Reikalauja atlyginti žalą

Vietoje rožinių pažadų – skausmingas merdėjimas. Investuotojais prisistatę Rusijos piliečiai Dmitrijus Ševčenka ir Dmitrijus Baida mažiau nei per metus iš gelbėtojų gargždiškių akyse virto skandintojais.

Žaidėjai vienas paskui kitą sprunka iš klubo, reputaciją suteršė lažybų skandalas, o aikštėje į kuprą duoda jau ir mėgėjai iš trečios lygos – taip nusmuko pavasarį koja kojon su A lygos lyderiais žengusios „Bangos“ akcijos.

„Trečiadienio rungtynės buvo agonija, gėda. Tačiau nieko netikėto nenutiko. Prieš tris ar keturis mėnesius kitaip kalbėčiau, bet šiandien jau liežuvis nesiverčia“, – antausį, kurį LFF taurės turnyro aštuntfinalyje praėjusio sezono finalininkams skėlė Vilniaus „Prelegentai“, įvertino D. Šatkus.

Maža to, „Bangą“ drebina ir vidinis konfliktas, netrukus persikelsiantis į teismą. Vienas iš trijų klubą valdančios asociacijos „Gargždų Bangos draugai“ narių – labdaros ir paramos fondas „Gargždų rėmėjas“ – dar rugpjūčio mėnesį paprašė pritaikyti laikinąsias apsaugos priemones.

Prašymą patenkinus, klubui buvo paskirtas laikinasis administratorius – bendrovė „Principo reikalas“. Vietos verslininkų valdomas „Gargždų rėmėjas“ klubo ir jo prezidento D. Ševčenkos reikalauja atlyginti 150 tūkst. litų turtinę žalą, neva padarytą neteisėtais D. Ševčenkos veiksmais.

„Suma paskaičiuota atsižvelgus į LFF skirtas baudas už vadovų veiksmus sutartų rungtynių istorijoje, neatvykimą į dublerių čempionato rungtynes, kitus dalykus“, – DELFI teigė D. Šatkus.

Bet vienas „Gargždų rėmėjo“ steigėjų nė neslepia: tikras maištininkų tikslas – pakeisti prezidentą ir susigrąžinti klubo kontrolę į lietuvių rankas.

Žadėjo milijoninį biudžetą

D. Ševčenka ir D. Baida asociacijos „Gargždų Bangos draugai“ nariais tapo šių metų pradžioje. Svečiai iš Rusijos pažadėjo suformuoti 1,5 mln. litų biudžetą, užtikrinti stiprią sporto vadybą klube, rūpintis Gargždų jaunimo futbolu ir įgyvendinti ilgalaikius planus.

Bet dabar D. Šatkus graužia nagus, kad su bendraminčiais užsižiūrėjo į gražų kaimyninės Klaipėdos „Atlanto“, kurį naujam gyvenimui prieš metus prikėlė ir ant antros A lygos prizininkų pakylos pakopos nuvedė agentas iš Rusijos Konstantinas Sarsanija, pavyzdį ir patikėjo atvykėliais.

„Jie prisistatė futbolo pasaulio žmonėmis, kalbėjo apie ilgalaikę strategiją. Situacija atrodė labai panaši į „Atlanto“, galbūt tai mus ir stumtelėjo. O šiandien supratome, kad buvo padaryta didelė klaida. Ją mes pripažįstame ir norėtume atsiprašyti visų Gargždų dėl to sprendimo. Bet nesitrauksime ir bandysime gelbėti „Bangos“ vardą“, – kalbėjo D. Šatkus.

Verslininkas prisipažino iki šiol taip ir nesužinojęs, kuo Rusijoje užsiima klubo prezidentu tapęs D. Ševčenka ir viceprezidentas D. Baida. Užtat jų darbas Gargžduose „Bangos“ senbuviams virto ašaka gerklėje.

Dešimtį trenerių ir žaidėjų iš savo tėvynės pasikvietę rusai komandą finansiniais įnašais maitino tik sezono pradžioje. Pirmą čempionato ratą gargždiškiai baigė antroje vietoje, bet vėliau ėmė taip smigti žemyn, kad sustojo tik atsimušę į absoliučią lygos autsaiderę Alytaus „Dainavą“.

Rudenį dėl kelis mėnesius vėluojančių atlyginimų „Bangą“ paliko kertiniai futbolininkai: vartininkas Šarūnas Jurevičius, gynėjai Karolis Urbaitis ir Davydas Arlauskis, saugas Evaldas Grigaitis, komandos kapitonas ir puolimo lyderis Aurelijus Staponka.

„Pagrindiniai žaidėjai – pats komandos stuburas – išėjo viduryje sezono. To „Bangos“ istorijoje nėra buvę. Jeigu LFF patenkino jų prašymus nutraukti sutartis, vadinasi, motyvai buvo labai rimti. Žaidėjai viešai kalba, kad tris ar keturis mėnesius negauna algų. Kiek žinome, paslaugų teikėjai taip pat kreipėsi su ieškiniais.

Į teismą pasukome, nes per devynis mėnesius negavome absoliučiai jokios informacijos apie finansinę klubo padėtį. Esame visiškoje nežinioje, o sprendžiant iš to, ką matome viešojoje erdvėje, girdime iš futbolininkų, ta padėtis jau pasiekė agoniją, ir trečiadienio rungtynės tai parodė. Įsipareigojimai nevykdomi, banko sąskaitos tuščios, kasos prezidentas neperduoda. Bet esminė nepasitenkinimo priežastis yra net ne tai, o LFF sprendimas dėl D. Baidos“, – aiškino D. Šatkus.

Birželį DELFI pranešė „Bangą“ užgulusius įtarimus tyčia pralaimėjus „Atlantui“ rezultatu 0:2. Atlikusi tyrimą LFF uždraudė D. Baidai dvejus metus verstis veikla, susijusia su futbolu, komandos vartininką iš Rusijos Soslanbeką Aršijevą diskvalifikavo iki sezono pabaigos, o klubui skyrė 50 tūkst. litų baudą. Pateikus apeliaciją, pastaroji buvo sumažinta penkis kartus, bet diskvalifikacijos liko galioti.

„Kaip Gargždų bendruomenės atstovai, mes nesitaikstome su tokiais įtarimais. Jeigu jie pasitvirtino, apeliacija buvo atmesta, nematome galimybių toliau kartu dirbti. Atsakomybę už D. Baidą turi prisiimti ir D. Ševčenka. Esame nepatenkinti prezidentu, nes jis nesiėmė jokių veiksmų situacijai keisti.

Negana to, žmonės, kurie ilgą laiką dirbo klube, buvo priversti nusišalinti: direktorius išėjo gegužę, sporto direktorius kantrybės neteko liepą. Nebeliko nė vieno sporto vadybos sugebėjimų turinčio žmogaus, tik kažkoks prašalaičių sambūris, vykdantis kažkieno keistus nurodymus“, – piktinosi D. Šatkus.

Kaltina sabotažu

Kol klubo valdymo nebuvo perėmęs teismo paskirtas administratorius, kasdienius reikalus tvarkė liepą D. Ševčenkos į direktoriaus kėdę pasodintas Vladlenas Grigorjevas.

Pastarasis neliko skolingas prieš rusus sukilusiai opozicijai ir apkaltino ją sabotuojant klubo veiklą.

„Komandos žlugdymas vyksta nuo liepos mėnesio, bet mes dar laikomės. Liepą pradėjome mokėti atlyginimus už balandį, jaunimui jau už birželį padengėme skolas“, – laikraščiui „Banga“ praėjusią savaitę sakė V. Grigorjevas, anot kurio, klubo finansines problemas turėtų išspręsti 120 tūkst. eurų (per 400 tūkst. litų) dydžio UEFA išmoka už pasirodymą Europos lygos atrankos varžybose.

D. Šatkus dėl kalbų, jog maištininkai specialiai kenkia klubui siekdami išstumti dabartinius jo vadovus, traukia pečiais.

„Neturiu kaip paaiškinti. Mes matome balta, o jie sako – juoda. Yra Lietuvoje galiojančios elgesio taisyklės, ir mes jų bandome laikytis. Aštuonerius metus gyvuoja mūsų bendruomenės klubas, jame yra bendros taisyklės, moralinė norma, kurios peržengti nevalia. Tai apima santykius su žaidėjais, bendruomene, fanais. Jau čia kyla nesusikalbėjimas ir nesupratimas. Jie nori įvesti naujas taisykles, kurių mes moraliai negalime priimti, nesuvokiame, kaip pagal jas galima gyventi ir dirbti“, – dėstė vienas klubo dalininkų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (74)