Mozambike gimęs E.da Silva Ferreira, vadinamas vienu geriausiu visų laikų puolėju, mirė sustojus širdžiai ir kvėpavimui, 4 val. 30 min. Grinvičo (6 val. 30 min. Lietuvos) laiku, nurodė klubas.

Netrukus po to, kai pasklido žinia apie jo mirtį, iš viso ėmė plūsti užuojautos ir pagarbos pareiškimai, o Portugalijos vyriausybė paskelbė trijų dienų nacionalinį gedulą, kurio metu vėliavos Lisabonoje bus nuleistos iki pusės stiebo.

„Futbolas neteko legendos, – „Twitter“ parašė FIFA prezidentas Seppas Blatteris. – Tačiau iš Eusebio niekada nebus atimta vieta tarp didžiųjų“.

Visų laikų geriausias portugalų futbolininkas Eusebio varžėsi su didžiausiomis visų laikų legendomis, tarp jų – brazilu Pele, argentiniečiu Alfredo Di Stefano ir anglu Bobby Charltonu.

Penkiolikos metų futbolininko karjerą Mozambike pradėjęs Eusebio didžiausias pergales iškovojo žaisdamas Lisabonos „Benfica“ (Portugalija) komandoje, su kuria net vienuolika kartų laimėjo Portugalijos pirmenybes, penkis kartus iškovojo šalies taurę bei 1962-aisiais metais laimėjo Europos šalių čempionų taurę (dabar – UEFA Čempionų lyga).

Devyniolikos metų debiutavęs Portugalijos rinktinėje jis sužaidė 64 rungtynes ir įmušė 41 įvartį.

Kaip grėsmingas portugalų puolėjas Eusebio ypač išgarsėjo per 1966 metų pasaulio čempionatą Anglijoje, kur jis pelnė devynis įvarčius ir padėjo savo rinktinei iškovoti bronzos medalį. Be kita ko, jis tapo rezultatyviausiu šių pirmenybių žaidėju ir buvo išrinktas į simbolinę rinktinę.

1965 metais Eusebio pripažintas geriausiu Europos metų futbolininku, o 1970 ir 1973 metais – geriausiu Portugalijos metų žaidėju.

1968 ir 1973 metais puolėjas tapo rezultatyviausiu Senojo žemyno futbolininku, trissyk (1965, 1966 ir 1968 m.) tapo rezultatyviausiu Europos futbolo čempionų taurės turnyro bei septynis kartus – Portugalijos futbolininku.

Iš viso Eusebio rungtyniavo dešimtyje klubų iš Mozambiko, Portugalijos bei JAV ir per 571-erias rungtynes įmušė 585 įvarčius.

Eusebio ir Luisas Figo

„Buvau geriausias žaidėjas pasaulyje, įmušęs daugiausiai įvarčių pasaulyje ir Europoje. Padariau viską, tik nelaimėjau pasaulio taurės“, – sakė Eusebio interviu 2011 metais, prisimindamas savo ašaras po Portugalijos pralaimėjimo 1966 metų pasaulio čempionato pusfinalyje Anglijai.

Eusebio, kuris buvo vedęs ir turėjo dvi dukteris, pensijoje tapo „Benfica“ ir Portugalijos futbolo federacijos ambasadoriumi.

Jis visuomet dalyvaudavo svarbiuose renginiuose, bendraudavo su dabartinėmis žvaigždėmis, tarp jų – jaunu Cristiano Ronaldo, dabar – Portugalijos rinktinės kapitonu ir vieninteliu žmogumi, kuris galėtų vieną dieną paveržti šlovingą „Karaliaus“ sostą.

„Eusebio visada bus amžinas. Ilsėkis ramybėje“, – parašė C. Ronaldo „Facebook“ paskyroje, šalia savo ir savo didvyrio Eusebio nuotraukos.

Eusebio ir Cristiano Ronaldo
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (72)