Apie mokamų transliacijų priežastis, tikslus ir techninius dalykus kalbamės su „Lietuvos futbolo klubų asociacijos A lyga“ direktoriumi Rimvydu Čekavičiumi.

– Kodėl buvo priimtas sprendimas apmokestinti Futbolo.TV tiesiogines „SMScredit.lt A lygos“ transliacijas?

– Lygos partneris Futbolo.tv internetinė televizija kasmet žiūrovams stengiasi pateikti naujovių. Jei pažvelgsime atgal, pamatysime, kaip ji tobulėjo kasmet. Ne veltui Europos futbolo federacijų asociacija (UEFA) šia televiziją pateikia kaip pavyzdį kitoms futbolo federacijoms, jai jau teko konsultuoti Gruzijos, Armėnijos, Baltarusijos ar Danijos federacijų atstovus, norinčius rungtynes transliuoti internetu savo šalyse.

Šiais metais Futbolo.TV vienas iš tikslų yra tobulinti futbolo.tv transliacijų kokybę ir visas „SMScredit.lt A lygos“ rungtynes filmuoti trimis kameromis. Savaime suprantama, tai padidina transliacijų kaštus.

Lyga taip pat nori savo vartotojams siūlyti tik kokybišką produktą, todėl natūralu, kad futbolo mėgėjai, kurie nori rungtynes žiūrėti geresne kokybe, turės įsigyti mokamas Futbolo.TV narystes. Tačiau garantuojame, kad jų sumokėti pinigai nenusės kieno nors kišenėse, o sugrįš atgal į futbolą.

– Sezono pradžioje buvo skelbta, kad transliacijos viena kamera bus rodomos nemokamai. Ar tai tiesa?

– Mes nenorime ir neturime teisės atimti futbolo iš žiūrovų, todėl „SMSscredit.lt A lygos“ transliacijas viena kamera yra ir toliau bus galima žiūrėti mūsų partnerių tv3.lt portale nemokamai.

– Kam bus skirti pinigai, surinkti už parduotas narystes? Jie bus skirti futbolo vystymui ar transliacijų gerinimui? O galbūt atiteks klubams?

– Kaip ir minėjau, šie pinigai tikrai grįš atgal į futbolą. Esame įsipareigoję suformuoti lygos prizinį fondą, todėl surinktos lėšos bus panaudotos kaip vienas iš pajamų šaltinių. Kitaip sakant, mokestis už transliacijas garantuotai papildys futbolo klubų kasas.

Iš kitos pusės, taip pat tikimės, kad, jei futbolo mėgėjai nenorės pirkti Futbolo.TV narystės, jie lietuviško futbolo alkį numalšins apsilankydami stadione. Čia taip pat laimės tiek klubas, sulaukęs papildomų žiūrovų, tiek, žinoma, ir pats futbolas.

– Kodėl pasirinkta būtent tokia kaina?

– Su partneriu daug svarstėme ir diskutavome dėl mokamų paketų kainodaros. Mūsų bendra nuomone, šiuo metu nustatyti įkainiai yra tikrai prieinami visiems. Tarkime, jei rungtynių bilietas kainuoja 3 eurus, tai internetu už 2,99 euro visas rungtynes tiesiogiai bus galima stebėti ištisą mėnesį. Žinoma, mes esame už tai, kad žiūrovai visų pirma eitų į stadionus, nes tik jų dėka yra sukuriama ta niekam neprilygstanti futbolo atmosfera. Aišku, jei sąlygų nukeliauti į stadionus nėra, į pagalbą visada ateis Futbolo.TV televizija.

– Ar nebijote, kad apmokestinus transliacijas prarasite žiūrovus?

– Esu tikras, kad tikri futbolo mėgėjai ir toliau žiūrės futbolą – tiek stadionuose, tiek Futbolo.TV. Noriu pabrėžti, kad mums svarbus kiekvienas žiūrovas. Tačiau pažiūrėkime į kitas Europos šalis. Šiuo metu tik Rytų Europos šalyse dar galima nemokamai stebėti futbolą.

Prieš žengdami šį žingsnį kartu su partneriais buvome nuvykę į Olandiją, į „Fox Sport“ televiziją. Galiu pasakyti, šioje šalyje mokamas yra visas futbolas – tiek „Eredivisie“, atitinkanti mūsų „SMScredit.lt A lygą“, tiek „Jupiter“ lyga, atitinkanti mūsų Pirmą lygą, tiek ir tarptautinės rungtynės. Vienintelis dalykas, kurį galima stebėti nemokamai, yra rungtynių santraukos. Tiesa, „Fox Sport“ už šias santraukas iš kitų televizijų surenka apie 25 mln. eurų per metus. Tokias sumas sunku net įsivaizduoti.

Analizavome tiek Olandijos lygų, tiek Lenkijos „Ekstraklasa“ lygos modelius. Visur mokėti už futbolo transliacijas yra normalus ir suprantamas dalykas.

Jau dabar susilaukiame komentarų, kad mūsų futbolo lygis žemas, todėl nėra už ką mokėti. Tokių komentarų bus ir ateityje. Tačiau norėčiau kreiptis į visus šių komentarų autorius: „Mielieji, jei jums tikrai rūpi futbolas, nemokėkite už transliacijas internete, tačiau nepagailėkite tų kelių eurų, ateikite į stadionus ir taip prisidėkite prie savo komandos biudžeto“. Kritikuoti visada lengviausia.

– Kokie dar išskirtiniai privalumai laukia narystes įsigijusių žmonių?

– Futbolo.TV narystes įsigijusiems žmonėms žada nuolat suteikti įvairių papildomų privilegijų. Partneris mus patikino, kad tikrai nesustos ir tobulės kiekvieną dieną. Kol kas neturėjome pagrindo jais abejoti (šypsosi).

– Daug kam kilo klausimas, kodėl buvo pakeista „Youtube“ transliavimo platforma, kuri sėkmingai veikė ant visų įrenginių – mobiliųjų telefonų, planšečių, kompiuterių, išmaniųjų televizorių?

– Nėra, dėl ko diskutuoti - „YouTube“ platforma tikrai buvo labai patogi ir tai praėjusiais metais pajuto ne tik žiūrovai, bet ir visas Futbolo.TV kolektyvas. Suprantu, kad eilinis žiūrovas nesigilina į techninius niuansus. Jam svarbiausia – patogumas. Tačiau galima tik įsivaizduoti, kiek „YouTube“ investavo į savo technologijas. Futbolo.TV čia žengia pirmuosius žingsnius, tačiau žadama video grotuvą nuolat tobulinti ir jau artimiausiu metu eliminuoti visus dabar esančius skirtumus. O pasilikti „YouTube“ platformoje nebuvo galima dėl numatomo transliacijų apmokestinimo.

– Ar galime tikėtis, kad naujasis vaizdo grotuvas internete taip pat sėkmingai veiks bet kuriame išmaniajame įrenginyje?

– Taip, šiuo metu intensyviai dirbama šia linkme. Privalome gauti patį geriausią rezultatą. Norime, kad futbolą žiūrėti būtų galima nepriklausomai nuo naudojamo įrenginio ar jo operacinės sistemos.

– Kiek įrenginių vienu metu bus galima naudoti, norint stebėti transliacijas įsigijus narystę? Ir kaip tai veiks?

– Įsigijus narystę prisijungti prie portalo iš vieno IP galės ne daugiau trijų įrenginių. Manome, kad tai – užtektinas skaičius patenkinti visus vienos šeimos narių poreikius ir patogiai žiūrėti futbolą namuose.

Tuo metu prie portalo jungiantis iš dviejų skirtingų IP Jūsų narystė veiks tik viename įrenginyje. Kitaip sakant, šeimos nariai, būdami skirtingose ir viena nuo kitos geografiškai nutolusiose vietose, dalintis turima naryste ir vienu metu stebėti transliacijas skirtingose vietose negalės.