Kratysis šešėlio

Šeštadienio mačas bus puiki proga A. Villasui-Boasui įrodyti, kad jis pagaliau išlindo iš tituluoto penkiolika metų vyresnio J. Mourinho šešėlio. Nors 2010-2011 metų sezone su „Porto“ klubu laimėjęs viską, kas įmanoma (UEFA Europos lygą, Portugalijos „Primeira“ lygą, taurę ir supertaurę), strategas kitame sezone „Chelsea“ klube neišsilaikė nei metų ir dabar savo vertę įrodinėja iš naujo. 35-erių metų portugalas yra dažnai lyginimas su J. Mourinho dėl panašiai besiklosčiusių jų, kaip vyriausiųjų trenerių karjerų.

J. Mourinho taip pat jau pirmame savo nuo sezono pradžios pradėtame sezone „Porto“ klube nuvedė jį ant aukščiausios ne tik nacionalinių pirmenybių, bet ir antro pagal stiprumą Europoje futbolo turnyro pakylos, o vėliau tapo „Chelsea“ vyriausiuoju treneriu, tačiau čia jam sekėsi geriau nei oponentui, mat dukart laimėta „Premier“ lyga ir Futbolo lygos taurė, po kartą Futbolo asociacijos taurė bei „Community Shield“ trofėjus.

Tačiau J. Mourinho šešėlis jaunojo specialisto neapleidžia ir dėl jų kartu išdirbtų metų, mat A. Villasas-Boasas septynerius metus buvo jo komandos nariu. Skauto pareigas užėmęs dabartinis „Tottenham“ strategas sekė „išskirtiniu“ („Special one“ - angl.) save vadinantį specialistą nuo tada, kai šis buvo paskirtas „Porto“ treneriu. Padėjęs laimėti trijų skirtingų šalių nacionalinius pirmenybes ir užkariauti Europą, jis 2009-ais metais nusprendė sukti skirtingu keliu ir pasirašė sutartį su aukščiausioje Portugalijos lygoje žaidusia Coimbros „Academica“.

„Aš niekada nebuvau jo numeris du. Aš buvau dalis jo komandos, tačiau niekada jo asistentu. Beje, aš maniau, kad galiu duoti kur kas daugiau, tačiau jam nereikėjo, kad kažkas stovėtų šalia jo“, – vyriausiojo trenerio karjeros pradžios priežastis yra atskleidęs A. Villasas-Boasas.

Paskutinį rugsėjo šeštadienį 14.45 val. Lietuvos laiku prasidėsiantis vienų iš galingiausių Londono ekipų susitikimas gali padėti jam pagaliau išlįsti iš J. Mourinho šešėlio ir pirmąkart nuo 2009 metų spalio, kai Milano „Inter“ klubo „Appiano Gentile“ treniruočių bazėje jie atsisveikino, persimesti bent pora žodžių.

Komandos

Nors A. Villasas-Boasas ir pareiškė, kad jo ir J. Mourinho priešprieša turėtų būti tik antraeilis dalykas, tačiau jau dabar aišku, kad žiniasklaida to tikrai nepraleis pro akis. Po penkių turų geresnėje „Premier“ lygos turnyro lentelės vietoje (2 vieta) yra „Tottenham“ ekipa, turinti 12 taškų ir laimėjusi prieš „Crystal Palace“ (1:0), „Swansea“ (1:0), „Norwich“ (2:0) ir „Cardiff“ (1:0) ekipas, tačiau 0:1 pralaimėjusi šiaurės Londono derbį „Arsenal“ ekipai.

Komandai šeštadienį negalės padėti gynėjas Younes Kaboulas ir puolėjas Emmanuelis Adebayoras, o dėl Danny Rose'o, Aarono Lennono ir Etienne Capoue'o pasirodymo rungtynėse dar nėra žinoma. Ekipa, vasarą netekusi savo lyderio Garetho Bale'o, pasistiprino tokiais žaidėjais kaip Erikas Lamela, Christianas Eriksenas, Roberto Soldado ir Poulinho, tačiau dar neranda savo žaidimo, o nugalėtos ne pačios stipriausios ekipos.

Verta pasidžiaugti, kad patikimai žaidžia gynybos linija, kol kas praleidusi tik vieną įvartį. Rungtynės su taip pat geriausios formos nerodančiais kaimynais iš Londono, bus puiki proga pamatyti, ko išties verta pentinais pravardžiuojama komanda.

Ketvirtoje pozicijoje žengiantis „Chelsea“ klubas nuo varžovų atsilieka dviem taškais ir sezono metu iškovojo pergales prieš „Hull“ (2:0), Birmingemo „Aston Villa“ (2:1) ir Londono „Fulham“ (2:0) ekipas, išvykoje sužaidė nulinėmis lygiosiomis su „Manchester United“ ekipa ir pelnytai pralaimėjo Liverpulio „Everton“ ekipai, rezultatu 0:1.

Komandai negalės padėti Marco van Ginkelis ir Tomašas Kalas, abejojama ir Ramireso pasirodymo aikštėje. Vasarą Andre Schurrle ir Samueliu Eto'o sustiprinta puolimo linija muša daugiau įvarčių nei oponentai, tačiau žaidimas nėra džiuginantis, o pralaimėjimas „Everton“ ekipai turėjo užduoti daugybę klausimų „išskirtiniu“ save vadinančiam tituluotam strategui.