Vilniaus „Žalgiris“ prieš Švedijos „Malmo“ UEFA čempionų lygos atrankoje? Dabartinis „Šiaulių“ treneris Tomas Ražanauskas atidžiai stebės šią dvikovą dar ir dėl to, kad pats yra žaidęs abiejose komandose.

„Žalgirio“ stratego Valdo Dambrausko asistentas Andrius Skerla vos prieš kelerius metus vilkėjo būsimos Pakruojo „Kruojos“ varžovės Europos lygoje Balstogės „Jagiellonia“ marškinėlius, o Kauno „Stumbrą“ treniruojantis Darius Gvildys kažkada žaidė prieš Farerų salų „Torshavn“, su kuriuo tame pačiame turnyre susidurs „Trakai“.

„Žalgiris“ turi šansų

Į klausimą „Už ką sirgsite?“ T. Ražanauskas atsako paprastai: „Už „Žalgirį“. Suprantama – Vilniaus komanda buvo tik antras profesionalus klubas tuomet talentingo saugo karjeroje, į „Žalgirį“ jis trumpam buvo grįžęs ir sulaukęs futbolininko brandos amžiaus, o Švedijoje sužaidė tik devynerias rungtynes.

Lietuvis į Malmę iš Šveicarijos, Ženevos „Servette“, persikėlė 1999-ųjų vasarą. Ilgai T. Ražanauskas Švedijoje neužtruko.

„Tuo metu finansinė situacija klube nebuvo gera, sezono pabaigoje mes iškritome iš lygos, o Malmėje aš žaidžiau gal keturis mėnesius, – prisiminė dabartinis „Šiaulių“ treneris. – Bet net ir tokiu sudėtingu laikotarpiu klubo mechanizmas dirbo solidžiai, infrastruktūra buvo gera – juk Skandinavija“.

Palikęs Malmę lietuvis dar kurį laiką palaikė ryšius su buvusiais komandos draugais. Žinutėmis susirašydavo ir Zlatanu Ibrahimovičiumi: „Kai aš žaidžiau Malmėje, jis buvo dar jaunas. Dabar ryšys jau nutrūkęs, nors prieš dešimtį metų, kai jis rungtyniavo Turino „Juventus“, o aš – Kipre, buvome susitikę, kartu papietavome“.

Nors ir nesekdamas švediško futbolo peripetijų kasdien, T. Ražanauskas per televiziją matė „Malmo“ ne kartą. Jis stebėjo ir praėjusio sezono UEFA Čempionų lygos atrankos dvikovas su Latvijos „Ventspils“, ir paties elitinio Europos klubų turnyro grupių varžybas, į kurias švedų komandai pavyko prasimušti.

„Švedijoje, kaip ir pas mus, sezonas prasideda pavasarį, o baigiasi rudenį, todėl iš tos specifikos nieko neišspausi – jie turbūt yra neblogos formos, – paklaustas apie galimus „Žalgirio“ kozirius svarstė „Šiaulių“ treneris. – Dirbtinės dangos aikšte švedų irgi nesutrikdysi – kai kurios jų komandos lygoje žaidžia ant sintetikos. Bet „Žalgirio“ motyvuoti nereikės, viskas priklauso nuo pačių žaidėjų.

Manau, kad ypač svarbu sėkmingai sužaisti pirmąsias rungtynes išvykoje, ir bus galima kovoti dėl galutinio rezultato. „Ventspils“, pernai sužaidusio lygiosiomis Malmėje, o namie praleidusio tik sykį, pavyzdys įrodo, kad viskas įmanoma. Nemanau, kad „Žalgiris“ yra silpnesnis už Ventspilio komandą“.

T. Ražanausko prognozė? „Tegul laimi „Žalgiris“. Po baudinių serijos“, – šyptelėjo buvęs Malmės ir Vilniaus komandų saugas.

Pikti lenkai laukia

Dabartinis „Žalgirio“ trenerio asistentas A. Skerla puikiai pažįsta būsimus Pakruojo „Kruojos“ varžovus Europos lygos atrankoje – Balstogės „Jagiellonia“. Lietuvos rinktinės rekordininkas pagal sužaistas rungtynes šiai Lenkijos komandai atstovavo keturis sezonus.

„Manau, kad jie bus labai motyvuoti, – optimistinių signalų „Kruojai“ nesiunčia A. Skerla. – 2010-aisiais, kai aš žaidžiau Balstogėje, mes pasitraukėme iš Europos pralaimėję Kazachstano klubui. Sirgaliai nesigilino į finansines kazachų galimybes ar jų sudėtį. Jiems tas pralaimėjimas tapo tragedija. Buvo daug pykčio – fanai ateidavo į stadioną, bet už mus nesirgdavo. Esu įsitikinęs, kad „Jagiellonia“ pasistengs tos pačios klaidos nekartoti“.

Balstogės komandos treneris Michalas Probierzas skaičiuoja paprastai – komanda privalo įveikti pirmuosius du atrankos etapus.

„Tai labai stiprus treneris, – įsitikinęs A. Skerla, kurį M. Probierzas treniravo Lenkijoje. – Kai komanda ištiko ta nedidelė krizė prieš ketverius ar penkerius metus, jis buvo priverstas pasitraukti, bet dabar grįžo“.

„Žalgirio“ trenerio asistentas nuolat bendrauja su Balstogės komandos atstovais, praėjusių metų pabaigoje buvo nuvykęs į „Jagiellonia“ namų rungtynes. A. Skerla mano, kad Lenkijoje „Kruojai“ teks žaisti prieš 12 varžovų: „Pernai jie persikėlė į naują, daugiau nei 20 tūkstančių vietų stadioną. Kai buvau ten pastarąjį kartą, įsitikinau, kad atmosfera – fantastinė. Jie tikrai moka sirgti už savo komandą“.

Galima viltimi Pakruojo komandai A. Skerla vadina nebent tai, kad lenkai ką tik baigė sunkų sezoną – neaišku, kokios fizinės formos jie bus. „Visada noriu, kad laimėtų Lietuvos komanda. Bet tikrovė tokia – jei „Kruojai“ šįkart pavyktų nugalėti, vadinčiau tai didele sensacija“, – reziumavo „SMScredit.lt A lygos“ čempionų trenerio asistentas.

Nemažai lems oro sąlygos

„Manau, kad „Trakai“ turėtų laimėti pirmąsias rungtynes keturių įvarčių skirtumu ir visas problemas išspręsti namuose“, – drąsiai rėžė D. Gvildys.

„Stumbro“ treneris, Fareruose žaidęs ir atstovaudamas šalies rinktinei, ir „Kaunui“, ir Liepojos „Metalurgs“ iš Latvijos, savo įžvalgas grindė tuo, kad toli Šiaurėje esančių salų žaidėjus labai veikia karštis: „Trakai“ namuose žais liepos pradžioje, o tuo metu kaip tik prognozuojama 30 laipsnių. Kai karšta, Farerų futbolininkai dūsta jau po 20 minučių“.

Fareruose gamta krečia dar ne tokius pokštus. D. Gvildys su šiuo teiginiu sutinka: „Kažkada, berods, Ričardas Beniušis saulei išlindus norėjo nufotografuoti jūrą ir Toršavno uostą. Kol atsinešė fotoaparatą, jau seniai buvo apsiniaukę. Todėl „Trakams“ ir reikia laimėti namuose, o paskui ramiai sužaisti išvykoje“.

„Torshavn“ futbolininkus su „Kaunu“ 2003-iaisiais iš UEFA Čempionų lygos atrankos pašalinęs tuometis laikinosios sostinės komandos gynėjas teigė negalįs vertinti dabartinės „Trakų“ varžovų sudėties, bet vieną bendrą šios šalies futbolininkų bruožą išskyrė. „Jie turi kovotojų mentalitetą“, – pabrėžė D. Gvildys.

Dabartinei riterių kariaunai „Stumbro“ treneris pagyrų negaili. „Trakai“ – labai gerai sukomplektuota komanda. Mobilūs saugai, įvarčius mušantys puolėjai, stipri gynybos linija, – vardijo „Stumbro“ vairininkas. – Tikiu jais, tikiu treneriu Valdu Urbonu, todėl manau, kad Lietuvos komanda šį etapą įveiks“.