Treneriu savęs nematė

Nuo dukart geriausio Lietuvos futbolininko – iki plastikinius langų profilius gaminančios įmonės direktoriaus. Panevėžiečio S. Danisevičiaus gyvenimas nubrėžė išties platų vingį.

1976-1986 metais į „Žalgirio“ varžovų vartus 34 įvarčius įmušęs žaidėjas, baigęs karjerą, greitai nutolo nuo futbolo, kitaip nei buvę jo bendražygiai Valdas Ivanauskas, Arminas Narbekovas, Igoris Pankratjevas ar Stasys Baranauskas.

„Iš futbolo tais laikais mes nieko neužsidirbome, net pensijos. O gyventi iš kažko reikia“, – savo pasirinkimą DELFI paaiškino S. Danisevičius.

Treniruoti kitus jis bandė labai trumpai: netraukė nei darbas, nei ateities perspektyvos. Atsisakęs futbolo žalgirietis visą dėmesį nukreipė į verslą, kurį vystė greta Vilniaus įsikūrusioje Riešės gyvenvietėje.

Kol prieš pusmetį į jo duris nepasibeldė retam futbolo gerbėjui girdėto „Riešės“ klubo atstovai, įkalbėję 57-erių veteraną pasidalinti savo patirtimi su mėgėjais.

„Viskas įvyko spontaniškai: atėjo vyrukai iš „Riešės“ ir paprašė juos treniruoti. Vaikinai noriai dirba, klausosi, tad man pačiam pasidarė įdomu, ką iš jų galima padaryti“, – pasakojo S. Danisevičius.

O prieš dvi savaites jis išpildė dar vieną prašymą ir sutiko tapti Lietuvos mažojo futbolo rinktinės, rugsėjį keliausiančios į Europos čempionatą Kroatijoje, treneriu.

Mėgėjas mėgėjui nelygu

Mažasis futbolas nuo didžiojo skiriasi keletu aspektų: perpus mažesnėje nei įprasta aikštelėje žaidžiama šešiese prieš šešis, mačas trunka valandą, kitaip traktuojamos kai kurios taisyklės, pavyzdžiui, ginantis futbolininkams neleidžiama išmušti kamuolio iš po varžovo kojų čiuožiant.

Svarbiausia tai, kad varžytis čia gali tik mėgėjai, negaunantys atlygio už žaidimą.

Todėl Lietuvos mažojo futbolo rinktinės sudėtyje įrašytos dešimt pavardžių net užkietėjusiams šios sporto šakos sirgaliams pasakys mažai ką.

Rinktinė sudaryta iš Mini futbolo lygoje (MFL) rungtyniaujančių žaidėjų. Nė vienas jų nėra žaidęs kuriame nors iš trijų viršutinių šalies divizionų – įvairių sričių darbuotojams ar studentams futbolas tėra laisvalaikio pomėgis.

„Vaikinai niekur nežaidę, nebaigę futbolo mokyklų. Bet jie labai mėgsta futbolą. Tai ir užveda. Aš tik šiek tiek padedu jiems susigaudyti technikos, taktikos, fizinio pasirengimo subtilybėse“, – aiškino S. Danisevičius.

Bet ne visos šalys, kurias vienija žemyno pirmenybes organizuojanti Europos mažojo futbolo federacija, savo komandas komplektuoja taip preciziškai traktuodamos mėgėjų statusą.

„Žiūriu, kaip žaidžia kitos rinktinės. Jos tikrai nėra lygiavertės. Matosi, kad kroatų ar rumunų futbolininkai žaidę gerose komandose, gal tik šiuo metu yra mėgėjai. Visi mėgina stiprintis, ieško aukštesnio meistriškumo žaidėjų. Tai jau – sąžinės reikalas. Mūsų komandoje rungtyniauja tikri mėgėjai, pavyzdžiui, vienas negalės važiuoti į čempionatą, nes neišleidžia darbovietė“, – dėstė S. Danisevičius.

Iki šiol lietuviams konkuruoti Europos mažojo futbolo pirmenybėse išties sekėsi sunkiai. Kasmet vykstančiame čempionate jie dalyvavo du kartus ir abusyk neįveikė grupės barjero, o per šešerias rungtynes iš viso uždirbtas tebuvo vienas taškas.

S. Danisevičius tikisi, kad pergalę Lietuvos rinktinė pagaliau švęs Kroatijoje. O galbūt ir dvi. Čempionatą lietuviai pradės varžydamiesi A grupėje su turnyro šeimininkais, Izraeliu ir Liuksemburgu.

„Minimalus tikslas – laimėti prieš Liuksemburgą. Maksimalus – nugalėti ir Izraelį. Tai jau būtų geriausias pasiekimas istorijoje“, – pažymėjo treneris.

Stasys Danisevičius

Pirmenybes transliuos DELFI

Jam kiek apmaudu, kad ruoštis rugsėjo 21-26 dienomis vyksiančioms pirmenybėms lietuviai turi ribotas galimybes. S. Danisevičius buvo parengęs treniruočių grafiką, bet surinkti žaidėjus iš darbų pasirodė neįmanoma misija.

Todėl repetuoti žaidimą liko draugiškose rungtynėse. Pirmąsias rinktinė sužaidė su Lietuvos futbolo federacijos (LFF) II lygoje rungtyniaujančiu klubu „Viltis“ ir pralaimėjo 0:5.

„Visą komandą vienoje vietoje tada pirmą kartą ir pamačiau. O juk reikia žinoti, kas ką sugeba, kokią psichologinę pusiausvyrą turi. Kol žaidėme drausmingai, viskas buvo gerai. O kai žaidėjai pradėjo patys spręsti, kaip elgtis aikštėje, neklausyti nurodymų, pasipylė įvarčiai į mūsų vartus“, – prisiminęs pirmą prisvilusį blyną, šypsojosi S. Danisevičius.

Dar vienas jėgų patikrinimas jo komandos laukia šį šeštadienį – sostinės Fanų stadione Lietuvos, Latvijos ir Estijos mažojo futbolo rinktinės dalyvaus kontroliniame Baltijos taurės turnyre.

13.50 val. lietuviai susirungs su latviais, o 14.50 – su estais. Baltijos taurės turnyrą, kaip ir visas Lietuvos rinktinės dvikovas Europos čempionate, tiesiogiai transliuos DELFI.

Bet kad ir kaip susiklostytų pirmenybės, S. Danisevičius įsitikinęs, kad visa galva į futbolą jis daugiau nebeners.

„Visa mūsų sistema sukurta ne aukšto lygio futbolui, o visai kitiems dalykams. Mėgėjams ką nors pasiekti lygiai taip pat sunku, kaip ir profesionalams. O kaip gali būti kitaip, jei jie neturi kur žaisti. Ir mes lakstome po visus kampus, su žiburiu ieškome, kol randame ką nors padoresnio. Bet ir tai: po treniruotės nei dušo, nei tualeto negausi. Tokiame akmens amžiuje Lietuvos futbolas visuose lygiuose ir gyvena“, – kritiškas vienas geriausių legendinio „Žalgirio“ žaidėjų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)