Oficiali „SMScredit.lt A lygos“ svetainė primins šešis legionierius, kurie paliko ryškų pėdsaką Lietuvos čempionato metraščiuose.

Goranas Jerkovičius

Prancūzijoje gimęs serbų kilmės futbolininkas 2010 metais atvyko į Vilniaus „Žalgirį“, tačiau dėl patirtos kryžminių kelio raiščių traumos sostinės klube neįsitvirtino ir svarstė pakabinti bucus ant vinies. Visgi puolėjas sukirto rankomis su Tauragės „Tauru“ bei ten atsiskleidė ryškiausiomis spalvomis. G. Jerkovičius, pelnęs 17 įvarčių, buvo vienas iš rezultatyviausių 2011 metų čempionato futbolininkų, kartu su Regilio Seedorfu sudarydamas smogiamąjį „Tauro“ duetą, padėjusį tauragiškiams garbingai kovoti tiek vietiniame, tiek tarptautiniame fronte.

Netrukus sužibėjęs puolėjas pakėlė sparnus į Iraną, o iš ten – į Tailandą. G. Jerkovičius pasižymėdavo Azijos Čempionų lygoje ir išsiskirdavo rezultatyvumu Tailando čempionate, tapęs pastarojo turnyro žvaigžde. Po ketverių metų pertraukos prancūzas sugrįžo į Europą, kur apsivilko Serbijos čempionate rungtyniaujančios „Jagodina“ ekipos marškinėlius. Ten neįsitvirtinęs bei nepelnęs nė vieno įvarčio, G. Jerkovičius šių metų vasario pabaigoje papildė Juodkalnijos Danilovgrado „Iskra“ klubą ir vėl sieks įžiebti įvarčių kibirkštį.

Sergejus Kuznecovas

Baltarusijos ir Moldovos čempionu tapęs, o taip pat Suomijoje, Vengrijoje bei Lietuvoje kitos prabos medalius iškovojęs futbolininkas įsirašė į mūsų šalies čempionato istoriją. Į Vilniaus „Vėtrą“ ukrainietis atvyko iš Tiraspolio „Šerif“ klubo, kuris puolėją išnuomojo.
Rezultatyviausias 2006 metų A lygos žaidėjas pelnė 18 įvarčių ir tapo pirmuoju užsieniečiu, nušluosčiusiu nosį visiems vietiniams futbolininkams.

Po tokio pasirodymo sportininkas paliko Vilnių ir persikėlė į Rusijos antroje pagal pajėgumą lygoje rungtyniaujančią Novotroicko „Nosta“ ekipą. Nuo 2008 metų S. Kuznecovas, įskaitant trumpą pertrauką, atstovauja gimtosios šalies klubams, keletą sezonų sėkmingai mušęs įvarčius Ukrainos čempionate. Puolėjas šiais metais papildė Charkovo „Metalist“ komandą.

Kamilis Bilinskis

21-ą įvartį 2013 metų Lietuvos čempionate pelnęs lenkas padėjo Vilniaus klubui ne tik po 14 metų pertraukos iškovoti pirmenybių auksą, susižerti keletą kitų trofėjų, bet ir sėkmingai pasirodyti Europos lygoje, įveikiant Poznanės „Lech“ klubą. A lygos rezultatyviausių žaidėjų sąraše K. Bilinskis nusileido tik 26 kartus pasižymėjusiam dabartiniam „Trakų“ atakų lyderiui Nerijui Valskiui.

Po puikaus sezono Lietuvoje puolėjas persikėlė į Bukarešto „Dinamo“ klubą ir 2014–2015 metų Rumunijos čempionate buvo rezultatyviausias komandos žaidėjas, pelnęs 11 įvarčių. Vėliau K. Bilinskis sugrįžo į savo gimtojo miesto Vroclavo „Šląsk“ ekipą ir ten netruko išsikovoti vietos starto sudėtyje. Visgi lenko rezultatyvumas – 4 įvarčiai – nėra tai, ko iš jo laukia komandos sirgaliai.

Niko Tokičius

Kroatas geriausią savo karjeros sezoną sužaidė „Šiauliuose“, pelnydamas 19 įvarčių ir tapdamas rezultatyviausiu 2014 metų „SMScredit.lt A lygos“ futbolininku. Du sezonus Saulės miesto klube praleidęs N. Tokičius išsiskyrė geru žaidimu galva ir puikiu situacijos įvertinimu.

Legionierius iš Kroatijos savo taikiklio nesuderino tik dvikovose su „Klaipėdos granitu“ – uostamiesčio ekipa buvo vienintelė, į kurios vartus puolėjas kamuolio taip ir nenukreipė.

N. Tokičius paliko „Šiaulius“ ir persikėlė į egzotiškąjį Honkongą, bet ten panašaus rezultatyvumo nedemonstravo. Po kelerius metus trukusių klajonių kroatas sugrįžo į gimtinę ir šiuo metu atstovauja Zagrebo „Hrvatski Dragovoljac“ komandai. Antroje savo šalies lygoje futbolininkas yra pelnęs tris įvarčius.

Andrejus Paniukovas

Net du „pokerius“ praėjusio sezono „SMScredit.lt A lygoje“ įforminęs rusas greičiausiai būtų tapęs rezultatyviausiu čempionato futbolininku, jei ne persikėlimas į „Ajaccio“ klubą. A. Paniukovas buvo „Atlanto“ atakų lyderis, išplėšęs komandai pergales daugelyje rungtynių. Nuo Rusijos jaunimo rinktinės atstovo gerokai nukentėjo čempionai – rusas pelnė puikų „hat-tricką“ Klaipėdoje ir efektingą įvartį Vilniuje.

Napoleono Bonaparto gimtinės komandai šiuo metu paskolintas puolėjas Prancūzijos antroje lygoje rungtyniauja gana banguotai. Po sunkokos pradžios A. Paniukovas įmušė keturis įvarčius (du per vieną mačą) ir buvo tapęs rezultatyviausiu komandos žaidėju, bet pastaruoju metu futbolininkas ne visada pakyla nuo atsarginių žaidėjų suolo. „Ajaccio“ ekipa gerokai šoktelėjo į viršų, tačiau pakovoti dėl prizinės vietos, suteikiančios teisę žengti aukščiau, šansų beveik nėra. Įdomu, kur, pasibaigus pirmenybėms, pakryps A. Paniukovo karjera.

Rafaelis Ledesma

Vienintelis legionierius, pripažintas geriausiu Lietuvoje žaidžiančiu futbolininku, dar iki šiol yra nepamirštas. Brazilas savo įspūdingu technikos arsenalu žavėjo sirgalius ir vedė FBK „Kauną“ link šalies čempionų titulų. 2008-aisiais kauniečių atakų lyderis su 14 pelnytų įvarčių buvo rezultatyviausias A lygoje. Po kelių sezonų Baltarusijoje R. Ledesma sustiprino Marijampolės „Sūduvą“, tačiau brangiai apmokamas brazilas nepateisino lūkesčių, tad su juo buvo atsisveikinta.

Nuo 2014 metų futbolininkas apsistojo Maltoje ir rungtyniauja jau trečiame šios šalies klube. Šiuo metu R. Ledesma kartu su buvusiu Panevėžio „Ekrano“ saugu Uchenna Umeh gina „Valletta“ ekipos garbę, kuri yra arti to, jog iškovotų šalies čempionų titulą. 33-ejų metų brazilas, į naująjį klubą atvykęs vasario mėnesį, kartą pasiuntė kamuolį į varžovų vartus.