Kongrese dalyvauja 209 delegacijos iš viso pasaulio. Lietuvai atstovauja šalies futbolo federacijos (LFF) prezidentas Julius Kvedaras.

Didelė dauguma iš 53 balso teisę turinčių Europos futbolo federacijų per rinkimus į FIFA prezidento postą palaikys A. bin al Husseiną.

JAV, Kanados ir Australijos futbolo federacijos taip pat sakė balsuosiančios už jordanietį, bet daug balsų turinčios Afrikos ir Azijos futbolo asociacijos gali nulemti S. Blatterio perrinkimą.

Afrika (CAF) turi 54 balsus, Europa (UEFA) - 53, Azija (AFC) - 46, Šiaurės, Centrinė Amerika ir Karibų jūros baseinas (CONCACAF) - 35, Okeanija (OFC) - 11, Pietų Amerika (Conmebol) - 10 balsų.

BBC pranešė, kad rinkimuose galimai nedalyvaus Brazilija. Šios šalies federacijos prezidentas Marco Polo Del Nero išskrido iš Ciuricho namo. Kalbama, kad jį labai paveikė buvusio federacijos vadovo Jose Maria Marino areštas. Spėjama, kad prezidentą balsavime gali pakeisti kitas Brazilijos delegacijos narys.

Rytinis posėdis prasidėjo 10.30 val. Lietuvos laiku. Jo metu bus aptariami FIFA 2014 metų rezultatai, patvirtintas 2016-ų biudžetas, sprendžiamos strateginės politinės-sportinės problemos futbole, skiriamas dėmesys kovai su diskriminacija ir rasizmu.

Po pietų turėtų prasidėti FIFA prezidento, viceprezidentų ir Vykdomojo komiteto narių rinkimai. Kada jie prasidės tiksliai nėra aišku. 17 val. abu kandidatai turėtų pasakyti po 15 min. truksiančias kalbas, o 18.00 val. planuojama, kad prasidės patys rinkimai. Jiems pasibaigus ir paaiškėjus nugalėtojui po 45 min. turėtų būti surengta speciali spaudos konferencija.

Tam, kad taptų prezidentu kandidatas pirmame balsavimo ture turi surinkti 2/3 visų balsų. Jei rinkimų kova bus atkaklesnė, tai bus surengtas antras turas, kur pergalei jau užteks paprastos balsų daugumos. Slaptas balsavimas bus „popierinis“, o ne elektroninis. Biuleteniai bus metami į balsadėžę pagal šalių-delegačių abėcėlę.

S. Blatterio įžanginėje kalboje - mažai apie skandalą

S. Blatteris įžanginėje savo kalboje stengėsi smarkiai neliesti korupcijos skandalo temos, o daugiau kalbėjo apie tris kertinius FIFA pamatus: „discipliną, pagarbą ir sąžiningą žaidimą“. Kongresą jis palygino su futbolo rungtynėmis, o delegatus su rungtynių teisėjais. S. Blatteris iškėlė Izraelio ir Palestinos futbolo federacijų, rasizmo futbole ir sutartų rungtynių problemas.

„Parodykime pasauliui, kad sugebame vadovauti mūsų organizacijai. Noriu atsakomybę dalintis su Vykdomuoju komitetu. Jis - mūsų vyriausybė. Mes dabar esame permainų kelyje. Turime būti vieningi ir judėti pirmyn“, - sakė S. Blatteris. - Tai gali būti nelengva, bet būtent dėl to šiandien čia esame.“

Gali būti sužlugdyti Rusijos ir Kataro planai rengti 2018 ir 2022 metų pasaulio futbolo čempionatus. Rusija ir Kataras teises gavo 2010 metais. Dėl organizatorių teisės suteikimo Šveicarijos teisėsauga jau vykdo tyrimą. Šveicarai trečiadienį areštavo septynis aukšto rango FIFA pareigūnus. Jiems kaltinimus pareiškė ir JAV valdžia, kuri nubausti ketina 14 asmenų.

„Prisidėkite prie mūsų pastangų grąžinti FIFA į teisingas vėžes, kai bus liautasi siūbuoti laivą ir bus ramiai plaukiama į uostą. Tai - pasitikėjimo, įsipareigojimų ir valios juos išpildyti reikalas. Padarykime tai – padarykime tai nedelsiant“, – ragino S. Blatteris. - Kaltininkai yra asmenys, o ne visa organizacija.“

S. Blatteris kėlė prielaidą, kad pareigūnų arešto Šveicarijoje laikas galbūt buvo pasirinktas siekiant daryti spaudimą kongresui.

„Nevartosiu žodžio „sutapimas“, bet dėsiu mažytį klaustuką dėl pasirinkto laiko.“

Posėdį sutrikdė palestiniečių protestuotojos

Posėdžio rimtį sutrikdė dvi protestuotojos su Palestinos vėliava, kurias apsauga išvedė iš patalpos. Tai įvyko prieš balsavimą, ar Izraelis turėtų būti pašalintas iš pasaulio futbolo organizacijos.

Dvi protestuotojos pertraukė S. Blatterio įžanginę kalbą, mojuodamos raudonomis kortelėmis suvažiavimo delegatams ir skanduodamos „Izraelį lauk!“, kol apsaugininkų išvesdino jas iš salės.

Palestina, kuri yra FIFA narė nuo 1998 metų, nori, kad Izraelis būtų pašalintas iš šios organizacijos dėl suvaržymų palestiniečių futbolininkų judėjimui. Palestiniečiai taip pat nusistatę prieš penkių klubų, įsikūrusių okupuotame Vakarų Krante esančiose žydų nausėdijose, dalyvavimą Izraelio futbolo čempionatuose.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)