Naujokai laukia savo šanso

Paskutinėse rungtynėse Vengrijoje lietuvių gretose debiutavo du futbolininkai – gynėjai Linas Klimavičius ir saugas Vykintas Slivka. Pirmadienį aikštėje pretenduoja pasirodyti dar du debiutantai – Klaipėdos „Atlanto“ nariai gynėjas Rolandas Baravykas ir vartininkas Edvinas Gertmonas.

„Esu pats jauniausias komandoje, bet visi priemė šiltai. Tik tiek, kad kai sužinojau apie pakvietimą, buvo galvos skausmas, nes teko suderinti egzaminų datas“, - kalbėjo 19 metų E. Gertmonas.

Po kelių savaičių į Prancūzijos klubą „Rennes“ persikelsiantis žaidėjas teigė vertinantis suteiktą galimybę būti su vyrų rinktine: „Suprantu, kad į šią stovyklą galėjo atvykti ne visi vartininkai, todėl gavome šansą mes. Bet jei pasitikės – būsiu pasiruošęs žaisti. Darysime viską, kad iškovotume pergalę.“

Vienas pasikeitimas rinktinės startinėje sudėtyje garantuotas, nes saugas Karolis Chvedukas grįžo į Lietuvą atstovauti savo klubui. Dvikovoje su Malta lietuviams jau galės talkinti prie komandos prisijungęs saugas Saulius Mikoliūnas. Jam artimiausios rungtynės būtų jau 73-osios komandoje. Pagal šį rodiklį S. Mikoliūnas neseniai pralenkė Tomą Danilevičių, kuris rinktinė yra sužaidęs 71 kartą.

Pergalė pataisytų nuotaikas

Ruošiantis rungtynėms Lietuvos rinktinės treneriai turėjo sukti galvą ne tik dėl savo komandos sudėties pasirinkimo, bet ir varžovų analizei skirti daugiau dėmesio nei įprastai. Taip yra todėl, kad mūsiškiams Maltos komanda gerokai mažiau žinoma nei, pavyzdžiui, Vengrijos ar Šveicarijos rinktinės.

Kad neįvertinti maltiečių būtų klaida, jau įsitikino Bulgarijos futbolininkai, kurie lapkritį Europos čempionato atrankos rungtynėse savo aikštėje turėjo tenkintis lygiosiomis (1:1). Šiek tiek anksčiau vargo Maltoje turėjo Italija, kuri nugalėjo minimaliu rezultatu (1:0) nepaisant to, kad didžiąją rungtynių dalį turėjo vieno žaidėjo persvarą.

„Žiūrėjome kelias varžovų rungtynes. Maltos komanda kaip ir daugelis pietiečių žaidžia techniškai, tačiau panašiai kaip ir mes akcentuoja gynybą, greitas kontratakas“, - apibendrino rinktinės treneris Vitalijus Stankevičius.

„Paskutiniai rezultatai parodo, kad juos įveikti sunku – net ir galingiausiems varžovams“, - vertino gynėjas Tomas Mikuckis.

Patyręs futbolininkas pripažino, kad nesėkmingos rungtynės Vengrijoje numušė ūpą, tačiau tai padėtų pataisyti geras rezultatas ir žaidimas.

„Po dvikovos Vengrijoje visi buvo labai nusiminę, mažai kas bendravo tarpusavyje. Šiandien nuotaika šiek tiek pagerėjo, - kalbėjo T. Mikuckis - Reikia galvoti apie kitas rungtynes, greičiau pamiršti praėjusias – tik išanalizuoti klaidas. Mums labai svarbu pasiekti pergalę dėl psichologinio aspekto, ypač po paskutinių kelių rungtynių.“

Mažos šalies staigmenos ir kontrastai

Rungtynių išvakarėse lietuviai išbandė rungtynių aikštę „Ta‘Qali“ stadione. Šis savotiškai paneigė galimas išankstines nuostatas apie tai, kad šioje mažoje valstybėje futbolui gali trūkti sąlygų.

Buvusio oro uosto teritorijoje 1980 m. statytas stadionas talpina daugiau nei 17 tūkst. žiūrovų ir nors nėra pats moderniausias, tačiau dalies tribūnų ir vidinės patalpos atnaujinimai leidžia čia vykdyti aukšto lygio tarptautines rungtynes, o netoliese esančios kelios aikštės suteikia geras sąlygas treniruotėms.

Tiesa, anot pačių maltiečių, nacionalinė rinktinė sulaukia susidomėjimo tik per rungtynes su grandais (per dvikovą su italais stadionas buvo beveik užpildytas). Todėl tikėtina, kad dvikovą su lietuviais stebės tik vienas kitas tūkstantis žiūrovų ar mažiau.

Kitais atvejais didesnio susidomėjimo nei rinktinė sulaukia netgi nacionalinės varžybos. Taurės finalą stebėjo apie 6 tūkst. žiūrovų, o lygos rungtynėse vidutiniškai apsilanko apie 1,5 tūkst.

Kaip viena iš to priežasčių įvardijama tai, kad madas šalies klubuose diktuoja legionieriai – tokie kaip buvęs FBKKauno“ saugas Rafaelis Ledesma, kuris dabar atstovauja „Birkirkara“ ekipai.

Maltos ir Lietuvos rinktinių susitikimas bus žaidžiamas šiandien nuo 21 val. Lietuvos laiku. Rungtynių transliacija vyks DELFI.TV ir Futbolo.TV svetainėse.

Po rungtynių Maltoje Lietuvos komanda grįš į Lietuvą, kur Vilniuje ruošis Europos čempionato atrankos rungtynėms su Šveicarija.

Vartininkai:

Saulius Klevinskas (Vilniaus „Žalgiris");
Edvinas Gertmonas (Klaipėdos „Atlantas").

Gynėjai:


Vytautas Andriuškevičius (SC „Cambuur", Olandija);
Georgas Freidgeimas (Vilniaus „Žalgiris");
Tomas Mikuckis (Maskvos „Torpedo", Rusija);
Tadas Kijanskas (Haifos „Hapoel", Izraelis);
Egidijus Vaitkūnas (Vilniaus „Žalgiris");
Rolandas Baravykas (Klaipėdos „Atlantas");
Linas Klimavičius (FK „Trakai");
Deividas Česnauskis (FK „Trakai").

Saugai:


Donatas Kazlauskas (Gdansko „Lechia", Lenkija);
Mindaugas Panka (Kirjat Šmonos „Hapoel Ironi", Izraelis);
Saulius Mikoliūnas (Saligorsko „Šahtior", Baltarusija);
Vytautas Lukša (Vilniaus „Žalgiris");
Gratas Sirgėdas (VfB „Stuttgart II", Vokietija);
Mantas Kuklys (Vilniaus „Žalgiris");
Vykintas Slivka (Nova Goricos „Gorica", Slovėnija).

Puolėjai:


Deivydas Matulevičius (Tirgu Žiu „Pandurii", Rumunija);
Lukas Spalvis („Aalborg" BK, Danija);
Simonas Stankevičius („Leicester City" FC, Anglija).