Aktyviausi šalies sirgaliai šeimininkauti LFF stadione panūdusiems atvykėliams priešinosi labiau nei šalies rinktinė, bet tokios grumtynės tikrai nepapuošė futbolo vakaro Vilniuje.

Prieš rungtynių tarp Lietuvos ir Anglijos pradžią susikibo abiejų komandų sirgaliai, atsidūrę toje pačioje stadiono tribūnoje.

Kumščiai į darbą buvo paleisti tuomet, kai Lietuvos rinktinės ultras įsiutino kaimynystėje įsikūrusių anglų skanduotės.

Lietuviai puolė svečius ir po trumpų grumtynių nustūmė juos tolyn.

Tik tuomet tarp peštukų įsiterpė gyva grandine išsirikiavę pareigūnai su riaušių malšinimo įranga, skyrę priešiškai nusiteikusius sektorius iki pat rungtynių pabaigos.

Bet policininkams virš galvų toliau skraidė monetos ir plastikiniai alaus bokalai, o pirmame kėlinyje neramumai vėl įsiplieskė.

Suvesti sąskaitas su anglais pasišovusiems Lietuvos aistruoliams pareigūnai purškė ašarinių dujų, penkiems aršiausiems muštynių dalyviams komisariate surašyti administracinės teisės pažeidimo protokolai už smulkų chuliganizmą, dviems sumušimus patyrusiems anglams prireikė pirmosios medicininės pagalbos.

Anglijos sirgaliai neteko ir vienos vėliavos, likusios lietuvių rankose.

„Nesuvokiama, kodėl tribūnoje iš karto nebuvo pastatyta apsauga – tik futbole visiškai nesusigaudantys žmonės galėjo nesuprasti, kad anglų sirgaliai prie pat mūsų sektoriaus reiškia garantuotą konfliktą“, – kalbėdamas su DELFI, piktinosi vienas iš ištikimiausių rinktinės gerbėjų, nenorėjęs viešinti savo pavardės.

Panašiai pirmadienio vakarą stebėjosi daugelis iš LFF stadiono traukiančių žiūrovų.

Ir jiems bent iš dalies pritaria Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Viešosios tvarkos valdybos viršininkas Vytautas Grašys.

„Ne policija turi kontroliuoti sirgalius, tuo privalo pasirūpinti federacija, samdydama saugos tarnybą. Galbūt jos darbuotojų buvo per mažai, kad atitvertų praėjimus tarp sektorių. Kai kilo incidentas, apsauga kreipėsi į mus, prašydama pagalbos. Sureagavome per dvi minutes“, – DELFI teigė V. Grašys.

Maždaug 900 anglų aistruolių rezervuotame sektoriuje rytinės tribūnos krašte, kurį buvo atskyrę apsaugos darbuotojai, jokių kivirčų nekilo. Ir būtų keista, jei būtų kitaip, kadangi anglai buvo išsidėstę iš abiejų gyvos apsaugininkų grandinės pusių. Jų 5 tūkst. žiūrovų talpinančiame LFF stadione buvo nedaug mažiau nei lietuvių.

DELFI ne kartą rašė, jog į Vilnių prieš pirmadienio rungtynes suplūdo bent 1,5 tūkst. Anglijos futbolo mėgėjų. Dalis jų sugebėjo įsigyti bilietus į lietuviams skirtas stadiono vietas per LFF bilietų platintoją, dalis – iš perpardavinėtojų.

Priešininkų sirgaliai neišvengiamai turėjo susimaišyti tarpusavyje, bet rungtynių organizatoriai tam, regis, nebuvo pasiruošę.

„Išankstinio prašymo užbėgti įvykiams už akių negavome. Bet juk niekas nežinojo, į kokią tribūną anglai nusipirko bilietus. Tik įleidžiant juos pro vartus pastebėta, kad anglai renkasi gretimame sektoriuje, o paskui jie dar ir patys pasislinko arčiau lietuvių fanų“, – pasakojo V. Grašys.

Vis dėlto dėl betvarkės, kilusios prieš rungtynių pradžią, sostinės policijos atstovas žadėjo rimtai pasikalbėti su LFF.

„Jei anglai gali nusipirkti bilietus į aktyviausių lietuvių sirgalių tribūną, tai reiškia užprogramuotą incidentą. Manau, kreipsimės į federaciją ir kalbėsimės, kad bent tarptautinėse rungtynėse, į kurias atvyksta daug užsienio sirgalių, bilietų platinimo sistema veiktų kitaip. Pavyzdžiui, dalis Europos šalių parduoda tik vardinius bilietus – kitaip tariant, į stadioną įleidžiamas tik tas asmuo, kuris ir nusipirko bilietą. Tai žymiai palengvina apsaugos darbą rungtynių metu“, – patarimus dalino pareigūnas, pripažinęs, kad ir LFF stadiono infrastruktūra – visiškai netinkama didelio masto renginiams.

Savo klaidų rengiantis paskutinėms Europos čempionato atrankos ciklo rungtynėms įžvelgia ir LFF.

„Šiandien visą dieną dirbame ties šiuo klausimu, prieš jį net nublanko jaunimo rinktinės rungtynės su Serbija Kaune, – DELFI sakė LFF komunikacijos vadovė Vaiva Zizaitė. – Mes prisiimame atsakomybę dėl to, kad tai įvyko mūsų stadione. Žiūrovų saugumo klausimas yra labai svarbus, o toje tribūnoje buvo ir moterų, ir vaikų. Objektyvi incidento priešastis yra ta, kad šiame stadione tokio lygio rungtynės negali būti organizuojamos.“

Bet dėl prekybos bilietais LFF jaučiasi padariusi tai, kas jos galioje.

„Bilietai internetu buvo parduodami tik likus trims savaitėms iki rungtynių. Prekybą buvome paleidę ir anksčiau, bet kai tik pastebėjome, jog ateina mokėjimai iš užsienio, viską sustabdėme, anuliavome ir nutraukėme galimybę užsieniečiams bilietą įsigyti internetu.

Prieš mačą spaudoje rašyta, kad pasiūloje likę tūkstantis bilietų, bet tai buvo visiška netiesa – jų buvo apie pusantro šimto. Gali būti, kad juos nusipirko čia atvykę anglai. Arba bilietų jie galėjo gauti per turizmo agentūras, viešbučius, draugus lietuvius, iš perpardavinėtojų. Suvaldyti to likučio mes niekaip nebegalėjome. Bet sutinkame, kad bilietų pardavimo politiką reikėtų patobulinti“, – dėstė V. Zizaitė.

Britų dienraštis „The Daily Telegraph“ citavo neįvardintą anglų sirgalių, tikinusį, kad atvykus į rungtynes tiek jį patį, tiek jo tautiečius greta Lietuvos rinktinės ultrų pasodino stadione dirbęs personalas, nors jie turėjo bilietus į anglams skirtą sektorių.

„Stadione tvyrojo chaosas, negalėjome ten patekti. Niekas nesėdėjo savo vietose. O paskui prasidėjo muštynės. Tokių vaizdų nebuvau matęs jau labai seniai. Pasidarė gana bjauru, todėl išėjome nesulaukę pabaigos“, – tvirtino LFF stadione lyg praėjusiame amžiuje pasijutęs Anglijos aistruolis.

„Negaliu pasakyti, kur kas nukreipė žiūrovus. Bet kokiu atveju, jau rytoj federacijos vadovai, stadiono vadovas ir visi kiti kompetentingi asmenys susirinks į posėdį ir analizuos priežastis. Į tai nebus numota ranka“, – žadėjo V. Zizaitė.

Galima neabejoti, kad bent jau UEFA pro pirštus į neramumus LFF stadione tikrai nepasižiūrės.

„Incidentas užfiksuotas UEFA delegato protokole, ir juo remiantis bus skirta bauda. O kokio ji bus dydžio, žino tik UEFA drausmės komitetas“, – pripažino V. Zizaitė.

Primename, kad pirmadienio vakarą svečiai iš Anglijos sutriuškino Lietuvos rinktinę rezultatu 3:0.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)