Ką belieka daryti, kai tavo trofėjų kambarys ištaiginguose apartamentuose yra perpildytas? Jeigu tu esi C. Ronaldo, daug galvoti nereikia: imi ir įsteigi savo vardo muziejų. 2013-ųjų pabaigoje Madeiros sostinėje Funšalyje duris atvėręs CR7 muziejus žaibiškai tapo vienu iš lankomiausių šios turistinės salos objektų.

Lyg prezidentas

Nieko keisto – įvairiomis legendomis apipinta C. Ronaldo figūra lyg magnetas traukia net ir tuos, kurie futbolu beveik visiškai nesidomi. Milijonai sąskaitoje, puiki išvaizda, raumeningas kūnas, įvairiomis legendomis apaugusios meilės istorijos ir paslaptingas sūnaus gimimas – pikantiškos 31-erių metų portugalo gyvenimo detalės nuolat aptarinėjamos viso pasaulio žiniasklaidoje, o Madeiroje C. Ronaldo garbinimą apskritai galima prilyginti asmenybės kultui.

Kiekviena Madeiroje gimusio C. Ronaldo viešnagė saloje tampa tikra švente – grojant pučiamųjų orkestrams futbolininkas čia sutinkamas kaip tikras didvyris.

„Kai Cristiano atskrenda arba jachta atplaukia į Madeirą, kyla didžiulis ažiotažas. Sakomos viešos kalbos, žvaigždę pasitinka visa vietinės valdžios grietinėlė, netgi pats prezidentas. Tai – neeilinis įvykis saloje, nors C. Ronaldo čia apsilanko ne taip ir retai – bent jau keletą kartų per metus“, – DELFI.lt pasakojo Madeiroje gyvenantis lietuvis Audrius Laukevičius.

Su pasididžiavimu apie savo pusbrolį kalba ir N. Viveirosas.

„C. Ronaldo – daugiau nei žvaigždė, o tai atspindi ir muziejaus lankytojų skaičiai. Per nepilną muziejaus darbo mėnesį mus aplankė daugiau nei 10 tūkstančių žmonių, o dabar skaičiuojame, kad lankytojų čia užsuko jau per milijoną. C. Ronaldo myli visa Portugalija, bet gerbėjų jis turi visame pasaulyje“, – pasakoja portugalas, muziejaus lankytojams noriai demonstruojantis interaktyvias čia įdiegtas pramogas.

Vietos titulams – apstu

Iš pirmo žvilgsnio CR7 muziejus gali sudaryti klaidingą įspūdį – C. Ronaldo šlovės kampelis įrengtas pirmame ant stačios kalvos pastatyto namo aukšte ir iš išorės tiesiog gali priminti prabangių drabužių parduotuvę. Visgi užsukus į vidų požiūris greitai pasikeičia. Sumokėjus 5 eurus prieš lankytoją atsiveria didžiulės durys su futbolininko atvaizdu ir svečias patenka į „C. Ronaldo zoną“.

Muziejuje eksponuojama visa C. Ronaldo trofėjų kolekcija (per 140 taurių, medalių ir kt.), įvairaus amžiaus futbolininko nuotraukos, vaikystės daiktai, marškinėliai, pergales pasiekti padėję kamuoliai, gausybė gerbėjų laiškų ir suvenyrų, kuriuos gaudavo ir iki šiol gauna savo asmeninį gyvenima slepianti, tačiau muziejuje bent jau simboliškai juo besidalinanti futbolo žvaigždė.

„Cristiano, tu esi mano Dievukas. Aš labai džiaugiuosi galėdamas matyti tave žaidžiantį aikštėje, linkiu kuo daugiau sveikatos ir kuo daugiau pergalių“, – lyg Kalėdų Seneliui 2006-ųjų rudenį datuotame laiške į C. Ronaldo kreipiasi lenkas Lešekas iš Poznanės.

Muziejaus centre – vaškinė, realaus dydžio Portugalijos rinktinės marškinėlius vilkinčio C. Ronaldo figūra, o greta jos po stikliniais gaubtais saugomi ir pačiam žaidėjui patys brangiausi individualūs trofėjai – vadinamieji Auksiniai Kamuoliai („Ballon d‘Or“), įteikiami geriausiam metų pasaulio futbolininkui. Geriausiu pasaulyje C. Ronaldo yra tapęs tris kartus – 2008, 2013 ir 2014 m.

„Titulų turėjo būti ir daugiau, tačiau tai dar ne pabaiga. Vietos jiems mes turime“, – šypteli N. Viveirosas, noriai besifotografuojantis su kiekvienu muziejaus lankytoju, jeigu tik yra atpažįstamas – nors pats pusbrolis svečiams neprisistato, jo panašumas su C. Ronaldo tiesiog stebėtinas.

CR7 muziejaus lankytojai patalpoje virtualiai gali pabendrauti ir su pačiu C. Ronaldo. Viename iš ekranų nuolat transliuojamas futbolininko pasakojimas apie savo gyvenimą, tačiau daugiausiai dėmesio sulaukia interaktyvi pramoga – galimybė nusifotografuoti su pačiu žaidėju.

Ekrane rodomas kamuoliu žongliruojantis C. Ronaldo, tačiau priėjus artyn jis tarsi sureaguoja į žmogų ir kviečia įsitraukti į žaidimą – muziejaus gidui davus instrukcijas, svečiai sustingsta reikiamomis pozomis ir jau po akimirkos atsiduria virtualioje nuotraukoje su žvaigžde, kurias vėliau gali parsisiųsti iš oficialios muziejaus svetainės feisbuke. Lygiai taip pat galima įsiamžinti ir su geriausio pasaulio futbolininko trofėjumi – „Balon D‘Or“ – rankose.

Sugadino statulą

1985-ųjų vasarį gimęs C. Ronaldo savo karjerą pradėjo kukliame Madeiros „Andorinha“ klube, vėliau žaidė vietos „Nacional“ ekipoje, o šlovės laiptais pradėjo kilti persikėlęs į Lisaboną, kur 2002-aisiais apsivilko „Sporting“ marškinėlius. Vėliau sekė karjeros etapas „Manchester United“ gretose, o nuo 2009-ųjų C. Ronaldo tapo neatsiejamu Ispanijos futbolo grando – Madrido „Real“ simboliu. Būtent su šia komanda C. Ronaldo praėjusį šeštadienį – gegužės 30-ąją iškovojo UEFA Čempionų lygos taurę ir realizavo lemiamą 11 metrų baudinį.

Visgi niekam ne paslaptis, kad didžiausias C. Ronaldo konkurentas, kalbant apie geriausią pasaulio futbolininką – „Barcelona“ superžvaigždė Lionelis Messi iš Argentinos, gerbėjų taip pat turintis įvariuose planetos kampeliuose. Jie apsilanko ir Madeiroje, o viena iš L. Messi talento gerbėjų viešnagių vietos gyventojams paliko slogų įspūdį.

Greta Atlanto vandenyno esančioje prestižinėje Funšalio pasivaikščiojimų gatvėje prieš keletą metų iškilo C. Ronaldo garbei pastatyta statula. C. Ronaldo nemėgstantys argentiniečio gerbėjai „passitengė“ – ant skulptūros nugaros naktį atsirado raudonais dažais užpurkštas užrašas „Messi 10“. Nors vietos valdžios atstovai sutvarkyti skulptūrą pažadėjo operatyviai, dažai buvo labai stiprūs ir statulą teko išmontuoti specialiam valymui. Jis gerokai užsitęsė – C. Ronaldo šlovės simbolis į Funšalio gatvę nėra sugrąžintas iki šiol.

Cristiano Ronaldo skulptūros inauguracija

Visgi Madeiroje neabejojama, kad skulptūra netrukus bus sugrąžinta į jai skirtą vietą. Neabejojama ir tuo, kad C. Ronaldo ir Portugalija birželio 10-ąją Prancūzijoje startuosiančiame 2016-ųjų Europos čempionate šaliai padovanos išsvajotąjį čempionų titulą.

„Jis Madeirai jau davė labai daug. Tiek daug, kai tai yra žodžiais neapibūdinama. Ir nemanau, kad tai pabaiga“, – pažymi C. Ronaldo pusbrolis.

Madeiros salos gyventojai artimiausiu metu laukia ir dar vienos C. Ronaldo dovanos salai. Į savo gimtinę dar daugiau turistų futbolininkas bandys privilioti ir prašmatniu viešbučiu, į kurį investavo kartu su keliais kitais turtingais vietos verslininkais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)