Marijampolės „Sūduva“ – Vilniaus „Žalgiris“. „Arvi“ stadionas, Marijampolė. Trečiadienis, gegužės 4 d., 18.10 val.

Į ką atkreipti dėmesį?

Jau pirmas žalgiriečių ir „Sūduvos“ susitikimas šiemet žiūrovams puikiai priminė, kokie intriguojantys ir dramatiškumu pulsuojantys šie mačai būna. Bene vienu iš gražiausių reginiu tapusios rungtynės greičiausiai bus pakartotos ir Marijampolėje.

Labiausiai dėmesį atkreipti derėtų į nenumaldomai gerėjančią marijampoliečių formą. Per pastaruosius penkis mačus jie tik vieneriose rungtynėse prarado 2 taškus, tačiau kituose susitikimuose rinko vien pergales. Nenuostabu, kad nuotaika šios komandos stovykloje turi būti tiesiog puiki, todėl papildomos motyvacijos kovoje su čempionais jiems tikrai netrūks.

Dar svarbesnis klausimas: ar „Sūduvai“ pagaliau pavyks nutraukti juos jau senokai lydintį prakeiksmą prieš žalgiriečius. Paskutinį kartą atimti taškų iš vilniečių jiems pavyko vos 2014 metų rugsėjį, kuomet komandos sužaidė lygiosiomis 1:1. O štai nugalėti žalgiriečius jiems pavyko dar seniau – 2013 metų spalio 9-ą, kuomet komandai dar vadovavo Darius Gvildys. Nuo to laiko žalgiriečiai spėjo ne tik 9 kartus įveikti „Sūduvą“, bet ir savo trofėjų kolekciją papildė trim „SMScredit.lt A lygos“ titulais. Šiuometiniui ekipos strategui Aleksandrui Veselinovičiui dar nepavyko atimti nė vieno taško iš vilniečių.

Taip pat svarbiu faktoriumi gali tapti ir tai, jog Valdas Dambrauskas, kaip ir dar keli Lietuvos klubų treneriai, yra išvykę į Šveicarijoje vykstančius FIFA PRO trenerių kursus. Todėl žalgiriečių vedlį turės laikinai pakeisti Andrius Skerla, kuris taip pat treniruoja ir „Žalgirio B“ futbolininkus. Jam dar neteko nė vieneriose rungtynėse vadovauti pagrindinei komandai, todėl išvyka į Marijampolę jam taps pirmu krikštu vyriausiojo trenerio pareigose.

Ne ką mažiau svarbus bus ir buvusių žalgiriečių – Andro Švrljugos, Algio Jankausko ir Pauliaus Janušausko – nusiteikimas ir indėlis į komandos pasirodymą. Pastarasis paskutinėse pergalingose rungtynėse prieš Klaipėdos „Atlantą“ aikštėje pasirodė tik po keitimo, tačiau vos po kelių akimirkų džiaugėsi antru ir, kaip vėliau paaiškėjo, pergalę įtvirtinusiu įvarčiu. Pastaruoju metu solidžiai rungtyniaujantis A. Jankauskas praėjusiame ture buvo išrinktas į simbolinį vienuoliktuką. Na, o A. Švrljugos sugebėjimai daugeliui puikiai žinomi. Taip pat nemažą grėsmę turėtų kelti ir praėjusiame sezone rezultatyviausiojo karūna pasidabinęs Tomas Radzinevičius, kuris vis dažniau randa būdų nubausti varžovų vartininkus.

Galiausiai – situacija turnyro lentelėje. Puikią atkarpą sužaidę sūduviečiai jau pasivijo lyderių trejetą. Nuo trečioje pozicijoje esančio „Atlanto“ jie atsilieka vos vienu įskaitiniu tašku, o nuo žalgiriečių – dviem. Pergalė ir palankūs rezultatai varžovų stovyklose „Sūduvai“ leistų užkopti iškart ant antro turnyro lentelės laiptelio. Tikriausiai net spėlioti nereikia – tai tiesiog puiki motyvacija trofėjų ištroškusiems žaidėjams.

Forma

Per paskutines penkerias „SMScredit.lt A lygos“ rungtynes „Sūduva“ žaidė beveik tobulai – laimėjo 4 rungtynes iš 5, tik vieną kartą sužaisdami lygiomis. Per šią atkarpą jie pasiekė pergales prieš Kauno „Stumbrą“, Jonavos „Lietavą“ ir Utenos „Utenį“, taip pat pasiekė tris svarbius taškus Klaipėdoje, kuomet rezultatu 2:1 įveikė „Atlantą“. Bendras įvarčių santykis – 12:6.

Tiesa, marijampoliečiai per šį laiką sužaidė ir dvejas rungtynes LFF taurėje su „Trakų“ ekipa bei abu kartus pralaimėjo, taip praleisdami varžovus į finalo rungtynes.

Žalgiriečiai aukščiausioje Lietuvos lygoje per pastarąsias 5 rungtynes iškovojo dvi pergales, dukart pralaimėjo ir vieną kartą sužaidė lygiosiomis. Bendras įvarčių santykis – 8:5.

Nemažai komandai pasitikėjimo pridėjo ir pergalė atsakomosiose LFF taurės pusfinalio rungtynėse prieš Kauno „Stumbrą“, kuomet net ir žaisdami mažumoje žalgiriečiai sugebėjo iškovoti penktą iš eilės kelialapį į finalą.

Tarpusavio akistatos

Pirmą kartą šiame sezone žalgiriečiai ir „Sūduva“ susitiko kovo mėnesį trečiame ture. Tuomet „Sportimos“ manieže susirinkę žiūrovai išvydo būtent tai, ko ir tikėjosi: įnirtingą kovą, intrigą ir dramą iki paskutinių minučių, taip pat laimingą pabaigą.

Jau pačioje rungtynių pradžioje svečiai išsiveržė į priekį, kuomet 16-ą minutę Predragas Pavlovičius pasiuntė kamuolį į „Žalgirio“ vartus. Antrame kėlinyje Mamadou Mbodjis lygino rezultatą, tačiau 70-ą minutę varžovai jį vėl persvėrė. Greitos atakos smaigalyje atsidūręs Karolis Laukžemis dar kartą padovanojo savo komandai persvarą.

Visgi žalgiriečiai pademonstravo tvirtą charakterį ir jau po dešimties minučių dar kartą išlygino rezultatą. Po keitimo pasirodęs Saulius Mikoliūnas atliko technišką slalomą pro kelis „Sūduvos“ gynėjus ir nors nestipriu, tačiau itin tiksliu smūgiu patupdė kamuolį tolimajame vartų kampe. Galiausiai paskutinę pagrindinio laiko minutę Jorge‘as Chula išprovokavo Ivano Kardumo pražangą baudos aikštelėje, kurią galingu smūgiu nuo 11 metrų žymos pergalingu įvarčiu pavertė Mantas Kuklys. Žalgiriečiai rungtynes laimėjo rezultatu 3:2.

Komentaras

Apie artėjančią dvikovą su „Sūduva“ pasakojo laikinai vyriausiąjį trenerį V. Dambrauską pakeisiantis Andrius Skerla.

„Man tai bus kažkas naujo, tačiau keisti jausmai kol kas neaplanko. Kelis mėnesius dirbu B komandos vyriausiuoju treneriu, tad šiokios tokios patirties jau turiu. Žinoma, tai bus A lygos rungtynės, todėl viskas bus visai kitaip: ir komanda vyresnė, ir su labai rimtu varžovu žaisime. Šiek tiek jaudinuosi, bet manau, kad tai – normalu.

Tiek mums, tiek „Sūduvai“ tai bus pirmos rungtynės ant natūralios vejos šių metų čempionate. Manau, kad ir jie dar nėra visiškai pripratę prie tokios dangos, nors ant jos turėjo daugiau treniruočių nei mes. Todėl tikimės sunkių rungtynių, žaisti Marijampolėje niekada nebūna lengva.

Matosi, kad „Sūduvos“ žaidimas ir forma yra smarkiai pagerėję. Jie renka taškus, kuomet aukštesnėse pozicijose esančios komandos juos praranda. Šiuo metu turnyro lentelėje yra susidariusi gan sudėtinga situacija, nes vienas pralaimėjimas gali viską sujaukti, o viena pergalė gali pagerinti kurios nors komandos poziciją.

Visgi mūsų tikslu visada išlieka pergalė, todėl Marijampolėje kovosime iš visų jėgų. Mes visada įvertiname „Sūduvą“, gal todėl pastaraisiais metais taip dažnai laimime prieš juos. Šį kartą mes taip pat esame pasiruošę, todėl tikimės gerų rungtynių.

Nors prieš Algį, Andro ar Paulių žaisime jau nebe pirmą kartą, tačiau tai dar vis bus keista, visgi jie nemažai laiko praleido „Žalgiryje“. Dar vis neįprasta juos matyti kitoje komandoje, vilkint ne žalius ir baltus marškinėlius“, - sakė A. Skerla.

Ar nutrūks M. Rapalio „sausų“ vartų serija?

Praėjusiame ture baigėsi „Trakų“ pergalių serija, tačiau „riteriai“ įvarčio nepraleido, išsaugodami dar vieną puikią seriją. Vartininkas Marius Rapalis jau šešiarias čempionato ir dvejas LFF taurės rungtynes netraukė kamuolio iš savo vartų - viso 720 „sausų“ minučių.

Iškritus Pavelui Krukui, čempionato lyderių gynyboje „Kauno Žalgiris“ rado spragų, tačiau, galbūt, slegiami šios serijos iš labai gerų pozicijų mušė pro šalį ir tik mačo pabaigoje M. Rapaliui teko padirbėti iš peties, atremiant pavojingą Roko Krušnausko smūgį.

„Stumbras“, tikėtina, toks atlaidus panašiose situacijose nebūtų. Kauniečiai nepasikuklino žaisdami prieš traumų išretintą „Atlanto“ gynybą, taurės pusfinalyje mušė ir Vilniaus „Žalgiriui“. Verta pastebėti, kad tai bus pirmos rungtynės komandoms, kuriose teks žaisti ant natūralios žolės. Tai gali tapti papildomu faktoriumi.

Todėl akivaizdu, kad „Trakų“ su M. Rapaliu priešakyje šiame ture laukia nelengva užduotis, norint pratęsti seriją. Nelengva, bet tikrai įmanoma.

Ar pavyks „Atlantui“ atstatyti gynybos užtvaras?

Atsakymas į šį klausimą yra paprastas ir priklauso nuo to, ar jau galės žaisti Markas Beneta ir Rolandas Baravykas - uostamiesčio komandos krašto gynėjai. Netekusi šių futbolininkų, iki tol viena geriausių lygoje „Atlanto“ gynyba kiek netikėtai subyrėjo ir jau penkerias rungtynes paeiliui praleidžia bent po vieną įvartį.

Verta atsižvelgti į tai, kad trijuose mačuose klaipėdiečiams špagas teko suremti su pagrindiniais konkurentais į medalius, kurie ne tik gali, bet ir rengia rezultatyvias atakas. Prie tokių komandų negalima priskirti Utenos „Utenio“, vienos mažiausiai įvarčių (dalinasi paskutine vieta su Jonavos „Lietava“) pasiekusių ekipų lygoje.

Praėjusiame ture „Utenis“ prie jonaviškių vartų nesukūrė nieko pavojingo ir vargu, ar galima tikėtis, jog prieš „Atlantą“ aukštaičiai kausis atviromis kortomis. Pirmas rungtynes savo stadione žaisiantys uteniškiai nenorės sugadinti šventės žiūrovams, todėl labiausiai turėtų rūpintis būtent savų vartų apsauga, tuo palengvindami gynybines svečių užduotis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)