Šis barzdotas milijonierius, du dešimtmečius buvęs Šiaurės Amerikos futbolo veidu, padarė kaltės pripažinimą dėl pinigų prievartavimo JAV tiriamoje didelio masto byloje dėl korupcijos pagrindinėje pasaulio futbolo organizacijoje.

Ch.Blazerio parodymai yra esminis pagrindas JAV tyrime prieš FIFA, kuri federalinio teismo dokumente buvo įvardyta kaip „pinigų prievartavimo paveikta korumpuota organizacija“.

70-metis veikėjas pripažino savo kaltę pagal virtinę kaltinimų, susijusių su jo vadovavimu Šiaurės bei Centrinės Amerikos ir Karibų asociacijų futbolo konfederacijai (CONCACAF) ir naryste FIFA vykdomajame komitete.

Dabar Ch.Blazeris laukia nuosprendžio ir gali būti iškviestas liudyti kitų šio sporto vadovų bylose. Už sunkiausią iš jam inkriminuojamų nusikaltimų – pinigų prievartavimą – gali būti skirta iki 20 metų laisvės atėmimo.

Tačiau trečiadienį paskelbtuose dokumentuose kitų FIFA vadovų, kurie esą buvo prisidėję prie to sąmokslo, vardai nebuvo paminėti.

„Be kita ko, maždaug 1992 metais susitariau su kitais asmenimis paskatinti kyšio priėmimą, susijusį su 1998 metų pasaulio futbolo čempionatą turėjusios organizuoti šalies atranka“, – sakoma Ch.Blazerio kaltės pripažinimo pareiškime.

Teisė surengti 1998-ųjų čempionatą galiausiai atiteko Prancūzijai, kuri tuomet varžėsi su Maroku. Kitame teismo dokumente, kuriame pateikiama daugiau detalių apie kaltinimus, sakoma, kad Ch.Blazeris dalyvavo, kai vienas iš sąmokslininkų priėmė kyšį Maroke.

Ch.Blazeris pripažino, kad kartu su „kitais FIFA vykdomajame komitete“ sutiko priimti kyšius per procesą, kai Pietų Afrikos Respublikai atiteko teisė surengti 2010 metų pasaulio futbolo čempionatą.

PAR pareigūnai griežtai neigė JAV tyrėjų kaltinimus, kad jie sumokėjo 10 mln. dolerių kyšių, siekdami užsitikrinti teisę surengti tas žaidynes.

Ch.Blazeris taip pat prisipažino kartu su kitais „susitaręs priimti kyšius ir dėkingumo mokesčius“ už sprendimus suteikti transliavimo ir kitokias teises, susijusias su 1996, 1998, 2000, 2002 ir 2003 metais Aukso taurės turnyrais tarp CONCACAF pavaldžių komandų.

Pripažinęs savo kaltę pagal 10 kaltinimų, įskaitant dėl mokesčių slėpimo, per 2013 metų lapkritį vykusį uždarą teismo posėdį Niujorke, Ch.Blazeris buvo paleistas už 10 mln. dolerių užstatą.

Ch.Blazeris sakė teisėjui Raymondui Dearie (Reimondui Diriui), kad yra gydomas dėl tiesiosios žarnos vėžio, taip pat serga cukriniu diabetu ir vainikinių širdies arterijų liga.

JAV žiniasklaida pranešė, kad Federalinis tyrimų biuras (FTB) dabar aiškinasi FIFA prezidento Seppo Blatterio (Zepo Blaterio) vaidmenį korupcinėje veikloje, į kurią įsivėlusiems futbolo pareigūnams buvo mokami dešimtys milijonų dolerių siekiantys kyšiai.

S.Blatteris antradienį sukrėtė futbolo pasaulį, pareiškęs apie savo atsistatydinimą, praėjus vos keturioms dienoms po to, kai jis buvo perrinktas į FIFA vadovo postą.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)