Jorge Jesuso treniruojami Lisabonos „Benfica“ futbolininkai mėgins sulaužyti legendinio vengro Bela Guttmano užkeikimą ir po daugiau nei 50 metų pertraukos iškovoti trofėjų europiniame turnyre. Vengras, su portugalų ekipa 1961 ir 1962 metais laimėjęs Europos taurę, dėl konfliktų klube paliko komandą ir pareiškė, kad ji nesugebėsianti iškovoti trofėjaus Europoje per ateinančius 100 metų.

Nuo to laiko Lisabonos klubas pralaimėjo net 8-is kontinentinių turnyrų finalus. Šis užkeikimas taip pat suveikė ir praeitą sezoną, kai Europos lygos finale „Benfica“ rezultatu 1:2 nusileido Londono „Chelsea“ klubui. Tačiau šį sezoną, skirtingai nei praėjusį, „Benfica“ ekipa yra laikoma poros favorite.

Vis dėlto, „Sevilla“ futbolininkai jau dukart yra iškovoję UEFA Europos lygos trofėjų ir tą padarė dukart iš eilės – 2006 ir 2007 metais. Tuomet prie komandos vairo stovėjo Juande Ramosas.

Kelias finalo link

Lisabonos futbolininkai pakeliui į Europos lygos finalą įveikė ne patį lengviausią kelią, tačiau jis prasidėjo UEFA Čempionų lygos turnyre. J. Jesuso auklėtiniai tik dėl prastesnio įvarčių skirtumo C grupėje liko už Pirėjo „Olympiakos“ klubo nugarų ir nepateko į šio turnyro aštuntfinalį, tačiau trečioji vieta suteikė komandai galimybę varžytis Europos lygoje.

Kelias Europos lygoje „Benfica“ futbolininkams prasidėjo šešioliktfinaliu su graikų „PAOK“ ekipa, kurią portugalai nesunkiai pašalino iš tolimesnės kovos (4:0). Vėliau laukė nelengvas „Tottenham“ išbandymas. Pergalė „White Hart Lane“ stadione leido J.Jesuso auklėtiniams švęsti pergalę bendru rezultatu 5:3 ir keliauti į turnyro ketvirtfinalį.

Jame „Benfica“ be didesnio vargo eliminavo olandų „AZ“ ekipą (3:0), o pusfinalyje susitiko su Turino „Juventus“ futbolininkais, kurie siekė iškovoti trofėjų savo pačių stadione. Tačiau Lisabonoje iškovotos pergalės rezultatu 2 – 1 „Benfica“ ekipai užteko patekti į turnyro finalą.

Jame jie susitiks su Sevilijos „Sevilla“ futbolininkais, kurie kovą Europos lygoje, skirtingai nuo būsimų varžovų, pradėjo nuo pat grupių etapo. C grupėje Unai Emery auklėtiniai užėmė pirmąją vietą ir aplenkė „Slovan Liberec“, „Freiburg“ bei „Estoril“ klubus.

Šešioliktfinalyje „Sevilla“ po įtemptos kovos bendru rezultatu 4:3 palaužė slovakų „Maribor“ pasipriešinimą, o aštuntfinalyje komandos laukė derbis su Sevilijos „Real Betis“ klubu. Šioje akistatoje prireikė net 11 metrų baudinių serijos, tačiau U.Emery auklėtiniams šypsojosi laimė, todėl jie pateko į turnyro ketvirtfinalyje.

Jame ispanai susitiko su kita portugalų ekipa „Porto“. Po pralaimėjimo išvykoje, namuose „Sevilla“ sutriuškino varžovus rezultatu 4:1 ir pateko į turnyro pusfinalį. Jame įvyko dar viena ispaniška akistata. „Sevilla“ futbolininkai dėl per jau pridėtą laiką išvykoje įmušto įvarčio iš turnyro eliminavo „Valencia“ ekipą (3:3). Tiesa, Sevilijos klubo didvyriu tapęs Stephane'as Mbia pirmame mače pelnė įvartį iš akivaizdžios nuošalės, bet teisėjas jį įskaitė.

Kovos vietiniame fronte

Šis sezonas Portugalijoje Lisabonos „Benfica“ futbolininkams buvo puikus. J. Jesusas atvedė komandą į pergalę šalies čempionate – „Benfica“ iškovojo 33-ąjį „Primeira“ čempionų titulą, nuo artimiausių persekiotojų atsiplėšdama 7 taškais.

Komanda vienu trofėjumi neapsiribojo. Lisabonos klubas taip pat iškovojo ir lygos taurę („Taca da Liga“), turnyro finale rezultatu 2:0 įveikęs „Rio Ave“ futbolininkus. Be to, „Benfica“ pasiekė ir Portugalijos taurės („Taca de Portugal“) finalą, kuriame susitiks su ta pačia „Rio Ave“ ekipa, todėl šį sezoną komanda gali iškovoti net keturis trofėjus.

Tuo tarpu „Sevilla“ ekipa, kaip ir buvo galima prognozuoti prieš sezoną, Ispanijos čempionate liko už ketverto ribų. Paskutiniame ture U. Emery auklėtiniai dar gali užleisti 5-ąją poziciją „Real Sociedad“ futbolininkams, tačiau galimybių pakilti į ketvirtąją poziciją, garantuojančią vietą UEFA Čempionų lygoje, „Sevilla“ ekipa neturi.

Sevilijos klubas „Copa del Rey“ turnyre nenužygiavo toli. U.Emery vadovaujama komanda dar pirmajame taurės etape turėjo pripažinti „Racing Santander“ vienuolikės pranašumą.

Lyderiai ir netektys

Lisabonos „Benfica“ šią žiemą prarado vieną iš komandos lyderių Nemanją Matičių, išvykusį į Londono „Chelsea“, tačiau klubas pasipildė keletu pajėgių futbolininkų, kurie komandai padėjo siekti aukščiausių rezultatų tiek vietiniame fronte, tiek Europoje.

Šį sezoną į priekį komandą tempia puolėjų duetas Lima bei Rodrigo (atitinkamai 15 ir 19 įvarčių), taip pat svariai prisideda jaunasis serbas Lazaras Markovičius bei patyręs Oscaras Cardozo. Saugų grandyje labiausiai išsiskiria Nicolas Gaitanas bei Enzo Perezas, o tvirčiausi gynybos ramsčiai – veteranas Luisao bei Ezequielis Garay.

Būtent be saugo E. Perezo ir turės verstis J.Jesusas finalo rungtynėse, mat argentinietis – suspenduotas, kaip ir saugas Eduardo Salvio bei puolėjas L. Markovičius. Dėl traumos komandai nepadės gynėjas Silvio ir saugas Lubomiras Fejsa.

Kitoje barikadų pusėje jau prieš sezoną buvo patirtos rimtos netektys. Komandą paliko į „Manchester City“ persikėlę Jesusas Navasas bei Alvaras Negredo, todėl U. Emery ekipai reikėjo naujų lyderių.

Neabejotinu komandos lyderiu galima vadinti Madrido „Real“ dėmesį patraukusį saugą kroatą Ivaną Rakitičių, diriguojantį aikštės viduryje. Šį sezoną jis komandos draugams atliko 12 rezultatyvių perdavimų bei 13 kartų pasižymėjo pats.

A. Negredo puikiai pakeitė iš „Paris St. Germain“ persikėlęs puolėjas Kevinas Gameiro, įmušęs 20 įvarčių, o jam atakų smaigalyje talkina Carlosas Bacca, pasižymėjęs 18 kartų. Tačiau nėra aišku, ar K. Gameiro galės žaisti finale, mat futbolininkas turi problemų su keliu.

Komandai taip pat negalės padėti saugai Denisas Cheryshevas bei Sebastianas Cristoforo, besigydantys traumą, tuo tarpu Jairo – suspenduotas. Nėra aišku, ar komandai padės ir svarbus saugas Vitolo. Vis dėlto prognozuojama, kad aikštėje jis pasirodys.

Prognozuojamos sudėtys:

„Sevilla“: Beto; Coke, Fazio, Pareja, Navarro; Carrico, Mbia, Reyes, Vitolo, Rakitič; Bacca.

„Benfica“: Moraes; Siqueira, Luisao, Garay, Pereira; Gaitan, Gomes, Amorim, Djuričič; Lima, Rodrigo.

Šaltinis
Temos
Futbolo portalo EuroFootball.lt informaciją skelbti, cituoti ar kitaip perduoti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be žodinio ar raštiško EuroFootball.lt administracijos sutikimo griežtai draudžiama.
www.EuroFootball.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)