Šveicarijos policija praėjusį trečiadienį paryčiais Ciuriche surengė reidus, per kuriuos buvo suimti septyni FIFA pareigūnai, kaltinami paėmę daugiau negu 150 mln. JAV dolerių kyšių.

Taip pat pradėtas atskiras baudžiamasis tyrimas dėl proceso, per kurį buvo suteiktos teisės organizuoti 2018 ir 2022 metų Pasaulio futbolo čempionatus, bet G. Valcke patvirtino, kad FIFA nekeis sprendimo, jog tuos turnyrus surengs Rusija ir Kataras.

„Taip – kai užduodate man šį klausimą šiandien – 2018 metų Pasaulio futbolo čempionatas bus Rusijoje, o po ketverių metų – Katare, kaip rodo visa dabar mūsų turima informacija“, – aiškino G. Valcke.

FIFA jau atmetė galimybę iš naujo balsuoti dėl tų čempionatų, tvirtindama, kad šalys organizatorės nebus keičiamos. Federacija taip pat pareiškė „sveikinanti“ tyrimus, kuriuos, kaip tvirtino G. Valcke, FIFA pati inicijavo.

„Būtent FIFA perdavė bylą prokurorams Šveicarijoje; mes taip pasielgėme, kad užsitikrintume, jog jeigu per tą procesą įvyko kažkas netinkama, mes apie tai sužinosime“, – sakė jis.

JAV keršija?

FIFA viceprezidentas Jackas Warneris atmetė Jungtinių Valstijų pareikštus kaltinimus korupcija ir pats apkaltino Vašingtoną kerštu už tai, kad JAV nebuvo išrinktos rengti 2022 metų Pasaulio taurės varžybas.

Jungtinės Valstijos trečiadienį apkaltino 14 asmenų, iš kurių devyni yra dabartiniai arba buvę FIFA pareigūnai, bei penki – verslo sferos veikėjai.

Trinidade ir Tobage suimtas J. Warneris pareiškė, kad amerikiečiai paprasčiausiai „nori pakenkti FIFA už tai, kad jiems nesuteikta teisė rengti Pasaulio futbolo čempionatą 2022 metais“.

„Taigi, tai tik asmeniška“, – pridūrė jis.

72-ejų trinidadietis pats pasidavė valdžiai trečiadienį Port of Speine ir buvo paleistas už beveik 400 tūkst. dolerių užstatą.

„Kai jie įkišo mane į kalėjimą, manė, kad mane palaužė. Iš tikrųjų jie mane padarė stipresnį“, – pasakė J. Warneris šalies sostinėje surengęs spaudos konferenciją.

Anot JAV teisingumo departamento, J. Warneris prašė kyšių ir ėmė juos per šalių atranką 1998 ir 2010 metų futbolo čempionatams Prancūzijoje bei Pietų Afrikos Respublikoje.

Kaltinamajame akte nurodoma, kad Pietų Afrikos Respublikos vyriausybė ir ypač 2010 metų Pasaulio taurės atrankos komitetas sumokėjo J. Warneriui 10 mln. dolerių už tris Pietų Afriką palaikančius balsus.

Trinidado ir Tobago teisingumo sistema dėl JAV prašymo išduoti J. Warnerį turėtų nuspręsti liepos mėnesį.

J. Warneris, pasitraukęs iš FIFA 2011 metais, kai korupcijos skandalą tiriantis etikos komitetas suspendavo jo veiklą, yra ir Šiaurės bei Centrinės Amerikos ir Karibų asociacijų futbolo konfederacijos (CONCACAF) prezidentas bei specialusis Trinidado ir Tobago futbolo federacijos patarėjas.

Korupcija įtariami dar septyni FIFA pareigūnai buvo suimti Ciuriche trečiadienį po JAV pranešimo.

FIFA vadovo nepasitenkinimai

FIFA prezidentas Seppas Blatteris šeštadienį sakė esantis „sukrėstas“ dėl JAV teisėsaugos veiksmų prieš jo instituciją ir pasmerkė Europos futbolo vadovų „neapykantos“ kampaniją.

Interviu Šveicarijos televizijai S. Blatteris sakė įtariantis, kad septynių FIFA pareigūnų areštas trečiadienį Ciuriche dėl JAV pradėto antikorupcinio tyrimo buvo mėginimas „trikdyti (federacijos) suvažiavimą“, per kurį jis penktadienį buvo perrinktas penktai kadencijai.

Komentuodamas faktą, kad FIFA pareigūnai buvo areštuoti likus vos dviem dienoms iki jų vadovybės rinkimų, jis sakė televizijai RTS: „Nesu tuo tikras, bet kvapelis nekoks.“

S. Blatteris taip pat smerkė neigiamus JAV teisėsaugos vadovų išsakytus komentarus apie FIFA; tarp jų buvo ir generalinė prokurorė Loretta Lynch.

„Žinoma, esu sukrėstas. Aš, FIFA prezidentas, niekada nekomentuočiau apie kitą organizaciją, nebūdamas tikras, kas nutiko“, – sakė jis.

L. Lynch pareiškė, kad korupcija futbole yra „vešinti, sisteminga ir giliai įsišaknijusi tiek užsienyje, tiek čia, Jungtinėse Valstijose“.

S. Blatteris pažymėjo, kad Jungtinės Valstijos pralaimėjo Katarui, varžantis dėl teisės surengti 2022 metų Pasaulio futbolo čempionatą, o Anglija, taip pat griežtai kritikuojanti FIFA, panašiai pralaimėjo Rusijai konkursą dėl teisės organizuoti 2018 metų čempionatą.

Pasak S. Blatterio, Jungtinės Valstijos yra Jordanijos, kurios atstovas princas Ali bin al Husseinas buvo vienintelis jo varžovas per FIFA prezidento rinkimus, „pagrindinė remėja“.

S. Blatteris taip pat griežtai kritikavo Europos futbolo federacijų asociacijos (UEFA) prezidentą Michelį Platini, kuris ragino jį atsistatydinti dėl korupcijos skandalų.

„Ši neapykanta kyla ne iš vieno UEFA asmens – ji kyla iš UEFA organizacijos, kuri negali suprasti, kad 1998 metais aš tapau prezidentu“, – pridūrė FIFA vadovas.

Paklaustas, ar atleis M. Platini dėl raginimų atsistatydinti, S. Blatteris pareiškė: „Atleidžiu visiems, bet neužmirštu.“

S. Blatteris penktadienį laimėjo FIFA prezidento rinkimus, kai jo varžovas princas Ali pasitraukė po pirmojo balsavimo rato.

Prisijunk prie tūkstančių sporto mėgėjų bendruomenės – tapk DELFI Sporto draugu „Facebook“, sužinok šviežiausias naujienas iš sporto arenų, dalinkis įžvalgomis ir komentarais!

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (203)