Penktadienį atmetus „Klaipėdos granito“ pateiktą apeliaciją, sudegė paskutinis sąžiningo žaidimo principų pažeidimais apkaltinto uostamiesčio klubo tiltas su A lyga.

Remiantis varžybų nuostatais, degti turėjo ir visi klaipėdiečių rezultatai, bet šį klausimą penktadienio vakarą atskirai svarstė LFF vadovybė.

96 nuostatų punkte numatoma, jog komandai, pasitraukusiai iš pirmenybių nesužaidus pusės sezono, pasiekti rezultatai anuliuojami, o jei ekipa savanoriškai palieka lygą turnyrui įpusėjus, rezultatai lieka galioti.

Komandos pašalinimo atveju, sužaistų varžybų proporcijos įtaka rezultatų galiojimui nereglamentuojama.

Šioje vietoje LFF įžvelgė erdvės nuostatų interpretavimui.

„Nėra aiškiai ir nedviprasmiškai įtvirtinta, kad kalbama tik apie komandą, kuri pasitraukia iš varžybų. Tačiau tiek pasitraukimo iš pirmenybių sužaidus 50 proc. ar daugiau rungtynių, tiek pašalinimo atvejais yra vienodai neigiamai paveikiama pirmenybių eiga bei sportinis pirmenybių procesas.

Pažymėtina, kad LFF veiklos tikslus nustato LFF įstatai, kuriuose, be kita ko, nurodoma „prevencija nuo bet kokių metodų ir veiksmų, galinčių kelti grėsmę rungtynių ar varžybų skaidrumui bei sąžiningumui, garbingo žaidimo principo laikymasis“. Taip pat numatyta pareiga laikytis „lojalumo, sąžiningumo ir sportiškumo, žaidimo pagal taisykles principų“.

LFF kreipėsi į UEFA ir gavo rekomendaciją, kurioje teigiama, kad kitose UEFA narių asociacijose laikomasi principo, jog komandos išėjimas ir pašalinimas iš čempionato turėtų būti traktuotinas vienodai ir tokiais atvejais svarbu atsižvelgti į sportinį principą.

Todėl, LFF vykdomojo komiteto nuomone, būtų sąžininga, sportiška, teisinga ir protinga abi situacijas traktuoti vienodai, o šiuo konkrečiu atveju ypač dėl to, jog LFF A lygos čempionatas yra beveik pasibaigęs, t.y. liko sužaisti tik du turus. Todėl minėtas LFF varžybų nuostatų punkto aiškinimas neprieštarautų ir užtikrintų tinkamą LFF įstatų vykdymą“, – dėstoma penktadienio vakarą išplatintame LFF paaiškinime.

Primename, kad LFF verdiktas šioje byloje buvo lemiamas ne tik pačiam uostamiesčio klubui, bet ir lenktynėms dėl trečios vietos.

Panaikinus visus šio sezono „Klaipėdos granito“ rezultatus, „Sūduva“ virtualiai būtų netekusi penkių taškų, kadangi prieš klaipėdiečius laimėjo visas ketverias tarpusavio rungtynes, o su suvalkiečiais dėl bronzos kovojantis Klaipėdos „Atlantas“ pergalę pasiekė tik dukart, sykį suklupo ir kartą sužaidė lygiosiomis.

Likus dviems turams iki čempionato pabaigos „Sūduva“ savo sąskaitoje turi 67 taškus, „Atlantas“ – trimis mažiau, bet kitą savaitę jam bus įskaityta garantuota pergalė prieš A lygą vasarą palikusią Pakruojo „Kruoją“ (remiantis nuostatais, komandai savanoriškai pasitraukus iš varžybų, likusiose jos rungtynėse įskaitomi techniniai pralaimėjimai 0:3).

„Sūduva“ A lygos sezoną užbaigs rungtynėmis namuose su čempionų titulą užsitikrinusiu Vilniaus „Žalgiriu“ ir išvykoje su tiesioginiu savo konkurentu grumtynėse dėl bronzos „Atlantu“.

Beje, pastarojo atstovai, išgirdę tokį LFF sprendimą, pagrasino kreiptis į UEFA.

„Kadangi iš pirmenybių išmesto „Granito“ taškai neanuliuoti, „Atlanto“ juristas klubo vardu artimiausiu metu kreipsis į UEFA dėl LFF Valdybos sprendimo paaiškinimo“, – paskelbė „Atlantas“ savo oficialioje „Facebook“ paskyroje.

Likusiose dvejose rungtynėse – lapkričio 22 d. prieš Kauno „Stumbrą“ ir lapkričio 28 d. prieš „Šiaulius“ – „Klaipėdos granitui“ bus įskaityti techniniai pralaimėjimai rezultatu 0:3.

Aštuntoje vietoje žengęs „Klaipėdos granitas“ per 34 turus buvo surinkęs 27 taškus.

Klaipėdiečiai: esame pašalinti nepagrįstai

„Klaipėdos granito“ futbolo klubo atstovai nesupranta, kodėl Lietuvos futbolo federacijos (LFF) Apeliacinis komitetas paliko galioti LFF Drausmės komiteto (DK) sprendimą pašalinti klubą iš A lygos čempionato.

„Žinome tik sprendimus, tačiau motyvai, kodėl tokie sprendimai buvo priimti, mums nėra pateikti. Šie sprendimai klubo pozicijos nekeičia: klubo manymu, jis buvo pašalintas nepagrįstai. Per visus svarstymo procesus nebuvo kviečiami žaidėjai, klubo atstovai, nors būtent žaidėjai buvo kaltinami nesąžiningumu ir būtų logiška juos apklausti. Keista yra tai, kad mūsų skundus patenkino tik iš dalies – panaikino skirtą 12 tūkstančių eurų piniginę baudą bei diskvalifikacijas Rokui Urbeliui ir Tadui Norbutui, tačiau visgi klubą pašalino iš A lygos pirmenybių. Klubui gavus sprendimų motyvus, bus sprendžiama dėl tolimesnių veiksmų“, – kalbėjo „Klaipėdos granitui“ atstovaujantis advokatas Darius Pinkevičius.

2015 m. spalio 2 d. sprendimu LFF DK už LFF Drausmės kodekso 44 straipsnio (Neteisėtos įtakos darymas ir sutartų rungtynių draudimas) pažeidimus diskvalifikavo „Klaipėdos granito“ žaidėjus Roką Borusą, Jegorą Potapovą, Roką Urbelį (po 10 rungtynių), Dmitrijų Šiškiną ir Titą Vitukyną (po 2 rungtynes) bei skyrė 9 tūkstančių eurų baudą klubui dėl garbingo žaidimo principo pažeidimų birželio 30 d. rungtynėse tarp Kauno „Spyrio“ ir „Klaipėdos granito“.

Spalio 29 d. LFF DK vėl svarstė „Klaipėdos granito“ pažeidimus spalio 4 d. rungtynėse tarp „Klaipėdos granito“ ir Klaipėdos „Atlanto“. Remdamasis LFF Drausmės kodekso 44 str., LFF DK nutarė pašalinti „Klaipėdos granito“ klubą iš Lietuvos čempionato bei skirti 12 tūkstančių eurų baudą, taip pat diskvalifikuoti klubo žaidėjus D. Šiškiną (6 mėnesiams), E. Potapovą, Roką Borusą (abu 1 metams), Tadą Norbutą ir Tamerlaną Kozubajevą (po 3 mėnesius).

Spalio 30 d. „Klaipėdos granitas“ apskundė LFF DK sprendimus LFF Apeliaciniam komitetui. Jis išnagrinėjęs klubo skundus patenkino tik iš dalies – panaikino spalio 29 d. skirtą 12 tūkstančių eurų piniginę baudą bei diskvalifikacijas R. Urbeliui ir T. Norbutui.

Sprendimai dėl „Klaipėdos granito“ pašalinimo iš Lietuvos „SMScredit.lt A lygos“ čempionato bei kitų žaidėjų diskvalifikacijos liko galioti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (52)