Bronzos medalius 7-ą kartą klubo istorijoje iškovojo Panevėžio „Ekranas“. Lemiamose rungtynėse Tauragėje panevėžiečiai 1:0 nugalėjo vietos „Taurą“. Jau per pridėtą teisėjo laiką vienintelį įvartį „Ekranui“ tolimu smūgiu pelnė gynėjas Vaidas Slavickas.

Išsamiau apie finišavusį Lietuvos futbolo A lygos čempionatą dabar kalbamės su futbolo treneriu ir komentatoriumi Žydrūnu Grudzinsku.

- Po 14 metų pertraukos „Žalgiris“ nutraukė 5-erius metus trukusią „Ekrano“ hegemoniją. Prieš tai 8-is kartus čempionu tapo Kauno FBK „Kaunas“. Ar galima tikėtis, kad „Žalgirio“ sėkmė taip pat bus ilgalaikė?

- Aš tikiuosi. Ir žinant šio klubo palaipsnį kilimą nuo bronzinių laimėjimų, sidabrinių ir dabar auksinių, tikiu, kad tai nepaskutiniai aukso medaliai. Man džiugu, kad „Žalgirio“ stovykloje ne tik aš vienas 1990-ais metais esu tapęs čempionu, o dabar jau ir visa komanda pagaliau iškovojo taip ilgai lauktus aukso medalius.

- Ilgą laiką turnyre pirmavę žalgiriečiai atėjus lemiamų varžybų metui krito į gilią duobę. Kodėl taip atsitiko?

- Tai dažnas atvejis. Savo karjeroje susidūriau su panašia situacija, kada teko dalyvauti „Intertoto“ turnyre - trys etapai labai išsunkia komandą, ir fiziškai, ir psichologiškai. Paskui yra labai sudėtinga grįžti į Lietuvos pirmenybes, labai sunku yra mobilizuotis kiekvienoms rungtynėms. Kaip ir minėjau, tie faktoriai padaro neigiamą įtaką. (...) Visi jau laukė, kada pasibaigs čempionatas (...). Psichologinė įtampa vis didėjo, bet visa laimė, kad pavyko išsigelbėti.

- Keletą metų vegetavęs Klaipėdos „Atlantas“ liko per žingsnį nuo aukso medalių ir iškovojo sidabrą. Per trumpą laiką - greita sėkmė. Toks scenarijus, tarkime, Anglijos „Premier“ lygoje, Ispanijos „Primera“ čempionate ar Vokietijos „Bundeslygoje“ būtų retas reiškinys.

- Tose lygose toks reiškinys yra neįmanomas, kai komanda iš dugno iš karto pakyla į viršų. Pas mus taip būna, tačiau tikėkimės, kad tai trumpalaikis projektas. Labai norisi palinkėti „Atlantui“ ir kitiems Lietuvos klubams, kad jie būtų kuo stabilesni visomis prasmėmis: ir finansine, ir trenerių atžvilgiu, ir žaidėjų atžvilgiu. Tik nuolatinis sistemingas darbas ir leidžia kaip „Žalgiriui“ kilti į viršų.

- Rezultatyviausias šio sezono futbolininkas Marijampolės „Sūduvos“ saugas Nerijus Valskis ir Europos šalių aukščiausiųjų futbolo lygų žaidėjų klasifikacijoje kol kas užimantis pirmą vietą, pareiškė, kad norėtų išvykti rungtyniauti į Lenkiją. Praėjusio sezono A lygos įvarčių mašina Artūras Rimkevičius taip pat po sezono išvyko į užsienį. Kaip turėtų dirbt komandos vadyba, kad geriausi futbolininkai liktų Lietuvos klubuose?

- Yra neįmanoma išlaikyti puikiai rungtyniaujantį futbolininką savo gretose, jei jam yra skiriamas mažas dėmesys iš šalies. Užsienio šalys disponuoja daug didesniais biudžetais. Manau nėra prasmės laikyti futbolininkų, reikia ieškoti vidinių rezervų, kurių tikrai yra. „Ekranas“ štai leidžia žaisti jauniems futbolininkams, ateityje remsis būtent jais. Ir „Atlante“ jaunimas demonstruoja tikrai gerą žaidimą, puikų supratimą tokiam amžiui. Mes galbūt skeptiškai į tai žiūrime, tačiau tikrai matome, kad galime remtis savo jaunimu.

- Šiais metais A lygoje dalyvavo vos 9 komandos. Ryškus autsaideris Tauragės „Tauras“ per 32 rungtynes surinko vos 11 taškų. Meistriškumo skirtumas tarp komandų didelis. Kokią matote A lygos perspektyvą?

- Daug diskutuojama šia tema ir futbolo federacijos seminaruose, tenka ir su klubų atstovais bendrauti. Aišku, visiems norisi, kad tos rungtynės būtų atkaklios, nes tai kelia kiekvieno futbolininko ir komandos lygį į viršų. „Tauro“ ekipa ar Alytaus „Dainava“ šiai dienai tik vieną kitą kartą gali pakovoti su rimtesnėmis ekipomis, o nori matyti, kad kiekviename etape komanda išsikrautų 100 proc. Tačiau kol kas pas mus to padaryti neįmanoma.