Iki naujų rinkimų, kurie turi būti surengti per nepaprastą FIFA kongresą, organizacijai vadovaus Audito komiteto pirmininkas Dominico Scala.

S. Blatteris atliks savo pareigas iki naujų rinkimų pabaigos.

„Kitas eilinis FIFA kongresas turėtų vykti 2016 metų gegužės 13 dieną Meksikoje, todėl aš paprašiau FIFA Vykdomojo komiteto surengti naujo prezidento rinkimus kaip galima greičiau“, - sakė S. Blatteris. - Man gyvenime svarbiausia FIFA ir futbolas. Todėl aš priėmiau tokį sprendimą.“

D. Scala pažadėjo vykdyti reformas FIFA tam, kad pasaulio futbolui vadovaujanti organizacija susigrąžintų autoritetą ir pasitikėjimą.

„Apie S. Blatterio sprendimą pranešta visoms 209 FIFA narėms“, - teigė laikinasis FIFA vadovas D. Scala. - Turi būti pakeista FIFA ir jos Vykdomojo komiteto struktūra.“

S. Blatterio perrinkimas sulaukė milžiniško pasipriešinimo. Galingų valstybių raginimai boikotuoti pasaulio čempionatus ir du tyrimai dėl FIFA narių korupcijos ir privertė S. Blatterį pasitraukti.

Po spaudos konferencijos FIFA atstovai neatsakinėjo į žurnalistų klausimus.

Naujas kongresas greičiausiai gali būti sukviestas po keturių mėnesių. CNN kanalas spėja, kad naujas FIFA prezidentas gali būti išrinktas tik tarp 2015 metų gruodžio ir 2016-ų kovo mėnesių.

Perrinktas vos praėjusį penktadienį

Praėjusį penktadienį (gegužės 29 d.) Ciuricho „Hallenstadion“ arenoje vykusiame 65-ame FIFA kongrese paaiškėjo, kad šiai organizacijai artimiausius ketverius metus ir toliau vadovaus 79-erių metų šveicaras S. Blatteris, rinkimuose įveikęs 39-erių metų Jordanijos princą Alį bin al Husseiną.

S. Blatteris prie FIFA vairo ketino dirbti jau penktą kadenciją. Pirmą kartą jis buvo išrinktas 1998-ais, o 2002, 2007 ir 2011 metais buvo perrinktas.

Balsavimas truko ilgiau nei valandą – biuletenius į balsadėžę kiekvienos iš 209-ių federacijų delegatai metė išrikiavus šalis-nares pagal abėcėlę. Tuomet pradėti skaičiuoti balsai. Paskelbta, kad galiojančiais pripažinti 206 biuleteniai, iš kurių 73 buvo už princą A. bin al Husseiną (35,44 proc.), o 133 – už S. Blatterį (64,56 proc.).

Nors šveicaras nesurinko reikalingų dviejų trečdalių visų balsų (reikėjo 140) ir turėjo būti surengtas antras balsavimo turas, kuriame vienam iš kandidatų būtų užtekę paprastos daugumos (50 proc. + 1 balso), nuo S. Blatterio beveik dvigubai atsilikęs A. bin al Husseinas nusprendė pasitraukti iš kovos ir pripažino savo varžovo pergalę.

„Aš S. Blatterio vietoje iš karto būčiau atsistatydinęs“, - birželio 2-ą dieną žinią CNN komentavo A. bin al Husseinas. - Aš būsiu kandidatu, jei manęs to paprašys“.

FIFA priklauso 209 šalys iš viso pasaulio. Lietuvai atstovauja šalies futbolo federacija (LFF, prezidentas Julius - Kvedaras).

Didelė dauguma iš 53 balso teisę turinčių Europos futbolo federacijų per rinkimus į FIFA prezidento postą palaikė A. bin al Husseiną. JAV, Kanados ir Australijos futbolo federacijos taip pat balsavo už jordanietį, bet daug balsų turinčios Afrikos ir Azijos futbolo asociacijos tąsyk nulėmė S. Blatterio perrinkimą.

Afrika (CAF) turi 54 balsus, Europa (UEFA) - 53, Azija (AFC) - 46, Šiaurės, Centrinė Amerika ir Karibų jūros baseinas (CONCACAF) - 35, Okeanija (OFC) - 11, Pietų Amerika (Conmebol) - 10 balsų.

Po Šveicarijos teisėsaugininkų reido viename Ciuricho viešbučių ir septynių FIFA aukštų pareigūnų sulaikymo prieš pat FIFA kongreso pradžią praėjo šešios dienos. Šių pareigūnų areštas buvo atliktas pareikalavus JAV prokurorams, kurie minėtus septynis asmenis kaltina, o dar aštuonis įtaria dalyvavimu 150 mln. JAV dolerių korupcijos procese.

Skubiai surengtoje spaudos konferencijoje antradienį S.Blatteris pasakė, kad jo „mandatą, regis, palaiko toli gražu ne visi futbolo pasaulyje“. S. Blatteris pridūrė, kad nepaisant jo perrinkimo „FIFA reikia esminio pertvarkymo. Nauji rinkimai - bus tik futbolo naudai.“

Šveicarijos generalinis prokuroras pareiškė, kad S. Blatterio veiklos Šveicarijos pareigūnai netiria.

Iš Londono pranešta, kad FIFA prezidento atsistatydinimą „didžiu futbolui“ įvykiu pavadino Anglijos futbolo federacijos vadovas Gregas Dyke'as, kuris yra vienas ryškiausių S.Blatterio kritikų.

G. Dyke'as, kuris televizijai „BBC World“ sakė praradęs pasirinktiną S. Blatteriu pernai, nurodė manąs, jog 79-erių šveicaras pajuto, kaip pasaulio futbolui vadovaujančią įstaigą apėmęs skandalas „artėja prie jo paties.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (605)