Tenkins ir Europos lyga

Pasak „Žalgirio“ vykdančiosios direktorės Vilmos Venslovaitienės, klubo išlaidų biudžetą išaugino viltis prasimušti į Europos taurių turnyrų grupių etapą.

„Turime ambicingų tikslų. Jeigu juos pavyks įgyvendinti, nusimato kaip niekada daug kelionių, o sezonas baigsis tik gruodžio viduryje“, – teigė Vilniaus komandos vadovė.

Ji patikslino, jog „Žalgirį“ tenkintų ne vien tik UEFA Čempionų lygos, kurios kvalifikacines varžybas vilniečiai vasarą pradės nuo antro etapo, bet ir antros pagal pajėgumą Europos lygos grupių turnyras.

„Čempionų lyga – svajonė, o realus tikslas – Europos lyga“, – paaiškino V. Venslovaitienė, anot kurios, klubas taip pat sieks apginti A lygos čempionų bei Lietuvos futbolo federacijos (LFF) taurės turnyro nugalėtojų laurus.

Vykdančiosios direktorės teigimu, „Žalgirio“ biudžetas jau suformuotas, visi ankstesni rėmėjai išliko, bet viliamasi, kad klubo kasą dar papildys generalinis rėmėjas, kurio šiuo metu dairomasi.

Dabar ekipą dosniausiai remia miesto savivaldybė, pasak mero Artūro Zuoko, šiais metais iš viso skirsianti 3 mln. litų.

Klubo atstovų skaičiavimu, panašią sumą praėjusiais metais pavyko užsidirbti patiems iš veiklos, susijusios su futbolu. Remiantis finansinio audito ataskaitomis, iš viso 2013-ais „Žalgiris“ surinko kiek daugiau nei 7 mln. litų pajamų, o išleido 6,9 mln. litų.

Naujų vėjų įneš brazilas

Kol klubo vadovai skaičiavo naujo sezono biudžetą, komanda du mėnesius rengėsi A lygos pirmenybių startui. Sutartį pratęsusio trenerio Mareko Zubo auklėtiniai sužaidė devynerias draugiškas rungtynes, per kurias pasiekė šešias pergales, trissyk išsiskyrė taikiai ir nepatyrė nė vienos nesėkmės.

„Esu laimingas, nes pasiruošimas buvo vykęs, gerai padirbėjome, ypač treniruočių stovykloje Kipre, tik ligos kiek sutrukdė. Komandoje yra pokyčių, nebus lengva iš naujo ją suklijuoti. Pats norėčiau žinoti atsakymą, per kiek laiko tai padarysime. Kai atvykau į Vilnių, tam prireikė metų, bet šįsyk liepą jau reikia turėti kovai Europoje pasiruošusią komandą“, – svarstė M. Zubas.

Tarpsezoniu prie „Žalgirio“ prisijungė septyni naujokai, tiesa, du iš jų jau yra vilkėję žalios ir baltos spalvų marškinėlius. Jei saugas iš Lenkijos Jakubas Wilkas tai darė dar praėjusiame sezone, gynėjas Deividas Šemberas į Vilnių grįžo po 16 metų pertraukos.

Pasak M. Zubo, permainos ekipos sudėtyje turės įtakos „Žalgirio“ žaidimo stiliui, kuris turėtų būti kitoks nei praėjusiame sezone.

DELFI pasiteiravus, kuris naujokas pirmiausiai lems pokyčius, specialistas išskyrė vidurio saugą iš Brazilijos Andrezinho. 28-erių legionierius turės perimti atakų organizatoriaus vaidmenį iš Pavelo Komolovo ir Manto Kuklio, kurie buvo paskolinti užsienio klubams.

„Manau, Andrezinho atneš mūsų komandai naują žaidimo stilių. Jis – labiau patyręs, pasižymi įdomia technika. Dabar jis dar nėra pasiruošęs žaisti aukščiausiame lygyje, bet įžvelgiu didelį potencialą. Aišku, Andrezinho vienas nieko nepadarys, jis turi įsilieti į ekipą ir pasidalinti vaidmenimis su komandos draugais. O užnugaryje didelę reikšmę turės D. Šembero įgūdžiai ir patirtis, nes jo vardas – tikrai labai garsus“, – analizavo treneris iš Lenkijos.

Jo pagyrų sulaukė ir naujasis ekipos puolėjas iš Kipro Kristis Andreou. Nors pastarajam futbolininkui – tik 19 metų, M. Zubas piešia jam dar šviesesnę perspektyvą nei žiemą išvykusiam rezultatyviausiam „Žalgirio“ snaiperiui Kamiliui Bilinskiui.

„Kai lyginu jį su K. Bilinskiu, man atrodo, jog jų galimybės jau dabar labai panašios. Bet po kelių mėnesių K. Andreou gali tapti įdomesniu žaidėju, nes jo įgūdžių arsenalas, mano nuomone, yra platesnis. Pasitikiu šiuo jaunuoliu“, – kalbėjo „Žalgirio“ vairininkas.

Vis dėlto jis pripažino, jog dar vieno aukšto lygio puolėjo komandai prireiks artėjant Europos taurių turnyrams.

Šį sezoną vilniečių atakų smaigalyje K. Andreou pavaduos veteranas Andrius Velička bei 17-metis Edvinas Baniulis.

Komandą žiemą taip pat papildė gynėjai Mantas Fridrikas ir Artakas Jedigarijanas iš Armėnijos bei saugas Linas Pilibaitis.

Be jau minėtų P. Komolovo, M. Kuklio ir K. Bilinskio, skaudžiausi „Žalgirio“ nuostoliai yra gynėjų grandyje, kurią paliko Luka Peričius, Egidijus Vaitkūnas ir karjerą baigęs Andrius Skerla.

Pasigenda tvarkos ir aiškumo

Kurią konkurentų ekipą patys „Žalgirio“ atstovai vertina kaip rimčiausią grėsmę jų sostui? M. Zubas atviras: praėjusio sezono finišo tiesiojoje vilniečiams į atlapus kibęs Klaipėdos „Atlantas“ ir šiame sezone turėtų būti rimčiausias varžovas kovoje dėl A lygos aukso medalių.

„Manau, „Atlantas“ labiausiai norės parodyti savo potencialą, nes pernai jie liko nusivylę čempionato pabaiga. Kas dar? Panevėžio „Ekranas“ praeityje buvo didžiausias mūsų konkurentas, niekas nežino, koks jis bus dabar. Labai įdomią komandą buria „Trakai“, su kuriais dalinsimės vienu stadionu, kitas naujokas „Klaipėdos granitas“ man taip pat atrodo intriguojančiai. Bus įdomus čempionatas“, – samprotavo M. Zubas.

Tiesa, treneriui iš Lenkijos keista, jog nežinia dėl A lygos kontūrų tvyrojo kone iki pat pirmenybių pradžios.

„Nelengva analizuoti oponentus ir ruoštis sezonui, kai iki paskutinės akimirkos sklandė tiek daug gandų dėl turnyro sistemos, komandų skaičiaus“, – pastebėjo M. Zubas.

A lygos sezoną žalgiriečiai pradės kovo 9 d. rungtynėmis namuose su „Šiauliais“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (62)