Prieš dvejus metus – 2014-aisiais – Portugalijos sostinėje šios komandos taip pat grūmėsi dėl prestižinio Senojo žemyno trofėjaus. „Atletico“ po dramatiškos kovos turėjo pripažinti Carlo Ancelotti treniruojamos „baltųjų“ ekipos pranašumą. Sergio Ramoso įvarčio dėka „Real“ išplėšė pratęsimą, o jo metu varžovus sutriuškino ir iškovojo ilgai lauktą „La Decima“ (dešimtąjį Čempionų lygos trofėjų – red. past).

Ar stebuklingus pasirodymus kuriantis „Atletico“ laimės pirmąjį Čempionų lygos trofėjų, ar „Real“ puolimo žvaigždės pralauš „geležinę“ varžovų gynybą ir į dar kitus klausimus prieš artėjantį finalą bandė atsakyti DELFI.

Ar gali pasikartoti 2014 metų Čempionų lygos finalo istorija?

Šių komandų tarpusavio susitikimai visada yra nenuspėjami. Šiame sezone „Real“ ir „Atletico“ tarpusavyje kovėsi du kartus. Sykį susitikimas „Vicente Calderon“ stadione baigėsi lygiosiomis 1:1, o paskutinės rungtynės „Santiago Bernabeu“ tvirtovėje – svečių pergale rezultatu 0:1. Tuo metu Lisabonoje kova buvo kur kas rezultatyvesnė, tačiau išlyginamasis „Real“ įvartis krito tik 93-ą minutę.

Savo vienuoliktuke balansą su atraminiu saugu Casemiro radęs Zinedine‘as Zidane‘as mėgsta žaisti pozicinį futbolą, paremtą kamuolio kontrole aikštės viduryje. „Atletico“ gynybinį žaidimą galima pamatyti beveik kiekviename Čempionų lygos mače, todėl yra didelė tikimybė, kad komandos šiame finale labiau remsis kontratakuojančiu stiliumi. „Real“ greičiausiai daugiau laiko praleis su kamuoliu, tačiau nereiškia, kad turės daugiau progų pasižymėti. Žinant abiejų komandų kovingumą galima tikėtis, kad ir šiame finale neužteks 90 minučių ir kova persikels į pratęsimą.

Ar turnyro favoritus ketvirtfinalyje ir pusfinalyje eliminavęs „Atletico“ pagaliau savo stebuklingą žygį užbaigs trofėjumi?

Tai bus trečias kartas, kai Čempionų lygos finale žais „Rojiblancos“ futbolininkai. Vis dėlto, lemiamo žingsnio „Atletico“ kol kas nepadėjo ir abiejuose finaluose (1974 ir 2014 m. – red. past.) turėjo pripažinti varžovų pranašumą.

Šį sezoną Ispanijos sostinės komandos kelias iki finalo buvo ypatingai sunkus. Aštuntfinalyje jiems teko kiek palankesnis varžovas – Eindhoveno PSV, tačiau „Atletico“ tik po 11 metrų baudinių serijos palaužė Olandijos čempionus.

Ketvirtfinalyje D. Simeone kariaunai teko ypatingai sudėtinga užduotis – eliminuoti čempionę „Barceloną“. Pirmajame susitikime „Atletico“ patyrė pralaimėjimą, tačiau atsakomajame mače katalonai buvo įveikti rezultatu 2:0 ir „raudonai balti“ pateko į pusfinalį, kuriame jų laukė Miuncheno „Bayern“ klubas. Pirmajame mače „Atletico“ šventė pergalę rezultatu 1:0, bet Miunchene pralaimėjimo rezultatu 2:1.

Dėl svečiuose įmušto įvarčio „Atletico“ išsigelbėjo ir antrą kartą per trečius metus pateko į finalą. Madrido ekipai pavyko nugalėti abu turnyro favoritus, todėl iki išsvajotojo trofėjaus liko vos vienas žingsnis ir banguojančio „Real“ klubo barjeras.

Ar Z. Zidane‘o auklėtinių patirtis taps lemiamu faktoriumi šiame finale?

Zinedine'as Zidane'as

Per pastaruosius šešerius metus „Real“ Čempionų lygoje nužygiuodavo bent iki pusfinalio. Keturis kartus „baltųjų“ žygis baigėsi, kai teko susigrumti su „Barcelona“, „Bayern“, Dortmundo „Borussia“ ir Turino „Juventus“.

Pagrindinė „Real“ klubo žvaigždė Cristiano Ronaldo šio turnyro finale žais jau ketvirtąjį kartą, todėl turi sukaupęs daugiausiai patirties. Pats karališkasis klubas šiame turnyre yra triumfavęs daugiausiai kartų, o iš viso finale dalyvavo 13 sykių.

„Real“ vos tris kartus patyrė nesėkmę lemiamoje turnyro dvikovoje, todėl tai rodo, kad šis klubas finaluose yra linkęs klysti mažiau nei jų varžovai. Paskutiniame finale taip pat pasirodė čempioniškas „karališkojo“ klubo charakteris, kuomet komanda rezultatą sugebėjo išlyginti paskutinėmis mačo akimirkomis, o per pratęsimą negailestingai pasiųsti dar tris įvarčius į „Atletico“ vartus.

Ar nesustabdomai žaidžiantis BBC trio pralauš „geležinę“ „Atletico“ gynybą?

Garethas Bale'as

Šį sezoną abiejų komandų gynybos linija Čempionų lygoje yra nepriekaištinga, nors iš viso teko sužaisti net 12 rungtynių. „Atletico“ per jas praleido šešis įvarčius, o „Real“ – vos penkis.

Vis dėlto reikia pripažinti, kad D. Simeone vadovaujamai komandai teko susigrumti su kur kas grėsmingesnėmis komandomis. Būtent geras žaidimas gynyboje ir greitos kontratakos padėjo „Atletico“ ekipai iš turnyro eliminuoti tokius klubus kaip „Barca“ ir „Bayern“.

Šį sezoną BBC trio (Garethas Bale‘as, Karimas Benzema ir Cristiano Ronaldo – red. past) turnyre pasižymėjo 20 kartų, nors beveik visus įvarčius – 16 – pelnė portugalų žvaigždė. Statistika leidžia manyti, kad bent vienam iš šių futbolininkų pavyks nuginkluoti Janą Oblaką.

D. Simeone turėtų ypač atkreipti dėmesį į „Real“ kraštus, kuriuose žaidžia du labai greiti ir išskirtinį technikos arsenalą turintys G. Bale‘as su C. Ronaldo.

Z. Zidane‘o auklėtiniai yra bene geriausiai standartines situacijas išnaudojanti komanda, o dažniausiai Luka Modričiaus ir Toni Krooso pakeltus kamuolius galva realizuoja du minėti krašto žaidėjai. „Atletico“ turės skirti išskirtinę priežiūrą BBC trio, kuris bus pasirengęs smogti bet kuriuo rungtynių momentu.

Ar geriausią gynybą pademonstravusi komanda ir žengs ant Čempionų lygos pjedestalo?
Diego Simeone

Abi komandos savo gretose turi itin pavojingus puolimo grandies žaidėjus, tačiau didžiausias dėmesys finale turėtų būti skiriamas gynybai. Tiek Z. Zidane‘as, tiek D. Simeone prieš rungtynes paruoš specialų planą, kurio turės laikytis abiejų komandų futbolininkai. Neabejojama, kad startinėje „Real“ sudėtyje žais Casemiro, kuris įgavo Prancūzijos futbolo legendos pasitikėjimą ir „baltųjų“ komandai atneša daug naudos griaunant varžovų atakas.

„Atletico“ futbolo stilius taip pat leidžia manyti, kad didžioji žaidimo dalis turėtų būti sutelkta į gynybą. Rungtynių baigtis gali priklausyti nuo greito ar dar pirmajame kėlinyje pelnyto įvarčio, kaip vos neatsitiko ir 2014 metų finale. „Atletico“ pirmojo kėlinio viduryje pelnė įvartį ir didžiąją mačo dalį koncentravosi į gynybą, bet paslydo lemiamomis akimirkomis. Būtent gynyba raktu į pergalę gali tapti ir šiame finale.

Susitikimo tarp dviejų Madrido komandų Milane startas – 21.45 val.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)