40-metis specialistas iš Lietuvos buvo šiltai sutiktas Briugėje – klubas dar nepamiršo aukštaūgio blondino, atstovavusio komandai 1997-2000 metais.

Ypatingų sentimentų mėlynai ir juodai ekipos uniformai turi ir pats E. Jankauskas, kuriam „Brugge“ virto pirmąja karjeros Vakarų Europoje stotele.

„Duonai užsidirbau žaisdamas daugiau nei dešimtyje klubų, bet šis buvo pats artimiausias mano širdžiai. Atvažiavęs į Briugę jaučiuosi tarsi grįžęs namo“, – oficialiai komandos svetainei internete teigė E. Jankauskas.

Į Belgiją iš Maskvos „Torpedo“ (Rusija) jis persikėlė būdamas 22-ejų ir vilkėjo „Brugge“ aprangą 73-ejose rungtynėse. Debiutas ir nauja aplinka E. Jankauskui paliko neišdildomą įspūdį.

„Man tai buvo naujas pasaulis. Užaugau už šaltos ir nuošalios Geležinės uždangos, todėl staiga pasijaučiau tarsi atsidūręs Disneilendas. Daugybė besišypsančių ir paslaugių žmonių padarė viską, kad čia pritapčiau“, – prisiminė buvęs futbolininkas.

Lygiai taip pat vaikiną iš Lietuvos įsidėmėjo ir tuomečiai „Brugge“ atstovai.

„Aš puikiai pamenu pirmą treniruotę, kurioje dalyvavo Edgaras. Jis tiesiog sprogdino kamuolius smūgiuodamas juos į viršutinius vartų kampus. Negalėjome patikėti savo akimis. Treneris Ericas Geretsas net nusprendė įsikišti ir pasakė: „Ramiau, patausok savo paraką rungtynėms“, – pasakojo buvęs E. Jankausko komandos draugas Svenas Vermantas.

Ir lietuvis paklausė trenerio: debiutiniame mače su Antverpeno „Beerschot AC“ jis pasižymėjo dukart.

Vėliau E. Jankauskas žaidė tokiuose klubuose kaip San Sebastiano „Real Sociedad“ (Ispanija), Lisabonos „Benfica“ (Portugalija) ar „Porto“ (Portugalija), o su pastaruoju iškovojo UEFA taurę (2003 metais) ir laimėjo UEFA Čempionų lygą (2004 metais).

Penkis kartus geriausiu Lietuvos futbolininku išrinktas puolėjas, baigęs karjerą, tapo treneriu, o paskutine jo darboviete buvo „Trakai“.

Dabar E. Jankauskas minimas tarp realiausių pretendentų perimti Lietuvos rinktinės vairą iš Igorio Pankratjevo.

Bet pats specialistas tvirtina, kad jį visiškai tenkintų ir asistento darbas klube.

„Kelis kartus jau buvau asistentu, ir man tokios pareigos puikiai tiko. Dirbti vyriausiuoju treneriu, žinoma, yra didesnis iššūkis. Nebandau skubinti įvykių, noriu pirmiausia gauti licenciją ir tuomet lipti kopėčiomis. Tai, kad pats žaidžiau futbolą aukštame lygyje, turėtų būti mano koziriu, nes galiu geriau suprasti ir gerbti žaidėjus. Bet gali būti ir priešingų pavyzdžių“, – savo buvusį trenerį „Porto“ klube Jose Mourinho, niekada profesionaliai nežaidusį futbolo, prisiminė E. Jankauskas.

Briugėje jis ketina praleisti savaitę.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)