54-erių metų prancūzas J. Valcke, kuris FIFA dirbo nuo 2007 metų, įtariamas sukūręs schemą, kaip brangiau parduoti ir spekuliuoti bilietais į pasaulio futbolo čempionatą. „The Guardian“ spėja, kad taip vienas FIFA vadovų galėjo uždirbti 2 mln. JAV dolerių.

Pats J. Valcke visus kaltinimus neigia ir šiuo metu atostogauja.

FIFA korupcijos skandalas krečia nuo gegužės, kai Šveicarijos policija Ciuriche areštavo 7 pasaulio futbolui vadovaujančios organizacijos vadovus. JAV prokuratūra tuos 7 asmenis ir dar 2 žmones apkaltino kyšininkavimu ir reketu.

FIFA prezidentas Seppas Blatteris birželį buvo perrinktas savo pareigoms, bet netrukus pareiškė, kad atsistatydins. J. Valcke buvo laikomas realiu kandidatu pakeisti S. Blatterį, bet dabar jo veiklą tiria ir FIFA Etikos komitetas.

JAV ir Šveicarijos teisėsauga tiria, ar sąžiningai buvo išrinktos šalys, 2018 ir 2022 metų pasaulio futbolo čempionatų šeimininkės.

BBC praneša, kad ketvirtadienį J. Valcke privačiu lėktuvu skrido į Maskvą, kur turėjo dalyvauti 2018 metų pasaulio čempionatui skirtuose renginiuose. Tačiau jo lėktuvas buvo sugrąžintas į Ciurichą, kai paaiškėjo, kad J. Valcke nušalintas nuo pareigų. FIFA prezidentas dėl tokio sprendimo konsultavosi su regionų konfederacijų vadovais ir UEFA prezidentu Micheliu Platini. Skelbiama, kad visi šie vadovai palaikė FIFA poziciją.

J. Valcke taip pat įtarimas paėmęs 10 mln. JAV dolerių kyšį už tai, kad 2010 metais pasaulio futbolo čempionatas vyktų Pietų Afrikoje.

J. Valcke FIFA generaliniu sekretoriumi ir S. Blatterio dešine ranka yra nuo 2007 metų. Jo karjera prasidėjo 1984 metais, kai jis dirbo „Canal+“ sporto žurnalistu, o 1991-ais tapo šio TV kanalo direktoriumi. 2003 metais jis - FIFA marketingo ir TV teisių direktorius. J. Valcke pirmas FIFA generalinis sekretorius ne iš Šveicarijos.

Pasak JAV Teisingumo ministerijos, FIFA valdininkai per 24 metus gavo apie 150 mln. JAV dolerių kyšių. Šveicarijos policija pateikė kaltinimus 14 buvusių ir esamų FIFA pareigūnų. Jie įtariami pinigų plovimu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)