Šlovė nukeliavo toliau už patį herojų

Žinia apie 68-erių triskart geriausio planetos futbolininko gyvybę pasiglemžusį vėžį praėjusią savaitę privertė gedėti visą futbolo pasaulį.

Penktadienį J. Cruyffo palaikai buvo kremuoti Barselonoje, o tą patį vakarą Amsterdame vykusios draugiškos rungtynės tarp Olandijos ir Prancūzijos sustabdytos 14-ą minutę, taip prisimenant visą karjerą J. Cruyffą lydėjusį marškinėlių numerį.

Šie du miestai buvo svarbiausi futbolo stebukladario gyvenime. Bet olandas buvo vienodai gerai žinomas ir Londone, Berlyne, Romoje ar bet kur kitur, kur pats niekada net nebuvo įkėlęs kojos.

Geriausias to įrodymas – du universalūs futbolo terminai, kuriuos įkvėpė J. Cruyffas.

Įkvėpė tiki-taka

Amsterdamo „Ajax“ istorijoje turbūt niekuomet nebus pamiršta diena, kai valytoja klube dirbusi J. Cruyffo motina įtikino priimti į jaunimo treniruotes jos 12-metį sūnų.

1964-1973 ir 1981-1983 metais gimtojo miesto ekipai atstovavęs puolėjas aštuonis kartus laimėjo „Eredivisie“ pirmenybes ir trissyk kėlė į viršų garbingiausią žemyno trofėjų – Europos taurę.

Jei nepakanka daugiau nei 200 vilkint „Ajax“ marškinėlius pelnytų įvarčių, galima prisiminti išskirtinius J. Cruyffo įgūdžius, graciją, charizmatišką asmenybę. Ir dar 48 įvarčius, 1973-1978 metais įmuštus į „Barcelona“ ekipos varžovų vartus. Visą šį derinį vienas anglų apžvalgininkas anuomet pavadino „Pitagoru su sportbačiais“ ir pataikė kaip pirštu į akį.

J. Cruyffas buvo centrinė figūra dar neregėtame mechanizme, kurio brėžiniai gimė „Ajax“ ir Olandijos rinktinės stratego Rinuso Michelso galvoje.

„Totalinis futbolas“ buvo bendras trenerio ir jo minčių realizuotojo produktas. Tai – istorijoje analogų beveik neturinti koncepcija, pagal kurią žaidėjai aikštėje gali laisvai keisti savo pozicijas priklausomai nuo situacijos.

Olandai nelaimėjo 1974 metų pasaulio čempionato Vakarų Vokietijoje, finale nusileidę šeimininkams 1:2, bet šis turnyras visada bus prisimenamas būtent dėl nuginkluojančiai drąsaus R. Michelso ir J. Cruyffo komandos žaidimo. Tokio, kuris besiginančia komanda pavertė net titulą mėginusią išsaugoti Braziliją.

1985 metais tapęs treneriu, J. Cruyffas pats ėmėsi modifikuoti R. Michelso žaidimo sampratą – iš pradžių „Ajax“, o vėliau „Barcelona“ klube. Olando futbolo filosofija išgyveno tris dešimtmečius ir buvo adaptuota prie šiuolaikinių realijų, virtusi garsiąja kataloniškąja tiki-taka taktika.

Ne veltui moderniojo „Barcelona“ veido kūrėjas Pepe Guardiola J. Cruyffo darbą yra palyginęs su „Sagrada Familia“ katedros statybomis.

„Visą savo karjerą aš tiesiog stengiausi įdiegti tai, ką mane išmokė J. Cruyffas. Jis pastatė katedrą – mūsų darbas tik ją prižiūrėti ir renovuoti“, – 2011 metais pareiškė vienas geidžiamiausių pasaulio futbolo trenerių.

Praturtino techninį arsenalą nauju ginklu

Ne mažiau garsus už totalinį futbolą ir „J. Cruyffo posūkis“ – apgaulingas judesys imituojant smūgį ar perdavimą, o iš tiesų kamuolį vidine pėdos dalimi nusimetant sau už nugaros.

Dabar šį triuką įvaldęs kiekvienas futbolo meistras, o 1974 metų pasaulio čempionate J. Cruyffo baletas su kamuoliu virto tikra sensacija.

Pirmasis šį naują technikos elementą savo kailiu patyrė Švedijos rinktinės gynėjas Janas Olssonas, kuris buvo paliktas it suakmenėjęs savo baudos aikštelės kampe.

Žaisdamas totalinį futbolą, J. Cruyffas ne tik siaubdavo gynybą prie priešininkų vartų, bet ir pasislinkdavo giliai į aikštės vidurį, nukeliaudavo į kraštą.

„Jeigu norėdavo, jis galėdavo tapti bet kurios pozicijos geriausiu žaidėju pasaulyje“, – apie olandą yra atsiliepęs puolėjas iš Prancūzijos Ericas Cantona.

Technika, greitis, vikrumas ir erdvės pojūtis – šios savybės buvo neatsiejamos architekto futbolo aikštėje charakteristikos.

Totalinis futbolas ir J. Cruyffo posūkis – tai gyvas paminklas vienam geriausių visų laikų planetos futbolininkų, kuris bus perduodamas iš kartos į kartą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)