„Bendra apskaičiuota investicijų vertė apie 94 mln. eurų, iš Europos Sąjungos fondų – nuo 50 iki 70 mln. eurų. Turiu pabrėžti, kad dėl eksploatavimo, arba veiklos išlaidų finansavimo – ketinama perkelti ir kai kurias valstybines įstaigas“, – ketvirtadienį spaudos konferencijoje sakė A. Butkevičius.

Jis aiškino, kad kai kurios institucijos yra įsikūrusiose netinkamose patalpose, todėl būtų perkeltos į pastatus aplink stadioną. Paklaustas, ar netinkamos patalpos bus parduodamos, taip finansuojant stadiono statybą, A. Butkevičius teigė, kad dėl to bus sprendžiama.

Anot jo, jeigu viskas vyks, kaip suplanuota, projektavimo konkursą būtų galima skelbti šių metų balandį, statybų rangovo konkursą – kitais metais, o projektą baigti 2018 metais.

Kultūros ir sporto centrams – valstybės investicijų banga

Ketvirtadienį A. Butkevičius pristatė Vyriausybės atrinktus visuomenei itin svarbius, prioritetinius objektus, kurie bus statomi ar rekonstruojami iš biudžeto bei Europos Sąjungos (ES) lėšų. Tarp jų – daugiafunkcis sveikatinimo, švietimo, kultūros ir užimtumo kompleksas, Vilniaus koncertų ir sporto rūmų rekonstravimo į Nacionalinį kongresų centrą projektas, Klaipėdos miesto baseino (50 m.) su sveikatingumo centru projektas ir kiti.

„Nuo šių metų Vyriausybė įvedė naują valstybės investicinių projektų (VIP) įgyvendinimo tvarką. Dabar VIP lėšos nebebus išdalijamos ministerijoms, kurios savo nuožiūra atrinkdavo finansuotinus objektus. Visi brangesni nei 1,5 mln. eurų projektai bus atrenkami ir tvirtinami Vyriausybėje. Tai užtikrins didesnį skaidrumą, lėšų panaudojimo efektyvumą ir projektavimo kontrolę, kad statybos neišsitęstų metų metus“, – spaudos konferencijoje sakė premjeras.

Pasak Vyriausybės vadovo, didžiausia investicijų dalis atiteks sostinei – kultūros, sporto ir laisvalaikio paskirties centrams.

„Mūsų Vyriausybei teko užduotis svarbiems visuomenei projektams surasti lėšų ir efektyviai jas panaudoti. Gana kalbėti apie lėšų įsisavinimą, turime ne šiaip įsisavinti, bet investuoti, kad vėliau gautume ekonominę grąžą“, – tvirtino Ministras Pirmininkas.

Pristatydamas daugiafunkcio sveikatinimo, švietimo, kultūros ir užimtumo komplekso sostinės Ozo gatvėje projektą, premjeras pabrėžė, kad jis leis sustiprinti bendruomeniškumą, skatins gyventojų socializaciją ir kūrybiškumą. Komplekse bus teikiamos neformaliojo ir sportinio ugdymo bei sveikatinimo paslaugos, teritorija taps patrauklesnė investuotojams.

„Ta pati infrastruktūra gali būti papildomai naudojama komercinei kultūrinei ir sporto veiklai, generuoti pajamas ir mažinti viešojo sektoriaus poreikius ją išlaikyti. Todėl planuojama į komplekso vystymo projektą įtraukti privačius partnerius, kurie geriau išnaudotų papildomą kuriamos infrastruktūros komercinį potencialą“, – kalbėjo Ministras Pirmininkas. Pasak premjero, projektą bus siekiama įgyvendinti viešojo ir privataus sektoriaus partnerystės būdu.

Tuo metu Vilniaus koncertų ir sporto rūmai, Vyriausybės vadovo teigimu, įvertinus pasaulinę konferencijų organizavimo praktiką ir Vilniaus miesto poreikius, būtų pritaikomi kongresų ir konferencijų centro funkcijai.

„Būtų išlaikoma pagrindinė pastato funkcinė paskirtis – visuomeninė, praktiškai nesikeistų pastato planinė struktūra. Atsižvelgiant į kongresų rūmų programą, funkcinius ypatumus, naujus technologinius ir bendrosios saugos reikalavimus, būtų įvedami pakeitimai, kurie nepaveiktų kultūros vertybės visumos, nekeistų vertingųjų objekto savybių. Koncertų ir sporto rūmai bus restauruoti ir pritaikyti minėtoms funkcijoms ir rekonstruoti“, – sakė Ministras Pirmininkas. Šiam projektui, anot premjero, planuojama pritraukti 2014–2020 m. ES struktūrinės paramos lėšas. Valstybė taip pat ketina pritraukti privačių lėšų sutvarkant žydų kapines, įrengiant memorialą.

Tarp ketvirtadienį pristatytų planuojamų įgyvendinti projektų – ir Klaipėdos miesto baseinas su sveikatingumo centru. Pasak Vyriausybės vadovo, baseinas atitiks visus FINA reikalavimus, turės 10 plaukimo takelių: „Tai bus visiškai naujas objektas, kuriame planuojamos tokios sporto rūšys kaip plaukimas, povandeninis plaukimas, vandensvydis ir nardymas atskirame specializuotame įrenginyje“.

Tarp kitų premjero pristatytų ir aptartų projektų – Palangos vasaros koncertų salės rekonstrukcija į daugiafunkcį pastatą, pritaikytą kompleksinei laisvalaikio ir pramogų, šviečiamajai, renginių organizavimo veiklai, taip pat sportininkų rengimo centro Druskininkuose, didžiausio iš dabar Lietuvoje statomų 15 sporto objektų, statybos, kurias baigus iš dalies bus išspręsta problema dėl treniruočių bazių stygiaus. Vyriausybė taip pat prisidės vystant Klaipėdos dramos teatro projektą – teatro pastato avarinės būklės likvidavimą ir pastato rekonstravimą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (67)