Pavasaris. Pirmą kartą šį sezoną ant žolės buvo žaidžiamos net trejos turo rungtynės – Marijampolėje, Šiauliuose ir Utenoje. Iki tol futbolu ant natūralios dangos mėgavosi tik Marijampolės „Sūduva“ ir šios komandos svečiai.

Aštuonerios. Tiek rungtynių iš eilės „SMScredit.lt A lygoje“ laimėję „Trakai“ pagerino klubo rekordą. Triuškinamas pralaimėjimas Klaipėdos „Atlantui“ sezono starte ir vos vienas taškas per dvejas pirmas čempionato rungtynes senosios sostinės komandai dabar – tik senokai susapnuotas slogus sapnas.

Nuovargis. „Pavargome nuo kelionių, nuo žaidimo ant dirbtinės dangos, kurios nemėgstame“, – pasiguodė „Atlanto“ treneris Konstantinas Sarsanija, pabrėžęs, kad klaipėdiečiams per savaitę teko žaisti trejas sunkias rungtynes, po to, kai „Trakai“ permainingame futbolo mūšyje Vilniuje 2:0 palaužė jo vadovaujamą komandą ir atkeršijo už akibrokštą pirmame čempionato ture.

Dirigentas. Kai žaidžia „Trakai“, paradui vadovauja Jurijus Mamajevas. Dvikovoje su „Atlantu“ šis saugas atliko dar du rezultatyvius perdavimus. Iš viso rusas komandos draugams jau padovanojo devynias galimybes pasidžiaugti įvarčiu. Palyginimui – nė vienas kitas futbolininkas šių metų „SMScredit.lt A lygoje“ nėra surinkęs daugiau keturių rezultatyvių perdavimų.

Istorija. Utenos „Utenis“, aukščiausiame šalies futbolo lygmenyje rungtyniaujantis pirmą kartą nuo Nepriklausomybės atkūrimo, debiutavo savo mieste. Iki tol namų rungtynes uteniškiai žaidė Vilniuje ir Visagine. Šventę Aukštaitijos aistruoliams sugadino „Žalgiris“, įveikęs „Utenį“ 2:0.

Rekordas. Dvikova su čempionu į stadiono tribūnas Utenoje priviliojo 1800 žiūrovų. Tai – sezono rekordas. Iki tol gausiausiai aplankytose rungtynėse žaidė tie patys varžovai – į „Žalgirio“ ir „Utenio“ mačą pirmame ture Vilniuje atėjo pusantro tūkstančio aistruolių.

Negailestingas. „Jei nebūtume laimėję, būtume sugadinę nuotaiką sau ir savo aistruoliams“, – į klausimą, ar neapgailestauja dėl to, kad apkartino uteniškiams šventinę nuotaiką, atsakė „Žalgirio“ treneris Valdas Dambrauskas.

Kompleksas. „Trūksta pasitikėjimo savimi, vyrai netiki, kad gali“, – nesėkmės priežastį nurodė „Utenio“ gynėjas Robertas Freidgeimas.

Diagnozė. „Daugelis mūsų žaidėjų turi psichologinių problemų, kurias reikia šalinti“, – po beviltiško pralaimėjimo 0:3 „Sūduvai“ pareiškė Pakruojo „Kruojos“ treneris Divaldo Alvesas. Nuo tada, kai šis strategas ėmė vadovauti „Kruojai“, komanda per ketverias rungtynes neiškovojo nė taško.

Spragos. „Klaipėdos granitui“ akistatoje su Kauno „Spyriu“ negalėjo padėti ne tik raudoną kortelę rungtynėse su „Šiauliais“ užsidirbęs Artiomas Jarošenka, bet ir po šios dvikovos labai emocingai su teisėjais bendravę ir nuobaudų sulaukę Marius Papšys ir Deividas Lukošius. Pagrindinis uostamiesčio komandos vidurio gynėjas Kazimieras Gnedojus iš rikiuotės iškrito dėl traumos, todėl po lygiųjų 1:1 su kauniečiais klaipėdiečių, ant atsarginių suolo turėjusių vos keturis jaunus žaidėjus, treneriui Gedeminui Jarmalavičiui liko pasidžiaugti iškovotu tašku.

Pagerėjimas. Čempionato autsaideriai „Šiauliai“ vis dar nesugeba laimėti, bet jiems antrą kartą iš eilės pavyko išvengti nesėkmės. Lygiosiomis 1:1 namuose su Kauno „Stumbru“ sužaidę šiauliečiai iškovojo trečią savo tašką šį sezoną.

Turo rinktinėje – septynių komandų žaidėjai

„SMScredit.lt A lygos“ čempionato turo simboliniame vienuoliktuke daugiausiai atstovų – tris – ir vėl turi ilgą pergalių vagą ryžtingai ariantys „Trakai“, kurie laimėjo aštuntas čempionato rungtynes iš eilės.

Povilas Valinčius („Šiauliai“). Nors Šiaulių futbolininkai didesnę 1:1 pasibaigusių rungtynių dalį su Kauno „Stumbru“ turėjo iniciatyvą, rezultatas jiems galėjo būti ir prastesnis, jei nebūtų buvę sėkmingų vartininko žaidimo epizodų. Patikimai rungtyniavęs P. Valinčius pirmajame kėlinyje efektingai nukreipė į kampinį Nerijaus Mačiulio stipriai spirtą kamuolį, o antrajame atrėmė pavojingą kauniečių ataką jau po to, kai „Stumbras“ išlygino santykį.

Andro Švrljuga (Vilniaus „Žalgiris“). Dešinysis „Žalgirio“ gynėjas rungtynių pradžioje pasiuntė į nokdauną pirmą kartą „SMScredit.lt A lygoje“ savo mieste žaidusį Utenos „Utenį“, kai nukreipė kamuolį į tinklą galva. Vėliau kroatas ramiai gynėsi ir noriai prisidėdavo prie vilniečių atakų, o sužaidus maždaug valandą galėjo įmušti antrą kartą po Jakubo Wilko perdavimo. Neįmušė, bet fakto, kad A. Švrljuga buvo vienas ryškiausių „Žalgirio“ žaidėjų 2:0 laimėtoje dvikovoje, nepaneigsi.

Justinas Januševskis („Trakai“). Senosios sostinės riteriai neleido įmušti Klaipėdos „Atlantui“, o Lietuvos jaunimo rinktinės vidurio gynėjo įvartis pirmajame kėlinyje paklojo dar vienos „Trakų“ pergalės pamatus. Antrą kartą šiame čempionate įmušęs J. Januševskis savo tiesiogines pareigas atliko pavyzdingai, šįkart sutrukdydamas iššauti rezultatyviausiam pirmenybių žaidėjui Andrejui Paniukovui.

Linas Klimavičius („Trakai“). Gesinti A. Paniukovo įprastai keliamus gaisrus J. Januševskiui padėjo jo nepakeičiamas partneris trakiškių gynybos širdyje. Nors klaipėdiečiai sukūrė ne vieną progą įmušti, svarbiausi nuopelnai dėl to tenka ne vidurio puolėjui, o krašto saugui Robertui Vėževičiui. L. Klimavičius į turo rinktinę šį sezoną pateko jau penktą kartą – tokiu skaičiumi negali pasigirti nė vienas kitas „SMScredit.lt A lygos“ čempionato žaidėjas.

Ramūnas Radavičius („Šiauliai“). Lygos autsaideriui vis labiau gerinant žaidimą ir rezultatus, komandos kapitonas yra vienas tų, kurie rodo pavyzdį kitiems. R. Radavičius šaltakraujiškai paguldė kamuolį į apatinį vartų kampą smūgiuodamas 11 metrų baudinį dvikovoje su „Stumbru“, o savo baudos aikštelėje sykį apgynė komandos pozicijas tada, kai kamuolys jau buvo už P. Valinčiaus nugaros. Atakuojant „Šiaulių“ kairysis gynėjas, kaip įprasta, irgi stengėsi būti matomas.

Dmitrijus Rekišas (Kauno „Spyris“). Puikus įvartis į „Klaipėdos granito“ vartus, tobulas perdavimas iš aikštės gilumos Andriui Veličkai atakoje, kuri baigėsi „Spyrio“ veterano bauginamos jėgos smūgiu į skersinį, dar keli epizodai, patvirtinę, kad nedaugelis lygos žaidėjų yra pajėgūs individualiai prilygti D. Rekišui. Turo rinktinėje „Spyrio“ baltarusio pavardė pasirodė jau ketvirtą kartą.

Jurijus Mamajevas („Trakai“). Apie šio futbolininko sezoną nemeluodami kalba skaičiai. J. Mamajevas dukart rezultatyviai asistavo, „Trakai“ įveikė „Atlantą“ 2:0. Rezultatyvių perdavimų grafoje riterių saugas turi devynetą – bent penkiais perdavimais daugiau už bet kurį kitą lygos žaidėją. Kamuolius, kuriuos reikia tik pasiųsti į tinklą, J. Mamajevas laiku ir vietoje patiekia visiems – pradedant gynėju J. Januševskiu, baigiant pirmą karjeros įvartį čempionate įmušusiu Donatu Šėgžda.

Robertas Vėževičius (Klaipėdos „Atlantas“). Nors klaipėdiečiai pralaimėjo, R. Vėževičius buvo neginčijamai ryškiausia figūra uostamiesčio komandoje ir, rezultatui esant 0:1, darė viską, kad situacija pasikeistų „Atlanto“ naudai. Dešinysis saugas galėjo išlyginti rezultatą bent triskart, tačiau porą sykių po jo smūgių kamuolys skriejo greta vartų konstrukcijos, o po dar vieno R. Vėževičiaus individualaus reido pavojų likvidavo „Trakų“ vartininkas Marius Rapalis.

Vytautas Lukša („Žalgiris“). Anksti įmušę Utenoje, čempionai vėliau nepersistengė draskydami varžovų gynybą. Pragmatiškame „Žalgirio“ žaidimo kontekste V. Lukša buvo vienas iš vos poros žaidėjų, išsiskyrusių aktyvumu ir kūrybingumu. Pirmojo kėlinio viduryje būtent jis galingai įgrūdo kamuolį po „Utenio“ vartų skersiniu, o dvikovos pabaigoje su Linu Pilibaičiu susuko galbūt gražiausią rungtynių kombinaciją, pasibaigusią netiksliu L. Pilibaičio smūgiu.

Karolis Laukžemis („Klaipėdos granitas“). Nuobaudų ir traumų drastiškai išretintai uostamiesčio komandai tašką išgelbėjo būtent šis puolėjas – susidorojęs su dviem varžovų gynėjais, K. Laukžemis sugebėjo įstumti kamuolį į „Spyrio“ vartus. Dvikova baigėsi 1:1, o buvęs „Atlanto“ puolėjas, neabejotinai žaidžiantis geriausią karjeros atkarpą „SMScredit.lt A lygoje“, aiškiai pamėgo varžovų kraujo skonį – per pastaruosius penkis turus K. Laukžemis įmušė keturissyk.

Tomas Radzinevičius (Marijampolės „Sūduva“). Kaip ir kiti marijampoliečiai, buvo labai dosnus apgailėtinai rungtyniavusiai Pakruojo „Kruojai“ švaistydamas progas. Kita vertus, „Sūduva“ laimėjo 3:0, T. Radzinevičius ne tik įmušė pats, bet ir suteikė progą pasiųsti kamuolį į tuščius vartus Vaidotui Šilėnui, o lygos snaiperių rikiuotėje dešimt tikslių smūgių sukaupęs Marijampolės komandos kapitonas dabar jau tik vienu įvarčiu atsilieka nuo lyderio A. Paniukovo.