Ciuriche (Šveicarija) vykusi iškilminga ceremonija pasibaigė C. Ronaldo džiaugsmo šūksniu.

Geriausio planetos futbolininko rinkimuose antrus metus iš eilės triumfavęs puolėjas (37,66 proc. balsų) paliko sau už nugaros kitus du pretendentus: L. Messi (15,76 proc.) ir vartininką iš Vokietijos Manuelį Neuerį (15,72 proc.).

Tiek C. Ronaldo, tiek L. Messi po kartą yra laimėję ir FIFA geriausio žaidėjo bei žurnalo „France Football“ organizuotus „Ballon d'Or“ rinkimus, kuomet šie dar nebuvo sujungti į vieną nominaciją.

Madrido „Real“ klubui ir Portugalijos rinktinei atstovaujantis C. Ronaldo pernai tapo UEFA Čempionų lygos nugalėtoju. Šiame turnyre jis pelnė net 17 įvarčių, o iš viso praėjusį sezoną įvairiuose turnyruose varžovų vartininkus įveikė 61 kartą. Su „Real“ C. Ronaldo laimėjo Ispanijos taurę, bet neiškovojo šios šalies čempionų titulo. Be to, Portugalijos rinktinės kapitonas su visa komanda nesėkmingai rungtyniavo pasaulio pirmenybėse, kuriose nepateko į antrą etapą.

2010, 2011 ir 2012 metais „Aukso kamuolį“ gavęs „Barcelona“ ir Argentinos rinktinės atakų lyderis L. Messi praėjusį sezoną neiškovojo nė vieno titulo. Tiesa, argentiniečiai prasibrovė į pasaulio čempionato finalą. L. Messi su Barselonos ekipa užėmė antrą vietą Ispanijos pirmenybėse, žaidė šios šalies taurės varžybų finale.

Miuncheno „Bayern“ vartų sargas M. Neueris buvo vienas pagrindinių žaidėjų Vokietijos rinktinėje, kuri pernai tapo pasaulio čempione. Šis vartininkas su „Bayern“ komanda triumfavo Vokietijos pirmenybėse ir iškovojo šios šalies taurę.

FIFA „Ballon d'Or“ trofėjus įsteigtas 2010 metais, kai buvo sujungti FIFA „Metų futbolininko“ ir „France Football“ leidinio organizuojami „Aukso kamuolio“ rinkimai.

Geriausią pasaulio futbolininką rinko nacionalinių rinktinių treneriai, kapitonai ir žurnalistai.

Daugiausiai prizų - vokiečiams

Šventinėse iškilmėse pagerbtos ir kitos išskirtinių nuopelnų praėjusiais metais pasiekusios futbolo asmenybės.

FIFA prezidento Seppo Blatterio atidaryta ceremonija prasidėjo simbolinės praėjusių metų geriausių žaidėjų vienuolikės apdovanojimu. Prizus išsidalino šešių valstybių atstovai, tarp kurių daugiausiai buvo pasaulio čempionų vokiečių.

Simbolinė metų rinktinė

Vartininkas: Manuelis Neueris (Vokietija);

Saugai: Angelis Di Maria (Argentina), Toni Kroosas (Vokietija), Andresas Iniesta (Ispanija);

Puolėjai: Lionelis Messi (Argentina), Cristiano Ronaldo (Portugalija), Arjenas Robbenas (Olandija).

Išskirtinės garbės susilaukė ir planetos čempionate Brazilijoje triumfavusios Vokietijos rinktinės vairininkas Joachimas Loewas. Jis pripažintas geriausiu 2014 metų pasaulio treneriu. Laimėti šį apdovanojimą taip pat pretendavo UEFA Čempionų lygos nugalėtojus Madrido „Real“ treniruojantis italas Carlo Ancelotti ir Ispanijos čempionams Madrido „Atletico“ vadovaujantis argentinietis Diego Simeone.

Geriausia planetos futbolininke paskelbta saugė iš Vokietijos Nadine Kessler, rinkimuose nukonkuravusi dvi puolėjas: brazilę Martą ir amerikietę Abby Wambach. Prieš metus geriausia pripažinta taip pat buvo vokietė – vartininkė Nadine Angerer.

Geriausiu moterų komandų treneriu irgi tapo Vokietijos atstovas - „Wolfsburg“ klubo merginų ekipą treniruojantis Ralfas Kellermannas. „Wolfsburg“ klubas antrus metus laimėjo UEFA moterų Čempionų lygą. 46-erių metų vokietis aplenkė tėvynainę Maren Meinert ir užpraėjusiais metais triumfavusią švedę Pią Sundhagę.

Legendinio vengro Ferenco Puškaso vardo trofėjų už gražiausią metų įvartį atsiėmė kolumbietis Jamesas Rodriguezas – pasaulį pakerėjo jo tolimas šūvis pasaulio čempionato rungtynėse su Urugvajumi.

Garbingo žaidimo apdovanojimas buvo dedikuotas savanoriams iš viso pasaulio, be kurių neįsivaizduojamas joks aukšto lygio futbolo renginys. Šis „Fair Play“ prizas bus eksponuojamas FIFA muziejuje specialiai savanoriams skirtoje zonoje.

Šio amžiaus „France Football“ žurnalo „Ballon d'Or“ prizo savininkų sąrašas:

2000 - Luis Figo (Portugalija)
2001 - Michael Owen (Anglija)
2002 - Ronaldo (Brazilija)
2003 - Pavel Nedved (Čekija)
2004 - Andrej Ševčenka (Ukraina)
2005 - Ronaldinho (Brazilija)
2006 - Fabio Cannavaro (Italija)
2007 - Kaka (Brazilija)
2008 - Cristiano Ronaldo (Portugalija)
2009 - Lionel Messi (Argentina)
2010 - Lionel Messi (Argentina)
2011 - Lionel Messi (Argentina)
2012 - Lionel Messi (Argentina)
2013 - Cristiano Ronaldo (Portugalija)
2014 - Cristiano Ronaldo (Portugalija)

Šio amžiaus „France Football“ žurnalo „Ballon d'Or“ prizo savininkių sąrašas:

2001 - Mia Hamm (JAV)
2002 - Mia Hamm (JAV)
2003 - Birgit Prinz (Vokietija)
2004 - Birgit Prinz (Vokietija)
2005 - Birgit Prinz (Vokietija)
2006 - Marta (Brazilija)
2007 - Marta (Brazilija)
2008 - Marta (Brazilija)
2009 - Marta (Brazilija)
2010 - Marta (Brazilija)
2011 - Homare Sawa (Japonija)
2012 - Abby Wambach (JAV)
2013 - Nadine Angerer (Vokietija)
2014 - Nadine Kessler (Vokietija)

Prisijunk prie tūkstančių sporto mėgėjų bendruomenės – tapk DELFI Sporto draugu „Facebook“, sužinok šviežiausias naujienas iš sporto arenų, dalinkis įžvalgomis ir komentarais!