Ciuricho penkių žvaigždučių „Baur Au Lac“ viešbutyje be pasipriešinimo buvo sulaikyti du FIFA viceprezidentai Jeffrey Webbas (Kaimanų salos, CONCACAF ir FIFA kovos su rasizmu grupės vadovas) ir Eugenio Figueredo (Urugvajus) bei Vykdomojo komiteto nariai Jackas Warneris (Trinidadas ir Tobagas) ir Jose Maria Marinas (Brazilija). Eduardo Li (Kosta Rika) buvo išvestas be antrankių pro galines viešbučio duris.

FIFA pareigūnai šiuo metu Ciuriche dalyvauja kasmetiniame federacijos susirinkime.

FIFA pareigūnų sulaikymo Ciuriche momentas

Areštų orderiai buvo išduoti ir ketinta sulaikyti 14 FIFA pareigūnų, bet ne visi jie šiuo metu yra Šveicarijoje. Visi įtariamieji yra kaltinami sukčiavimu, kyšininkavimu, reketu ir pinigų plovimu nuo 1990 metų iki dabar. Kalba eina apie didesnes, negu 100 mln. JAV dolerių sumas. Tarp kitų įtariamųjų: Julio Rocha (Nikaragva), Rafaelis Esquivelis (Venesuela), Costas Takkas, Nicolas Leozas, Aaronas Davidsonas, Hugo Jenkinsas, Mariano Jenkinskas, Alexanderis Bursaco ir Jose Margilesas (visi iš FIFA marketingo skyriaus).

„Atrodo, kad korupcija FIFA buvo įteisinta. Ji išsikerojusi visuose federacijos skyriuose. Tiesiog, tai yra jų verslo sudėtinė dalis“, - leidiniui „The New York Times“ sakė vienas anonimu norėjęs likti šveicarų policininkas.

Gegužės 29-ą dieną, penktadienį, numatyti FIFA prezidento rinkimai. Penktai kadencijai į šį postą kandidatuoja ir dabartinis FIFA vadovas Seppas Blatteris. Jo pagrindinis konkurentas - Jordanijos princas Ali Bin Al Husseinas. Pastarasis trečiadienio įvykius komentavo taip: „šiandien liūdna diena futbolui.“

Pastaruosius du dešimtmečius FIFA yra kritikuojama dėl korupcijos renkant šalis – pasaulio čempionatų organizatores, nešvariu TV transliacijų teisių pardavimu ir korumpuota rinkodara. Įtarimų šešėlis krenta, kokiu būdu pasaulio čempionatų šeimininkėmis tapo Rusija (2018 metų) ir Kataras (2022).

Rusijos sporto ministras Vitalijus Mutko trečiadienį pareiškė, kad FIFA pareigūnų areštai Šveicarijoje nėra susiję su Rusijos sėkmingomis pastangomis užsitikrinti teisę organizuoti 2018 metų pasaulio futbolo čempionatą, pranešė naujienų agentūra TASS.

JAV Teisingumo departamento ir Federalinio tyrimų biuro (FTB) bei FIFA atstovai kol kas susilaikė nuo komentarų. „Matėme žiniasklaidos pranešimus, – naujienų agentūrai AFP sakė FIFA atstovė. – Siekiame išsiaiškinti padėtį. Šiuo metu nieko nekomentuosime.“

FIFA atstovas: pasaulio čempionatai vyks Rusijoje ir Katare, S. Blatteris nesitrauks

12 val. Lietuvos laiku FIFA komunikacijos ir viešųjų ryšių direktorius Walteris de Gregorio vis dėlto surengė spaudos konferencija. Konferencijoje nepasirodė FIFA prezidentas S. Blatteris. W. de Gregorio apgailestavo dėl įvykių, bet sakė, kad „tai į gerą FIFA, kuri yra nukentėjusioji pusė, nors blogai FIFA įvaizdžiui ir reputacijai. Mes bendradarbiaujame su policija ir pateiksime visą informaciją, kurios jiems reikia. Tai pasitarnaus skaidresnei mūsų veiklai“. W. de Gregorio patvirtino, kad 2018 metų ir 2022 pasaulio čempionatai vyks ten, kur ir numatyta, o FIFA prezidentas neatsistatydins.

„Patvirtinu, kad pasaulio čempionatai vyks Rusijoje ir Katare. Jokio perbalsavimo nebus. Prezidentas S. Blatteris nesitrauks iš pareigų iki rinkimų (gegužės 29 d. - DELFI). Penktadienį bus rinkimai ir FIFA nariai nuspręs, ar jis gali toliau vadovauti. Jeigu jie taip nuspręs, jis liks prezidentu. S. Blatteris ir FIFA generalinis sekretorius (Jerome'as Valcke - DELFI) visiškai nesusiję su areštais ir nėra sulaikyti. FIFA neatšauks nei Kongreso, nei prezidento rinkimų. Žinoma, S. Blatteris (dėl įvykių) nešoka iš džiaugsmo savo kabinete, bet lieka ramus.“

Policija atliko kratas FIFA būstinėje ir konfiskavo tyrimui reikalingus dokumentus. Šveicarijos pareigūnai apklaus 10 FIFA Vykdomojo komiteto narių, kurie dalyvavo balsavime dėl 2018 ir 2022 metų čempionatų šeimininkų.

Į apklausiamųjų sąrašą pateko: Jacques'as Anouma (Dramblio Kaulo Krantas), Senesas Erzikas (Turkija), Issa Hayatou (Kamerūnas), Michelis D’Hooghe'as (Belgija), Marios Lefkaritis (Kipras), Worawi Makudi (Tailandas), Vitalijus Mutko (Rusija), Hany Abo Rida (Egiptas), Rafaelis Salguero (Gvatemala) ir Angelis Maria Villar-Llona (Ispanija).

FIFA nesuspendavo areštuotų pareigūnų įgaliojimų, kol jų kaltė nėra įrodyta.

JAV iškėlė kaltinimus devyniems FIFA pareigūnams ir penkiems vadovams

JAV teisingumo departamentas trečiadienį paviešino kaltinimus, iškeltus devyniems FIFA pareigūnams ir penkiems vadovams, kurie įtariami sąmokslu ir korupcine veikla per pastaruosius 24 metus.

Teisingumo departamentas nurodė paskelbęs tuos kaltinimus, kai pareigūnai atliko kratas Šiaurės, Centrinės Amerikos ir Karibų asociacijų futbolo konfederacijos (CONCACAF) būstinėje Majamyje, susijusias su šia byla.

Tas tyrimas „apima bent dvi futbolo pareigūnų kartas – kurie, kaip manoma, piktnaudžiavo jiems suteiktu pasitikėjimu, kad įgytų milijonus dolerių kyšių ir dėkingumo mokesčių pavidalu“, – generalinės prokurorė Loretta Lynch rašo Teisingumo departamento pranešime.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (269)