„Galiu drąsiai pasakyti, kad rinktinėje nėra nei kapitono, kuris formuotų nuomonę, kaip mūsų laikais buvo Aurelijus Skarbalius ar Tomas Danilevičius, nei elgesio supratimo, kaip turi elgtis futbolininkas. Jis negali šitaip daryti, nes šiandieną jis tik pradeda žaisti ir gal niekada ir nežais to gerojo futbolo – mes neturime nė vieno nei Cristiano Ronaldo, nei Lionelio Messi, nei kitos žvaigždės. Ir save priešpastatyti prieš visą tautą ir visą liaudį yra mažų mažiausiai kvaila.

Pirmas dalykas, turėtų suprasti treneris, kad jis yra viešas asmuo ir toks lieka 24 valandas per parą, o žaidėjai yra spektaklio dalyviai ir tas jų kvailas nebendravimas ar nusistatymas... Tai pažiūrėkime: jeigu geras spektaklis, pilna žiūrovų, jeigu spektaklis prastas, jis nušvilpiamas ir į jį neinama.

Nebūk užsispyręs, vieną kartą apsirenk tą kostiumą normaliai, jei tave puola dėl jo. Kam reikia kovoti prieš žiniasklaidą, kuri kaip ir teisėjas, visada yra teisi. Taip, kartais reikia pratylėti. Trūkumas tos diplomatijos ir nuteikimas savęs prieš visuomenę neprideda mums garbės“, – tikino 63-ejų metų specialistas.

Ilgiausiai per visą istoriją Lietuvos rinktinę treniravęs A. Liubinskas negaili kritikos dabartinei šalies reprezentacinei komandai, tačiau teigia, kad ji nėra beviltiška – tą rinktinė įrodė sužaisdama lygiosiomis 1:1 Liublianoje su net 70 reitingo laiptelių aukščiau esančia Slovėnija:

„Su slovėnais jeigu ne 11 metrų baudinys, tai nė karto nebūtume smūgiavę į vartų plotą. Priežastys čia yra įvairios. Pažiūrėkime, surinktus 10 taškų galima būtų vertinti visai patenkinamai. Tačiau tas nuteikimas savęs, tos beviltiškos kelerios rungtynės, tas atsisakymas patyrusių žaidėjų paslaugų ir įtraukimas tų, kurie tikrai nėra verti rinktinės... Aš manau, kad šią komandą papildžius patyrusiais žaidėjais galima pasiekti tikslą. Aš nepasakyčiau, kad mūsų komanda yra beviltiška, bet nesugebėjimas jos sukomplektuoti ir tinkamai nuteikti, matyt, ir davė tokį rezultatą.“

Po Igorio Pankratjevo atsistatydinimo LFF teks ieškoti naujo trenerio. Paklaustas, ar tarp kandidatų yra ir jo pavardė, A. Liubinskas nevyniojo žodžių į vatą.

„Ne, A. Liubinsko tai tikrai nėra, nes ji kritiškai pasisako, o šita federacija nemėgsta kritikos ir, jeigu tu pasakai jai teisingus žodžius, tampi jos priešu. Taip kad aš ten turbūt jau esu stiprus persona non grata.

Nemanau, kad čia pagrindinis momentas yra treneris. Esmė yra visa aplinka, požiūris, sistemos nebuvimas. Dabar labai lengva viską nurašyti ant trenerio. Čia man toks vaizdas, kad gal pagaliau ta mūsų Lietuvos futbolo federacija tikrai turėtų būti Lietuvos futbolo federacija, o ne uždaro rato žmonių federacija“, – piktinosi jis.

Realiausiais kandidatais užimti naujojo trenerio postą įvardijami Edgaras Jankauskas ir lenkas Marekas Zubas. Šiemet Lietuvos rinktinė jau neplanuoja žaisti kontrolinių rungtynių.

Liūdni faktai:

Per paskutines dvejas atrankos ciklo rungtynes su Slovėnija (1:1) ir Anglija (0:3) lietuviai nė karto nepataikė į varžovų vartų plotą iš žaidimo: su slovėnais vienintelį smūgį atliko Arvydas Novikovas, kai realizavo 11 metrų baudinį, o su anglais – Vykintas Slivka, kai patikrino priešininkų vartininko budrumą baudos smūgiu.

Lietuviai per 10 atrankos rungtynių iš viso pasižymėjo 9 kartus. Tiesa, du kartus kamuolį į savo vartus netyčia nukreipė vartininkas Giedrius Arlauskis, kuris, jei įvarčiai į savo vartus būtų įtraukiami į snaiperių statistiką, kartu su po du tikslius smūgius į varžovų vartus atlikusiais Arvydu Novikovu ir Fiodoru Černychu dalintųsi rezultatyviausiojo vardą. Po vieną įvartį mūsiškiams pridėjo Saulius Mikoliūnas, Deividas Matulevičius ir Lukas Spalvis.

Igorio Pankratjevo auklėtiniai atrankos cikle su 10 taškų tarp visų penktą vietą užėmusių komandų nusileido tik Kiprui (12 taškų), tačiau bendroje įskaitoje tarp 53 dalyvių liko tik 44-ti.

FIFA reitinge Lietuvos rinktinė yra nusiritusi į žemiausią poziciją per visą istoriją – 116-tą. Lietuvius jau lenkia Aruba, Burundis, Sent Kitsas ir Nevis, Botsvana, Zimbabvė, Mozambikas, Libija, Malavis, Beninas, Ruanda, Mauritanija, Farerų salos, Antigva ir Barbuda ir kitos šalys, į kurias ne vienas norėtų nuvykti atostogų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (127)