Rungtynės vyks šeštadienį nuo 20 val. Liepojoje. Tiesioginę vaizdo transliaciją bus galima stebėti pagrindiniame naujienų portale Lietuvoje DELFI.

Po pusfinalio parvyko į Palangą

Rinktinės štabas po sėkmingos dvikovos nutarė atsisveikinti su Ventspiliu ir grįžo arčiau namų, atgal į Palangą, kur prieš kelias dienas ir pradėjo treniruočių stovyklą.

Baltijos taurės finalo išvakarėse lietuviai treniravosi Kretingos miesto stadione. Ketvirtadienį nuo rungtynių pradžios žaidę futbolininkai padedami komandos kineziterapeutų gaivino pavargusius raumenis, o atsargoje buvusių žaidėjų laukė intensyvesnis darbas.

Likęs laikas buvo skirtas būsimų varžovų įvertinimui – lygiosiomis 0:0 pasibaigusiai antrajai pusfinalio dvikovai tarp Latvijos ir Estijos. Šias rungtynes rinktinės vadovas Robertas Tautkus ir treneris Stasys Baranauskas stebėjo gyvai, o vėliau buvo analizuojamas vaizdo įrašas.

Tikisi agresyvaus žaidimo

Prieš šeštadienio mūšį ekipos draugams patarimų apie būsimus varžovus galės pateikti ir Latvijos čempionate žaidžiantis Valdemaras Borovskis iš Rygos „Daugava“ klubo. Pasak gynėjo, dvikova su kaimynais visuomet principinė.

„Tai išskirtinės rungtynės, kaip ir praėjusiais metais vykusios Pasaulio čempionato atrankos rungtynės. Kai laimėjome namuose 2:0, galėjau grįžti į Rygą su pakelta galva, – teigė V. Borovskis – Latvijos komanda kovinga, iš jos galima laukti agresyvaus žaidimo. Namuose jie labai norės iškovoti taurę.“

Ką reiškia kautis su latviais, gerai žino ir Liepojos „Metalurgs“ ekipai praeityje atstovavęs patyręs puolėjas Ričardas Beniušis. Jis pelnė vienintelį mūsiškių įvartį komandų dvikovoje 2008 metų Baltijos taurės turnyre, kuris vyko Latvijoje.

„Latvijos rinktinė daug pasikeitė nuo tų laikų, kai žaidžiau šioje šalyje. Kaip ir mūsų, taip ir latvių komanda atjaunėjo, – svarstė R. Beniušis – Latvijos ir Estijos rungtynės buvo apylygės, abi ekipos labiau akcentavo gynybą. Bus įdomus finalas.“

Ilga tarpusavio dvikovų istorija

Šeštadienį Lietuvos komanda keliaus tiesiai į Liepają. Rungtynės vyks „Daugavos“ stadione, kuris mūsiškiams turėtų būti geru ženklu – čia vykusiose Baltijos taurės varžybose latvius pavyko įveikti ir 1992, ir 1998 metais.

Iš viso Lietuvos ir Latvijos rinktinės susitiks jau 57-ąjį kartą. Paskutiniai du susitikimai vyko pernai Pasaulio čempionato atrankoje. Rygoje latviai nugalėjo 2:1, Vilniuje lietuviai atsirevanšavo 2:0. Pergalingus įvarčius mūsų komandai pelnė Fedoras Černychas ir Saulius Mikoliūnas.

Nuo 1928-ųjų vykstančiame Baltijos taurės turnyre Lietuvos komanda iki šiol triumfavo 11 kartų, Latvija – 10.

Titulą ginsiančių latvių ramsčiai – patyrę žaidėjai

Latvijos nacionalinė rinktinė šeštadienį Liepojoje rungtynėmis su Lietuva gins Baltijos taurės turnyro nugalėtojų titulą, kurį iškovojo prieš dvejus metus Estijoje.

Ketvirtadienį vykusiose pusfinalio rungtynėse su Estija su komanda atsisveikino jau legenda tapęs puolėjas Maris Verpakovskis. Jis žaidė tik pirmąsias 12 minučių. Puolimo našta krito ant praėjusiame Baltijos taurės turnyre rezultatyviai žaidusio Edgaro Gauračo pečių, tačiau jis nesužibėjo ir latvių puolimas strigo estų gynyboje – rungtynės baigėsi lygiosiomis 0:0.

Lyderių vaidmenis latvių gretose atlieka patyrę futbolininkai. 34 metų vartininkas Andris Vaninas žaidžia Šveicarijoje, 32 metų kapitonas Kasparas Gorkšas Anglijoje, 30 metų saugas Aleksejus Višnakovas – Lenkijoje.

Latvijos rinktinei taip pat atstovauja Rusijos, Ukrainos, Moldovos ekipų žaidėjai. Penki futbolininkai pakviesti iš šalies čempiono „Ventspils“ klubo.

Nuo praėjusių metų spalį Lietuvoje vykusių rungtynių, kurias mūsiškiai laimėjo 2:0, latvių sudėtis iš dalies pasikeitė. Iš tuomet rungtyniavusių, ketvirtadienį pusfinalyje žaidė vartininkas A. Vaņins, gynėjai K. Gorkšas ir N. Bulvitis, saugai Aleksandras Fertovas, Artūras Zjuzinas, A. Kovalovas.

Komandą ir toliau treniruoja buvęs žymus puolėjas Marianas Paharis. 37 metų futbolininkas prie rinktinės vairo oficialiose rungtynėse debiutavo 2013 m. rugsėjį Rygoje 2:1 laimėtoje dvikovoje su Lietuva. Pastarajame susitikime įvarčius latviams pelnė N. Bulvitis ir A. Zjuzinas.

Latvijos rinktinės sudėtis:

Vartininkai

Andris Vaninas (FC „Sion“, Šveicarija)
Aleksandras Kolinka (Kaliningrado „Baltika“, Rusija)
Pavelas Šteinboras (Zabžės „Gornik“, Lenkija)

Gynėjai

Kasparas Gorkšas („Reading“ F.C, Anglija)
Vitalijus Maksimenka („Brighton & Hove Albion“, Anglija)
Oļegas Timofejevas (FK „Ventspils“)
Kasparas Dubra (FK „Ventspils“)
Nauris Bulvitis (FC „Aarau“, Šveicarija)
Antonas Kurakinas (FK „Ventspils“)
Gintas Freimanis (FK „Jelgava“)

Saugai

Artis Lazdinis (FK „Jelgava“)
Artūras Zjuzinas (Kaliningrado „Baltika“, Rusija)
Aleksejuss Višnakovas (Lodzės „Widzew“, Lenkija)
Aleksandras Fertovas (PFC „Sevastopol“, Ukraina)
Visvaldis Ignatanas (FK „Ventspils“)
Olegas Laizanis (Krasnojarsko „Yenisey“, Rusija)
Ritvaras Ruginas (Rygos „Skonto“, Latvija)
Jurijus Žigajevas (FK „Ventspils“)
Andrejus Kovaļovas (Kišiniovo „Dacia“, Moldova)

Puolėjai

Edgaras Gauračas (Jūrmalos „Spartaks“)
Maris Verpakovskis (FK „Liepaja“)
Valerijus Šabala (Rygos „Skonto“).