.

Aktyvus varžovų spaudimas ir toliau davė vaisių. 29-ą minutę Andrijos Kaludjerovičiaus užspaustas varžovų vartininkas numušė kamuolį į užribį, o vos po akimirkos Mantas Kuklys išprovokavo pražangą. Visgi baudos smūgis žalgiriečiui nenusisekė, jo smūgiuotas kamuolys skriejo virš vartų.

31-ą minutę progos sulaukė Linas Pilibaitis. Išmetus kamuolį iš užribio, jis lyg veiksmo filme buvo net kelis kartus perduotas galva arčiau vartų, o dar nenusileidusį ant žemės jį smūgiavo L. Pilibaitis, tačiau tai jis darė netaikliai.

Kėliniui artėjant pabaigos link varžovai susikūrė porą progų smūgiuoti, tačiau tai darė itin netiksliai, tad pirma rungtynių dalis pasibaigė be įvarčių.

Antro kėlinio pradžioje ir toliau aktyviau žaidė lietuviai. Jau pirmos atakos metu pavojingą smūgį atliko M. Kuklys, o net ir vartininkui lietus kamuolį šis kliudė vartų skersinį. Deja, bet kamuolys į vartus neįkrito.

51-ą minutę po klaidos gynyboje „Terek“ komandos žaidėjas Georgas Grozavas nurūko į puolimą, o išvengęs kibios Mariaus Žaliūko gynybos smūgiavo kamuolį į žalgiriečių vartus, tačiau laiku sureagavęs Saulius Klevinskas jį atrėmė.

57-ą minutę žalgiriečiai perėmė dar vieną kamuolį pavojingoje zonoje, o L. Pilibaitis nedvejodamas atliko perdavimą laisvesniam buvusiam V. Lukšai. Saugas bandė smūgiuoti į vartus, tačiau jo šūvis buvo blokuotas.

60-ą minutę varžovai surengė greitą kontrataką, kurios smaigalyje atsidūrė Bekimas Balajus. Futbolininkas liko visiškai laisvas baudos aikštelėje ir netrukdomas smūgiu galva pasiuntė kamuolį į vartų tinklą – 0:1.

Iškart po įvarčio aikštėje pasirodė Elivelto ir smarkiai pagyvino žalgiriečių puolimą. Žalgirietis nedvejodamas įsiveldavo į mikrodvikovas, taip sukurdamas nemažai erdvės komandos draugams. 63-ią minutę būtent po jo perdavimo V. Lukša išprovokavo kampinį, kurio metu pavojingai virš vartų smūgiavo A. Kaludjerovičius.

Varžovai savo persvara ilgai nesidžiaugė. 71-ą minutę A. Kaludjerovičius išprovokavo pražangą arčiau vartų, o vos po akimirkos komandos kapitonas Egidijus Vaitkūnas galingu smūgiu iš maždaug 30-ies metrų distancijos patupdė kamuolį apatiniame vartų kampe – 1:1.

Tiesa, „Terek“ ekipa netruko atsakyti. 75-ą minutę varžovai surengė dar vieną greitą ataką, o jos smaigalyje atsidūręs Magomedas Mitriševas tiksliu smūgiu iš baudos aikštelės prieigų pelnė antrą priešininkų įvartį šiose rungtynėse.

79-ą minutę M. Kuklys išsaugojo kamuolį kairiame aikštės krašte ir atliko savalaikį perdavimą į baudos aikštelę. Čia su gynėjais susitvarkęs A. Kaludjerovičius smūgiavo galva, tačiau jo šūvis skriejo virš vartų.

Rungtynėms artėjant pabaigos link žalgiriečiai bandė atakuoti abiem aikštės kraštais, tačiau šios atakos sėkmingos atomazgos nepasiekė. Rungtynės baigėsi trapia varžovų pergale 1:2.

Kitas rungtynes Vilniaus „Žalgiris“ žais liepos 13-ą dieną Vilniuje, kuomet UEFA Čempionų lygos atrankos antrame etape susitiks su svečiais iš Kazachstano „Astana“ klubu. Rungtynių LFF stadione pradžia 20 valandą.

Grozno „Terek“ (Rusija) – Vilniaus „Žalgiris“ – 2:1 (0:0).

60‘ [1 - 0] Bekimas Balajus
72‘ [1 - 1] Egidijus Vaitkūnas
75‘ [2 - 1] Magomedas Mitriševas

Vilniaus „Žalgiris“: Saulius Klevinskas, Egidijus Vaitkūnas, Linas Klimavičius, Mamadou Mbodjis (46‘ Marius Žaliūkas), Donovanas Slijngardas, Slavko Blagojevičius, Mantas Kuklys, Linas Pilibaitis (61‘ Elivelto), Saulius Mikoliūnas (70‘ Julius Momkus), Vytautas Lukša, Andrija Kaludjerovičius.

Trenerio V. Dambrausko ir žaidėjo L. Klimavičiaus komentarai

Pasak vyriausiojo trenerio Valdo Dambrausko, Europos turnyruose teks turint ir tik vieną progą „žudyti“ varžovus.

„Šios rungtynės buvo tokios, kad jeigu neįmuši tu, įmuš tau. Turėjome penkias ar šešias tikrai labai geras progas, o priešininkai neturėjo absoliučiai nieko, bent jau iki pirmo įvarčio. Mes neišnaudojome savo progų ir praleidome įvartį praradę koncentraciją gynyboje. Tokie dalykai nedžiugina.

Čempionų lygoje tokiomis akimirkomis turėsime tiesiog „žudyti“ savo priešininkus. Tai ir yra pagrindinis skirtumas tarp tų komandų, kurios patenka į kitą etapą, ir tų, kurios nepatenka. Tos komandos, kurios patenka – išnaudoja net ir vienintelį turimą momentą. O mes neišnaudojome nė vieno iš penkių ar šešių“, - sakė strategas.

Žalgiriečių vairininko manymu didžiausią įtaką neigiamam rezultatui turėjo stovyklos pabaigoje futbolininkus užgriuvęs nuovargis, kuris buvo ypač juntamas rungtynėms artėjant pabaigos link.

„Susikaupė tiek fizinis, tiek emocinis nuovargis. Buvo sunku priversti žaidėjus judėti taip, kaip jie tai darė su Splito „Hajduk“. Visgi manau, kad ši repeticija yra pavykusi. Norisi padėkoti žaidėjams už nuveiktą darbą.

Antras įvartis buvo praleistas taip pat dėl nuovargio. Nebespėjome apsiginti vienoje ar kitoje vietoje, leidome smūgiuoti iš patogios padėties. Tai buvo jau dvylikta stovyklos diena, tad mums tiesiog trūko šviežumo. Išlyginę rezultatą norėjome žaisti taip, kad pelnytume dar ir antrą įvartį, todėl pradėjome žaisti atviresnį futbolą. Čia jau nuovargis ir padarė savo“, - sakė V. Dambrauskas.

„Žalgirio“ gynėja Linas Klimavičius teigė, kad „Terek“ klubas buvo turbūt pajėgiausias stovyklos metu sutiktas varžovas.

„Varžovai pasižymėjo fiziniu pajėgumu, visi žaidėjai turi galingą sudėjimą. Nebuvo lengva žaisti, bet kartu ir labai įdomu. Todėl ir pačios rungtynės buvo labai naudingos, puikiai pasitikrinome jėgas prieš Čempionų lygą. Manau, kad net ir šis pralaimėjimas mums bus naudingas, visgi žaidėme tikrai gerai. Dabar beliks ištaisyti klaideles ir jų nekartoti žaidžiant su „Astana“.

Visos stovyklos metu visi buvome kartu, tad puikiai susižaidėme, žymiai pagerinome tarpusavio ryšį. Manau, kad būsime gerai pasiruošę Čempionų lygai“, - sakė futbolininkas.

Treneris V. Dambrauskas trumpai įvertino ir stovyklos Slovėnijoje metu nuveiktą darbą.

„Vertinu labai gerai. Ji mums buvo labai naudinga. Turėjome sulipdyti komandą, taip pat nušlifuoti savo žaidimą, sužaidėme trejas rungtynes. Galbūt rezultatas nėra toks, kokio norėjome, bet juk tai buvo draugiškos rungtynės. Jų metu būta įvairiausių eksperimentų, kaitaliota sudėtis. Dabar bus svarbu sugrįžus atgauti jėgas, šviežumą ir tai, ką pasiekėme Slovėnijoje, norėsiu pamatyti trečiadienį. Manau, kad mes žengėme žingsnį į priekį“, - sakė strategas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (43)