Bėgti vasarą nerizikuotų

2022 metų pasaulio pirmenybių organizatoriai nebeturėtų puoselėti iliuzijų surengti turnyrą įprastu metu – birželio ir liepos mėnesiais.

Nors iš naftos ir gamtinių dujų milijardus dolerių susikrovę Kataro šeichai žada rasti technologinių sprendimų, kaip kontroliuoti oro temperatūrą stadionuose, 50 laipsnių pagal Celsijų žymą vidurvasarį perkopiantis termometro stulpelis futbolo gerbėjams šventę paverstų pragaru.

Bent jau patyrusiai alpinistei ir bėgimo entuziastei D. Bičkūnienei nešautų į galvą mintis startuoti varžybose Katare šiltuoju metų laiku.

„Ne, tikrai nesiryžčiau. Net sunku būtų tai vadinti bėgimu – veikiau alpimu. Neįsivaizduoju, kaip ten žaistų futbolininkai. Nebent jei tris mėnesius treniruotųsi pirtyje, gal kažkiek prisitaikytų“, – DELFI teigė prie ekstremalių išbandymų pripratusi moteris.

Praėjusią savaitę jis su penkiais tautiečiais dalyvavo Kataro sostinėje vykusiame pasaulio ultramaratono čempionate. Dėl kaitros pirmą kartą šių varžybų istorijoje bėgikai trasą šturmavo naktį: startas buvo duotas 18 val. vakaro, o finišą D. Bičkūnienė pasiekė paryčiais.

Nepaisant to, bėgimą Dohoje lietuvė vadina vienu sunkiausių savo gyvenime. „Man iššūkis buvo ne šimtas kilometrų, o oro sąlygos. Iki dešimtos valandos vakaro karštis dar tikrai jautėsi. Kiekviename atsigaivinimo punkte ėmėme buteliukus ir pylėmės vandenį ant savęs“, – prisiminė bėgikė, trasoje praleidusi 11 val. 20 min. 16 sek. ir moterų grupėje užėmusi 46-ą vietą.

Stadioną stato naktimis

Lapkritį oro temperatūra Katare dienomis neretai viršija 30 laipsnių, todėl dykumų supamos Dohos gyventojai turi kitokią rutiną nei įprasta toliau į šiaurę nuo pusiaujo.

Ne tik ultramaratonininkai, bet ir paprasti statybininkai stengiasi labiau išnaudoti tamsųjį paros metą – tai D. Bičkūnienė pastebėjo bėgdama trasoje, nusidriekusioje per grandiozinį „Aspire Zone“ sporto kompleksą.

250 hektarų teritoriją užimančiame sporto miestelyje 2006 metais vyko Azijos žaidynės, o dabar čia kyla naujo futbolo stadiono, statomo planetos pirmenybėms, griaučiai.

„Bėgome 20 ratų aplink tą stadioną: labai stebėjausi, kad kiaurą naktį ten dirbo kranai, girdėjosi žmonių balsai. Turbūt Katare įprasta dirbti sutemus, nes dienomis tai tiesiog neįmanoma. Net šiuo metų laiku dieną ten niekas be reikalo nekiša nosies į lauką, vietiniai daro pertrauką darbe nuo 11 ar 12 iki 16 valandos“, – pasakojo D. Bičkūnienė.

Kada bus rengiamos 2022 metų pasaulio futbolo pirmenybės, turėtų paaiškėti kitą pavasarį.

FIFA generalinis sekretorius Jerome'as Valcke prieš tris savaites pateikė dvi alternatyvas, pagal kurias čempionatas turėtų vykti sausį-vasarį arba lapkritį-gruodį.

Pirmąjį variantą būtų paprasčiau suderinti su klubų turnyrų tvarkaraščiais Europoje, bet FIFA prezidentas Seppas Blatteris yra pažadėjęs, kad pirmenybės nesikirs su 2022 metų žiemos olimpinėmis žaidynėmis, kurių deglas įprastai liepsnoja vasarį.

Jei FIFA nutartų čempionatą pradėti lapkritį, panašu, kad vandens pertraukėlių prireiktų gerokai dažniau nei Brazilijoje šiemet vykusios futbolo fiestos metu: ne tik futbolininkams, bet ir aistruoliams.

Primename, kad Kataras pasaulio pirmenybių šeimininku buvo išrinktas prieš ketverius metus. Kai kurie FIFA vykdomojo komiteto nariai, palaikę Kataro ir 2018 metų čempionato šeimininkės Rusijos kandidatūras, po balsavimo buvo apkaltinti korupcija, bet FIFA vadovybė kol kas atmeta visus reikalavimus turnyrus perkelti į kitas šalis.

Prisijunk prie tūkstančių sporto mėgėjų bendruomenės – tapk DELFI Sporto draugu „Facebook“, sužinok šviežiausias naujienas iš sporto arenų, dalinkis įžvalgomis ir komentarais!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (22)