Šią idėją subrandino ir įgyvendino grupės ŽAS narys bei renginių ir kelionių įmonės „MadeMyDay“ įkūrėjas bei vienintelis savininkas Linas Zareckas-Choras.

Mintis sukurti fanų zoną L. Zareckui kilo jau senokai, kai jis pats keliavo į futbolo čempionatus svečiose šalyse. Ten su draugais negavęs bilietų į norimas rungtynes, jas stebėdavo analogiškose fanams skirtose zonose. Įgyvendinti šią idėją Lietuvoje jis norėjo prieš dvejus metus, tačiau tada nepavyko iki galo sutvarkyti reikalingos licencijos.

„Norisi atmosferą, tvyrančią čempionatuose, bent iš dalies perkelti į Lietuvą, kol mūsų rinktinė ten nežaidžia. Futbolas, skirtingai nei krepšinis, turi kitokią auditoriją – ji žiūri visas čempionato rungtynes, ne tik tas, kur rungtyniauja Lietuva“, – sakė fanų zonos organizatorius, prie kurio idėjos prisideda ir Vilniaus miesto savivaldybė.

Milžiniškoje erdvėje prie Baltojo tilto bus parduodamas maistas, gėrimai, o rungtynes visi norintys galės stebėti per didžiulį ekraną, kokio anksčiau Lietuvoje, per panašaus pobūdžio renginius, nėra buvę.

„Tai bus ryškiausias ekranas Lietuvoje per tokių renginių istoriją. Triskart ryškesnis nei per Europos krepšinio čempionatą. Rodysime visas rungtynes, kurias rodys ir LRT“, – pasakojo L. Zareckas.

Kiekvieną dieną žiūrovai turės galimybę laimėti įvairius prizus, įsteigtus oficialių pasaulio čempionato rėmėjų.

Apie pasigirdusias kalbas, kad jokie barai negalės rodyti futbolo ir vienintelė vieša vieta, kurioje žmonės galės stebėti čempionatą bus fanų zona, L. Zareckas žino tik tiek, kad visi norintys rodyti čempionatą turi suderinti licencijavimo klausimus su FIFA. Jo žiniomis, to niekas nepadarė, o paraiškų licencijoms davimas jau sustabdytas.

„Visi turi susitvarkyti teisinius dalykus, licencijas. O lietuviai niekada neskuba su tuo. Šiuo metu esame vienintelė vieša vieta, kurioje galima žiūrėti futbolą. Žinau, kad niekas daugiau nesikreipė dėl to. Kaip tiksliai yra su barais, nežinau, vieni gali būti su licencija, kiti be. Į visų barų reikalus nesikišu, mano tikslas, kad viskas mūsų zonoje vyktų oficialiai“, – sakė L. Zareckas.

Tačiau visi futbolo fanai, nusprendę stebėti futbolo čempionatą pamėgtame bare su draugais, išsigąsti neturėtų, sako LRT Komunikacijos ir teisių valdymo departamento vadovas Arnas Zuikis. Varžybų transliavimo licencijavimo klausimais užsiima FIFA, o licencijos reikalingos toms viešoms vietoms, kurios už įėjimą prašo pinigų, sukuriama speciali erdvė arba dėl futbolo rodymo organizatoriai gali užsidirbti.

Bet barai, kavinės ar klubai, vykdantys normalią, įprastinę veiklą bei pas save rodantys futbolą ir už tai neprašantys papildomų pinigų, licencijos gauti neturi.

„Komercinis transliavimas, kai reikalinga licencija, yra tada, kai renkamas tiesioginis mokestis, renginys yra remiamas arba kitaip panaudojamos komercinės teisės ar gaunama nauda bet kokiais kitais būdais“, – sako A. Zuikis.

Tad licenciją gauti turi tik tos viešos vietos, kurios dėl futbolo rodymo sulauks papildomų pajamų.

L. Zareckas visų sirgalių lauks jo įkurtoje nemokamoje fanų zonoje, kurioje jis, kaip juokauja, gyvens artėjantį mėnesį: „Norisi, kad viskas gerai pavyktų ir kas porą metų per Europos ir pasaulio čempionatus galėtume rengti fanų zoną“.

Pats Linas, dažniausiai palaikantis Ispanijos rinktinę, šį kartą labiausiai norėtų gero Belgijos pasirodymo. „Norėčiau, kad belgai toli nueitų. Tai jauna komanda su geru vartininku. Noriu netikėtumų, o jie realiausiai gali kažką netikėto padaryti“, – viliasi pats dažnai futbolą žaidžiantis L. Zareckas.