Paskutinį kartą Latvijoje lietuviai nugalėjo 1998 metais - tuomet Baltijos taurės rungtynės taip pat vyko Liepojos stadione. Mūsiškiai laimėjo 2:1. Nuo to laiko visus kitus keturis kartus tarpusavio dvikovose Latvijoje triumfavo šeimininkai.

Lietuva ir Estija praėjusį sekmadienį rungtyniavo Klaipėdoje, kur pergalę 2:0 šventė mūsiškiai. Estija ir Latvija susitiks birželio 4-ą dieną. Estijos rinktinės pergalės vienu įvarčiu atveju Lietuva laimėtų trofėjų, o latviams užtenka ir lygiųjų.

30-ą min. po Vykinto Slivkos smūgio kamuolys atsimušė į skersinį, o pakartotiniu smūgiu Arvydas Novikovas pataikė į virpstą.

Antro kėlinio pradžioje pasikartojo nerašyta futbolo taisyklė: neįmuši tu, įmuš tau. 50-ą min. puikią progą prie latvių vartų turėjo Lukas Spalvis, bet iš arti galva smūgiavo tiesiai į vartininką Andrį Vaniną. Latvijos rinktinė surengė žaibišką kontrataką, Artiomas Rudnevas suklaidino vartininką Ernestą Šeškų ir kelis gynėjus, puikiai perdavė kamuolį Artūrui Ziuzinui ir pastarasis nukreipė kamuolį į beveik tuščius lietuvių vartus – 1:0.

72-ą min. pasikartojo ta pati situacija. Lietuviai atliko gana pavojingą baudos smūgį, o priešininkai vėl surengė greitą puolimą ir A. Rudnevas pasiekė antrą įvartį – 2:0.

84-ą min. Fiodoras Černychas sumaniu smūgiu nuo baudos aikštelės prieigų sušvelnino skirtumą 1:2, tačiau išlyginti rezultato mūsiškiams nepavyko.

Rezultatas:

Latvija 2 – 1 Lietuva

50' Artūr Ziuzin [1 - 0]
72' Artiom Rudnev [2 - 0]
84' Fiodoras Černychas [2 - 1]

Latvija: Andris Vaninas, Vitalijus Maksimenka, Kasparas Dubra, Vladislavas Gabovas, Kasparas Gorkšas, Artis Lazdinis, Igoris Tarasovas (46' Aleksejus Višnakovas), Janis Ikauniekas (65' Davis Ikauniekas), Robertas Savalniekas (46' Artūras Ziuzinas), Valerijus Šabala (89' Olegas Laizanas), Artiomas Rudnevas (77' Sergejus Vorobjovas).

Lietuva: Ernestas Šetkus; Vaidas Slavickas, Edvinas Girdvainis, Linas Klimavičius, Egidijus Vaitkūnas, Arvydas Novikovas, Vykintas Slivka (57' Nerijus Valskis), Mantas Kuklys, Dovydas Norvilas (79' Vytautas Lukša), Fiodoras Černychas, Lukas Spalvis.

Atsargoje: Marius Rapalis, Emilijus Zubas, Markas Beneta, Deividas Česnauskis, Arūnas Klimavičius, Vytas Gašpuitis, Rolandas Baravykas, Andrius Bartkus, Simonas Paulius ir Donatas Kazlauskas.

Turnyro lentelė:

1.Latvija11002:13
2.Lietuva21013:23
3.Estija10010:20

Rungtynių eiga: dukart pataikė į vartų konstrukciją

Po pergalingų rungtynių su Estija savaitgalį Lietuvos rinktinės starto sudėtyje atlikti keturi keitimai - nuo pradžių rungtyniavo E. Šetkus, gynėjai Linas Klimavičius ir Egidijus Vaitkūnas, saugas V. Slivka. Jie pakeitė Emilijų Zubą, Arūną Klimavičių, Deividą Česnauskį ir Nerijų Valskį.

Lietuviai aktyviai spaudė varžovus nuo rungtynių pradžios ir pirmas smūgiu varžovų vartininką patikrino Arvydas Novikovas. Dar kelis smūgius blokavo varžovų gynėjai.

Sužaidus pusvalandį, Lietuvos komanda turėjo išsiveržti į priekį, tačiau du kartus latviams nusišypsojo Fortūna. Kamuolį perėmęs V. Slivka išbėgo vienas prieš vieną, tačiau jo muštas kamuolys pataikė į skersinį. Pakartotiniu bandymu po A. Novikovo spyrio kamuolys sudrebino virpstą.

Nubaudė už neišnaudotas progas

Pirmame kėlinyje latviai praktiškai negrasino lietuvių vartams, tačiau po pertraukos pradėjo žaisti aktyviau. Sužaidus tris minutes iš toli virš vartų smūgiavo Valerijus Šabala.

50 min. po A. Novikovo perdavimo iš krašto gerą šansą turėjo L. Spalvis, bet puolėjas galva smūgiavo tiesiai į vartininką.

Ši minutė tapo kertine rungtynėse, nes netrukus šeimininkai nuskubėjo į ataką ir išvengęs nuošalės vienas prieš vieną atsidūrė A. Rudnevas. Jam kelią užstojo vartininkas ir gynėjas, tačiau puolėjas išsaugojo kamuolį ir atmetė jį A. Ziuzinui, kuriam beliko pasiųsti į beveik neginamus vartus.

70 min. pasikartojo panašus scenarijus. Po A. Novikovo baudos smūgio kamuolį sugavo vartininkas A. Vaninas, Latvijos ekipa nuskubėjo į priekį. Po perdavimo iš krašto A. Rudnevo smūgį iš arti E. Šetkus atmušė, tačiau kamuolys atšoko tiesiai latviui ant galvos ir šį kartą įmušti buvo nesunku.

Po praleisto įvarčio latvių išpuoliai įgavo antra kvėpavimą - pavojingai smūgiavo Davis Ikauniekas ir Kasparas Dubra. 84 min. viltį lietuviams atgaivino F. Černychas - rinktinės kapitonas smūgiu išorinė pėdos dalimi iš 18 metrų pasiuntė kamuolį į vartų kampą.

Latviai apgynė vartus paskutinėmis minutėmis ir penktą kartą iš eilės namuose nugalėjo Lietuvos rinktinę. Baltijos taurės nugalėtojas paaiškės šeštadienį Taline po Estijos ir Latvijos dvikovos. Šiose rungtynėse latviams užtektų ir lygiųjų, o lietuviams būtų palanki estų pergalė minimaliu skirtumu.

Kitas rungtynes Lietuvos rinktinė žais birželio 6-ą Krokuvoje su Europos čempionato finalo etapo dalyve Lenkija.

Baltijos taurės varžybos vyksta nuo 1928-ų. Po šalių nepriklausomybių atkūrimo komandos dėl trofėjaus kovos jau 17-ą kartą: 9 kartus taurę laimėjo lietuviai, 8 latviai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (251)