Praėjusią savaitę būrys futbolo trenerių rinkosi Kaune, Lietuvos futbolo federacijos (LFF) techniniame centre, kur pradėjo UEFA „Pro“ licencijos kursus.

UEFA „Pro“ licencija – aukščiausias Europos futbole taikomas trenerių kvalifikacijos lygmuo. Pirmą UEFA „Pro“ kursų laidą pernai baigė 17 šalies trenerių. Po jos sėkmingo įgyvendinimo UEFA oficialiai pripažino Lietuvą visaverte UEFA trenerių konvencijos nare ir suteikė visus įgaliojimus organizuoti tiek „Pro“, tiek A ir B kategorijų kursus.

Antros laidos metu „Pro“ licencijos, kuri privaloma Lietuvos čempionate žaidžiančių klubų vyriausiems treneriams, sieks 15 futbolo specialistų.

Kartu su puikiai žinomais buvusiais Lietuvos rinktinės žaidėjais kursuose dalyvauja šalies čempionų Vilniaus „Žalgirio“ štabo nariai - Valdas Dambrauskas, Artūras Ramoška, su jaunimu klube dirbantys Ivanas Švabovičius ir Žydrūnas Grudzinskas, taip pat Kauno „Stumbro“ ir „Spyrio“ vyriausieji treneriai, jaunių (U-17) rinktinės treneris Rokas Garastas ir kiti.

Pirmos kursų sesijos metu treneriai susipažino su viena garsiausių pasaulyje futbolo mokyklų – tituluotojo Amsterdamo „Ajax“. Dvi dienas trukusiame seminare savo žiniomis dalijosi 21-erių metų darbo Olandijos klubo akademijoje patirtį turintis Patrickas Ladru ir jo kolega, jau sykį Lietuvoje viešėjęs, Sanderis de Goede.

P. Ladru, dirbdamas „Ajax“ klubo jaunimo sistemoje įvairiose pareigose prisidėjo ruošiant tokius žaidėjus kaip Wesley Sneijderis ar Rafaelis van der Vaartas.

„Manau, jog kiekvienas seminaras užsienyje duoda abipusę apčiuopiamą naudą. Mes ieškome talentų visame pasaulyje. Ne išimtis ir Lietuva. Kodėl gi ne? Svarbu, kad ugdytumėte futbolo kultūrą ir mastymą, taip kaip mes darome savo šalyje“, - kalbėjo olandas.

Specialistai iš Olandijos su UEFA „Pro“ kursų dalyviais diskutavo apie žaidėjų rengimo kryptis, papasakojo apie „Ajax“ akademijos vystymo sistemą bei davė įvairių naudingų praktinių patarimų.

„Žinoma, kad galima sužinoti kažką naujo. Vis dėlto tai futbolo mokyklos, išleidžiančios daugiausiai jaunųjų talentų į garsiuosius klubus atstovai. Tai tikrai neįkainojama patirtis man ir mano kolegoms“, - sakė šiuo metu į futbolo treniravimo mokslus pasinėręs E. Jankauskas.

UEFA „Pro“ kursai susideda iš 12 sesijų ir trunka daugiau nei 18 mėnesių. Treneriai savo žinias turi pademonstruoti teorinėse ir praktinėse užduotyse, taip pat planuoja apsilankyti ir užsienyje, kur išklausys garsių sporto vadybos dėstytojų ir trenerių paskaitų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)