V. Ivanauskas pasirengęs duoti dar vieną interviu šveicarų dienraščiui „Blick“.

Būtent šiame laikraštyje praėjusį lapkritį pasirodžiusios Ivano Rūsčiojo citatos įsiutino dalį dabartinės Lietuvos rinktinės žaidėjų.

„Neįdomus man jis. Kaip taip žmogus gali kalbėti? Durnelis jis, reiškia, yra. Tegul mažiau geria...“ – įsižeidęs V. Ivanauskui tuomet atsikirto techniškiausias nacionalinės komandos saugas Arvydas Novikovas.

Tokią reakciją sukėlė V. Ivanausko komentarai, esą lietuviai prieš šveicarus neturi jokių šansų, o paskutinė tikra rinktinės žvaigždė buvo jis pats.

Bet pyktis Lietuvos ekipai nė kiek nepadėjo, ir Sankt Galene ji buvo sutriuškinta šeimininkų rezultatu 0:4.

Per pastaruosius aštuonis mėnesius tokiu pačiu santykiu Igorio Pankratjevo auklėtinius mindė ir anglai bei vengrai, Slovėnijai ir Maltai pralaimėta 0:2, sužaista nulinėmis lygiosiomis su Ukraina.

Bendras pastarųjų šešių oficialių ir kontrolinių mačų įvarčių santykis – 0:16.

„Priėjome duobės kraštą, o kaip nuo jo pasitraukti – labai sunku pasakyti“, – situaciją įvertino V. Ivanauskas.

Pastaruoju metu niekur nedirbantis futbolo specialistas tiesiogiai nestebėjo paskutiniojo Lietuvos rinktinės agoniško traukulio – pirmadienio nesėkmės Maltoje. Bet pasižiūrėjo vaizdo įrašus.

„Vaizdas, deja, graudus. Apėmė šokas. Taip pralaimėti Maltai... Nesvarbu, ar kelionė sunki buvo, ar karšta, ar dar kažkas. Nėra apie ką kalbėti. Man tiesiog labai gaila. Pyktis net nebeima, tik ironiška šypsena. Gaila pačios Lietuvos. Įdomu, ką Vyriausybė galvoja. Ką, jiems malonu prieš Maltą pralošti?

Buvo tų skaudžių nesėkmių ir anksčiau, pavyzdžiui, pralaimėjome Farerų saloms. Bet tai būdavo išimtys, o dabar – tendencija. Federacija viskuo patenkinta, tačiau kažkas juk turi už tai atsakyti“, – samprotavo V. Ivanauskas.

Jis nesiėmė pliekti I. Pankratjevo ar į rinktinę kviečiamų žaidėjų. V. Ivanausko nuomone, blogybės lindi kur kas giliau.

„Rinktinėje yra problemų, bet aš nebesigilinu. Ją visi muša, jaunimą muša. Ne aštuonis mėnesius tai tęsiasi, o begalę laiko. Viso to šaknys tokios supuvusios, kad jų nebepakeisi. Ir jos driekiasi iki pat jaunimo. Vaikai ir tėvai nekalti, kalta akademija su Stankumi (LFF techninio skyriaus direktorius Stasys Stankus – DELFI) priešakyje, dešimt metų imituojanti darbą. Ir visiems gerai... Visi kažko bijo, kažko laukia.

Man gaila tų vaikų ir tėvų, kurie tikisi, kad iš futbolo galima gyventi. Taip, galima labai gerai gyventi, bet tik ne Lietuvoje“, – dėstė V. Ivanauskas.

Kai Lietuvos rinktinė keliavo į Maltą, V. Ivanauskas traukė į Gruziją: buvęs Gorio „Dila“ klubo vairininkas sulaukė kvietimo apsilankyti šioje šalyje vykusiame tarptautiniame jaunimo (iki 19 metų) komandų turnyre. Lietuviui ir Kaukazo futbolas atrodo pažengęs žymiai toliau nei jo tėvynėje.

„Sąlygos, kurias turi gruzinai, nė iš tolo neprimena mūsiškų. Lyginant su jais, gyvename kaip ponai, turėtume kasmet bent po du ar tris žaidėjus išsiųsti į geriausius Europos klubus. Bet yra priešingai. Dabar penki gruzinų 19-mečių rinktinės futbolininkai yra pasirašę profesionalų kontraktus su Vokietijos, Olandijos, Belgijos ir Anglijos klubais. Nors jie net nėra ES nariai. O mūsų jaunimo komandą aštuonerius metus ruošė Kaune vykusiam Europos čempionatui, ir kas iš to? Suaugusiųjų rinktinėje – vos vienas kitas tos kartos žaidėjas“, – lygino V. Ivanauskas.

Nieko gero jis nelaukia ir iš sekmadienį vyksiančios Europos čempionato atrankos dvikovos su Šveicarija.

„Linkiu sėkmės, bet sakau tai ironiškai, nes žinau, kad tai daryti beviltiška“, – žodžių į vatą nevyniojo V. Ivanauskas.

Kartu su Šveicarijos rinktine į Vilnių atskris ir „Blick“ žurnalistai, jau paprašę buvusio Vilniaus „Žalgirio“, Maskvos CSKA (Rusija) ir „Hamburg“ (Vokietija) klubų puolėjo dar vieno interviu. V. Ivanauskas sutiko ir nė neketina sušvelninti savo tono.

„Tie žodžiai, kurie kažkam labai nepatiko, iš kurių juokėsi, pasitvirtino. Tą patį sakiau dar prieš trejus ar ketverius metus. Įspėjau, kad mes ritamės žemyn ne žingsniais, o šuoliais. Niekas netikėjo, kad bus taip tragiška ir apgailėtina, bet aš tą numačiau, numatė ir kiti futbolo specialistai ar sirgaliai, suprantantys, kas darosi. Viskas pasitvirtina“, – DELFI išrėžė V. Ivanauskas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (274)