Kauno „Stumbras“ – Marijampolės „Sūduva“. Liepos 22 dieną 18.30 val. Kaunas, S. Dariaus ir S. Girėno stadionas. Ankstesnės rungtynės: 0:2, 1:1.

Pirmieji į čempionato kovas sugrįš „Stumbro“ ir „Sūduvos“ futbolininkai. Įžanginė klubų tarpusavio akistata baigėsi užtikrinta marijampoliečių pergale, savo ruožtu, antrame mače suvalkiečiai išsigelbėjo tik per teisėjo pridėtą laiką.

„Stumbras“ pasirengimą antrajai sezono pusei pradėjo liepos 8-ąją ir sužaidė vienerias draugiškas rungtynes. Kauniečiai rezultatu 0:1 nusileido Suvalkų „Wigry“ komandai, kuri ruošiasi antrosios pagal pajėgumą Lenkijos lygos kovoms. Laikinosios sostinės klubą papildė Klaidas Janonis, Martynas Zaleckis bei Utenos „Utenį“ palikęs ir Čekijos „Hradec Kralove“ ekipoje siekęs įsitvirtinti Mindaugas Grigaravičius. Įdomu tai, jog šis krašto saugas praėjusiame sezone rungtyniavo „Sūduvoje“, kai marijampoliečiams vadovavo dabartinis kauniečių treneris Darius Gvildys. 2014 metais M. Grigaravičius puikiai tiko kontratakomis grįstam suvalkiečių žaidimo braižui. Be to, Kauno komandą paliko du gynėjai – Lukas Pupšys ir Mantvydas Eiza.

Savo ruožtu Marijampolės klubas atsisveikino su epizodinį vaidmenį klube atlikusiu Edvardu Tamulevičiumi, bet papildė savo gretas „Klaipėdos granito“ atakų lyderiu Karoliu Laukžemiu ir Lietuvos rinktinės gynėju Vaidu Slavicku. Maža to, į komandos gretas sugrįžo traumas išsigydę: Arminas Vaskela, Audrius Brokas ir Kornelijus Timofejevas. Visi šie futbolininkai jau rungtyniavo draugiškame mače su Kėdainių „Nevėžiu“ ir padėjo savo klubui rezultatu 4:0 įveikti Pirmosios lygos atstovus. Įdomu tai, jog šioje akistatoje „Sūduvos“ marškinėlius vilkėjo ir kitas Lietuvos rinktinės gynėjas Tomas Mikuckis, kurį laiką treniravęsis su savo buvusia komanda.

Šiuo metu „ant popieriaus“ Marijampolės klubas atrodo itin grėsmingas ir turintis lygiaverčius keitimus. Geresnio žaidimo galima tikėtis ir iš pajėgių naujokų – Admiro Kecapo bei Nermino Jamako. „Sūduva“ – šių rungtynių favoritė, tačiau keturiose rungtynėse iš eilės nepralaimėjęs bei Artūro Rimkevičiaus į priekį vedamas „Stumbras“ lengvai varžovams taškų nedalins. Visgi siekti užsibrėžtų tikslų kauniečiai bus priversti be traumuoto Viliaus Armanavičiaus.

Šiaulių „Šiauliai“ – Kauno „Spyris“. Liepos 22 dieną 20.30 val. Šiauliai, Šiaulių savivaldybės stadionas. Ankstesnės rungtynės: 1:2, 1:2.

Šiauliečiai turėjo galimybę permąstyti pirmosios čempionato dalies klaidas ir pasiruošti kilimui iš dugno. Proga sėkmingai įžangai bus neeilinė: būtent abu patirti pralaimėjimai prieš „Spyrio“ ekipą – bene patys skaudžiausi pirmojo sezono pusėje.

Vos kartą pergalės džiaugsmą per 18 rungtynių patyrę „Šiauliai“ pakeitė trenerį. Prie komandos vairo stovėjusį Tomą Ražanauską pakeitė anksčiau klubą treniravęs Deivis Kančelskis. Apie naujus futbolininkus taip pat nepranešta – jau anksčiau T. Ražanauskas minėjo, jog ekipoje didelių permainų nebus, o klubas suteiks progą jauniesiems šiauliečiams, triumfavusiems Elitinėje U-18 jaunių lygoje. „Šiauliai“ antrojo rato pabaigoje pagerino gynybą, tačiau akistatoje su „Spyriu“ bus privalu akylai gintis iki pat paskutinio teisėjo švilpuko ir nebarstyti brangių taškų.

Nors pirmuoju „Šiaulių“ budeliu tapęs Dmitrijus Rekišas Kauno klube rungtyniaus ir toliau, bet antrojo skriaudėjo – Giuseppe Palmos – jau nebėra. Italas sugrįžo į savo gimtinę ir karjerą tęs būtent ten. Taip pat „Spyris“ atsisveikino ir su centro gynėju Klimu Gusočenka, kuris atstovaus Pulavų „Wisla“ ekipai, dalyvausiančiai trečioje pagal pajėgumą Lenkijos lygoje. Savo ruožtu į Laikinosios sostinės komandą sugrįžo saugas Karolis Gvildys.

Keturias pergales per paskutinius penkis mačus iškovoję kauniečiai šiuo metu užima trečiąją vietą ir turi vilčių pakovoti dėl vietos Europos lygos atrankos turnyre. Šiauliečiams dabar kiekvienos rungtynės itin svarbios, tad kova tarp šių klubų turėtų būti nenuspėjama.

„Klaipėdos granitas“ – Vilniaus „Žalgiris“. Liepos 25 dieną 18 val. Klaipėda, centrinio stadiono dirbtinė aikštė. Ankstesnės rungtynės: 0:2, 0:6.

Skaudžiai Malmės „Malmo FF“ ekipai pralaimėję ir iš Čempionų lygos kovų pasitraukę žalgiriečiai koncentruosis tik į „SMScredit.lt A lygos“ kovas. Pirmasis jų varžovas – atsinaujinęs „Klaipėdos granitas“.

Artėjant pertraukai, klaipėdiečiai du kartus skaudžiai nusileido Kauno klubams ir nuvylė strategą Gediminą Jarmalavičių, teigusį, jog komandoje būtinos permainos. Uostamiesčio ekipai teks grumtis be Kazimiero Gnedojaus ir Karolio Laukžemio, o susidariusias spragas sieks užkamšyti naujokai. Vienas jų – centro gynėjas Tamirlanas Kozubajevas, praėjusį sezoną rungtyniavęs G. Jarmalavičiaus treniruojamoje „Šiaulių“ komandoje. „Klaipėdos granitas“ per pertrauką sužaidė dvejas draugiškas rungtynes ir jas pralaimėjo. Liepojos „Liepaja“ klubui buvo nusileista 1:2, o Utenos „Uteniui“ – 0:1. Artėjančią dvikovą dėl diskvalifikacijos bus priverstas praleisti saugas Deividas Lukošius.

Ar klaipėdiečiai pasitaikė „Žalgiriui“ ne vietoje ir ne laiku? – Greičiausiai taip. Dar kartą ties pirmuoju barjeru suklupę vilniečiai visą dėmesį skirs artėjančioms čempionato kovoms. Situacija turnyro lentelėje tai įpareigoja, kadangi dvejomis rungtynėmis mažiau sužaidę „Trakai“ yra praradę tiek pat taškų. Bus smagu matyti po septynerių metų pertraukos į stipriausio Lietuvos futbolo čempionato kovas sugrįšiantį Darvydą Šerną, o taip pat galėsime įvertinti Eliandro bei Donovano Slijngardo žaidimą. Vis dėlto komandą per pertrauką paliko krašto gynėjas Artakas Jedigarianas, tačiau armėno indėlis šiame sezone nebuvo itin reikšmingas. Dėl šios dvikovos favorito abejonių nekyla – „Žalgiris“ po skaudžios pamokos neturėtų atsipalaiduoti bei barstyti svarbių taškų uostamiestyje.

Utenos „Utenis“ – Klaipėdos „Atlantas“. Liepos 27 dieną 17 val. Utena, „Utenio“ stadionas. Ankstesnės rungtynės: 1:2, 1:1.

Po ne visai nusisekusio pasirodymo Europos lygos atrankoje klaipėdiečiai tęs kovą dėl medalių „SMScredit.lt A lygoje“. Antrąją sezono pusę uostamiesčio ekipa pasitiks kiek pasikeitusi, kadangi klube nebeliko kelių futbolininkų.

Su keliais žaidėjais atsisveikino ir uteniškiai: Ignas Plūkas komandos vartų daugiau nebegins, Andrius Arlauskas išvyko į „Panevėžį“, M. Grigaravičius – į „Stumbrą“, o paskutinis „Utenio“ klubą paliko gynėjas Martynas Dūda. Per pertrauką Aukštaitijos ekipa sužaidė draugiškas rungtynes su „Klaipėdos granitu“, kuriose iškovojo pergalę rezultatu 1:0. Tą kartą uteniškių sudėtyje buvo galima pastebėti perspektyvų saugą Tomą Dombrauskį ir vieną legionierių.

Savo ruožtu atlantiečiai atsisveikino net su keliais vilčių teikiančiais futbolininkais: Edvinas Gertmonas sugrįžo į „Rennes“ klubą, Dovydas Virkšas papildė Sent Etjeno AS „Saint-Etienne“, o Ričardo Šveikausko laukia Lilio „Lille“ komanda. Anot Rusijos žiniasklaidos, rezultatyviausias čempionato futbolininkas Andrejus Paniukovas yra sulaukęs „Monaco“, AS „Saint-Etienne“ ir „Rennes“ pasiūlymų, tad karjerą turėtų tęsti vienoje iš šių komandų. Prieš antrosios dalies startą „Atlantas“ sužaidė draugiškas rungtynes, kuriose 3:2 įveikė Kretingos „Miniją“. Artėjančioje dvikovoje atlantiečių garbę galės ginti į komandą sugrįžę arba traumas išsigydę futbolininkai. Ovidijus Verbickas sugrįžo iš Ispanijos, Kazimieras Gnedojus – iš „Klaipėdos granito“, o Dominykas Galkevičius jau pasveiko po patirto sužeidimo. Su klubu taip pat atsisveikino Marius Kazlauskas, Lukas Artimavičius ir Donatas Navikas, persikėlęs į Pakruojo „Kruoją“.

Abejos klubų tarpusavio rungtynės buvo atkaklios, tad šį kartą turėtume sulaukti kažko panašaus: „Utenis“ namuose visada rungtyniauja kovingai, o klaipėdiečiams gali tekti verstis be smogiamosios jėgos puolime.

Trakų „Trakai“ – Pakruojo „Kruoja“. Liepos 27 dieną 19.30 val. Vilnius, LFF stadionas. Ankstesnės rungtynės: 1:1, 2:0.

Skaudų antausį Limasolyje patyrę „riteriai“ greičiausiai jau turės koncentruotis į vietines pirmenybes, kur kova dėl titulo priklauso tik nuo jų pačių. Pirmieji trakiškių kelyje – net dvylikoje iš eilės mačų pergalės džiaugsmo nepatyrę „Kruojos“ futbolininkai.

Įdomu, kaip „Trakų“ puolimą paveiks Luko Kochanausko trauma – dešimt įvarčių pelnęs futbolininkas itin svariai prisidėjo prie puikaus rezultato turnyro lentelėje. Taip pat pastaruosiuose mačuose komandai negalėjo padėti Artiomas Gurenka bei Edvardas Gaurilovas, tačiau šie futbolininkai jau turėtų netrukus grįžti į rikiuotę. Antroje sezono pusėje „riteriams“ padės su „Sūduva“ atsisveikinęs Vaidotas Šilėnas, jau rungtyniavęs Europos lygos atrankos mačuose.

„Kruoja“ prieš startą tarptautinėse batalijose pranešė, jog naujuoju komandos treneriu tapo Nikolajus Trubačiovas, gana skambiai deklaravęs tikslus, iškeltus likusiai sezono daliai. Kartu su strategu į komandą atvyko praėjusiame sezone „Klaipėdos granitui“ atstovavęs Aleksandras Tarasenka ir kitas ukrainietis Vadimas Barba. Be to, „Kruoją“ papildė ir patyręs Donatas Navikas. Klube jau neturėtume pamatyti Edelino ir Diogo Mirandos – abu portugalai sugrįžo į savo gimtinę. Jeigu pakruojiečiai grumsis taip pat nuožmiai kaip pirmoje akistatoje su Balstogės „Jagiellonia“ – dvylikos nelaimėtų rungtynių serija gali būti nutraukta. Visgi atsakomasis mačas Lenkijoje paliko daug klaustukų, į kuriuos „Kruojos“ futbolininkai atsakys artimiausiu metu. Dvikovoje su „Trakais“ praėjusio sezono vicečempionams negalės padėti diskvalifikuotas Tadas Eliošius.