Kiti nuo 2005-ų didžiausi klubo pirkiniai kur kas kuklesni, o daugiausiai 2012 metais buvo sumokėta už Santi Cozorlą (16 mln. svarų; 65,7 mln. Lt) ir 2008-ais Andrejų Aršaviną (už 13,9 mln. svarų; 57,2 mln. Lt).

Beje, bendras šio laikotarpio žaidėjų pardavimų ir pirkimų balansas – -8,4 mln. svarų (34,5 mln. Lt). Sėkmingai tvarkantis su klubo finansais, toks didžiajame Anglijos „Premier“ lygos ketverte esančio klubo taupumas stebina, ypač kai aistruolis anaiptol negali taupyti – sezono abonemento kaina yra didžiausia lygoje.

Išlaidus fano gyvenimas

Patekimo į „Emirates“ stadiono tribūnas kaina mačo dieną – 126 svarai (517,3 Lt), o ištikimiausiems klubo sirgaliams sezono abonementas atsieina – 1995 svarų (8 190,7 Lt). Palyginimui, 2011-2012 metų čempionato nugalėtojo „Manchester City“ klubo sezono abonementas kainuoja 299 svarų (1 230 Lt), o didžiausias skirtumas tas, kad į pastarąją kainą neįskaičiuoti septyni Europos ir vietos taurės mačai, tačiau skirtumas vis tiek pernelyg akivaizdus.

Nors ne tik Londone populiaraus klubo sprendimas didinti bilietų kainas yra finansiškai naudingas, tačiau tai atsiliepia komandai ir esamai atmosferai stadione – dauguma kalbintų anglų puikiai įvertino „Ashburton Grove“ vardu vadinamą stadioną dėl jo akustinių savybių, tačiau mačo metu ten dažnai viešpatauja kapų tyla.

Klubas šią problemą bando spręsti per sezoną išplatindamas 90 tūkst. bilietų, kurių kainos prasideda nuo 25,50 svarų (104,6 Lt), tiesa, jie skirti tik klubo narystės programos dalyviams. Be to, ugdydamas 12-16 metų kartą ir plėsdamas fanų bazę, klubas kiekvienam mačui išplatina po tūkstantį 10-14 svarų (41-57 Lt) kainuojančių jaunimui skirtų bilietų.

Nors ir atsiranda vis daugiau išimčių, tačiau bendra aukšta bilietų kaina ne tik padeda mažesnius stadionus turintiems klubams tapti konkurencingesniais rinkoje, bet ir atitikti UEFA įvestos finansinės „Fair Play“ taisyklės nuostatas, kurių pagrindinė idėja – klubas privalo uždirbti daugiau, nei išleidžia. Kitaip jis gali netekti teisės dalyvauti UEFA organizuojamuose Čempionų lygos ir Europos lygos turnyruose. Tačiau žvelgiant iš kitos pusės, komandos 12-u žaidėju dažnai vadinamų fanų sumokami pinigai yra tik dalis klubo gaunamų pajamų, o finansinę galią lemiantys rodikliai dažniausiai yra nulemiami kitų faktorių.

Didėjanti finansinė galia

Šiaurės Londone įsikūręs „Arsenal“ klubas priklauso „Arsenal Holdings PLC“ kompanijai, kurios didžiausi akcininkai yra amerikietis Stanas Kroenke (66 procentai akcijų; 13,6 mlrd. Lt vertinamas turtas) ir uzbekas Ališeras Usmanovas (29 proc.; 45 mlrd. Lt; turtingiausias Rusijos žmogus). Šių dviejų milžinišką turtą valdančių magnatų kova dėl didesnės įtakos valdyboje nedaro įtakos geriems klubo finansiniams rezultatams – pagal paskutinius duomenis, kompanijos pelnas prieš mokesčius siekė 6,7 mln. svarų (27,5 mln. Lt), o klubo apyvarta – net 242,8 mln. svarų  (996,2 mln. litų), iš kurių 38 procentų (92,8 mln. svarų; 381 mln. Lt) sudarė pinigai, gauti už bilietų pardavimą.

Nors bilietų kaina yra svarbi, tačiau didžioji dalis pinigų visgi gaunama iš kitų šaltinių: 86 mln. svarų ( mln. Lt) gauta už televizijų transliacijų teises į rungtynes, o komercinė veikla pridėjo 62,5 mln. svarų (256,6 mln. Lt).

Didelę įtaką finansiniams klubo rezultatams turėjo pagrindinis klubo rėmėjas „Emirates“, 2012-ų metų pabaigoje pasirašęs naują 150 mln. svarų (615,55 mln. Lt) vertės sutartį, pagal kurią „Ashburton Grove“ stadionas oficialiai bus vadinamas rėmėjo vardu bent jau iki 2028-ų metų. Tokie gerėjantys finansiniai klubo rezultatai įrašė „kanonierius“ tarp keturių turtingiausių futbolo klubų pasaulyje – „Manchester United“, Madrido „Real“ ir „Barcelona“ bei leido vasaros pradžioje įgyti 123 mln. svarų (504,7 mln. Lt) grynųjų pinigų rezervą, leidžiantį komandos treneriui Arsene'ui Wengerui laisviau elgtis žaidėjų perėjimų lango metu.

Nors ir gauta daug pajamų bei sukauptas pinigų rezervas, tačiau daug ir išleista: vien žaidėjų algos atsiėjo net 155 mln. svarų (636 mln. Lt). Daugiau „Premier“ lygoje žaidėjams moka tik Mančesterio klubai ir Londono „Chelsea“, tačiau ir tai nėra ypač daug dėl klubo taikomos algų kategorijų politikos, kai tam tikros kategorijos žaidėjai uždirba tiek pat. Tiesa, išimtimis galima laikyti puolėją Lukasą Podolskį ir atakuojantį saugą M. Ozilą, kurie vieninteliai uždirba daugiau nei 100 tūkst. svarų (410,3 tūkst. Lt) per savaitę.

Stadiono našta

Ieškant priežasčių, kodėl nors ir turint pinigų, tačiau komandą retai papildo aukščiausio lygio futbolo žvaigždės, o brangiausias lygoje sezono abonementas ir toliau tuština aistruolių kišenes, būtina paminėti finansinius įsipareigojimus už 2006 metais duris atvėrusį ir 390 mln. svarų (dabartiniu kursu – 1,6 mlrd. Lt) kainavusį 60 tūkst. 355 vietų trečią pagal dydį po „Old Trafford“ (75,731 vieta) ir „Wembley“ (90 000 vietų) stadioną Anglijoje – „Ashburton Grove“.

Finansinė našta bent kiek sumažėjo už 100 mln. svarų (410,3 mln. Lt) 15-ai metų pardavus stadiono vardo teises „Emirates Airline“ kompanijai ir vietoje ilgus metus tarnavusio „Highbury“ stadiono įkūrus bei pardavus 650 butų.

Stadiono statybos brendo jau jau seniai. Po 1989 metais įvykusios „Hillsborough“ tragedijos, kai sausakimšame stadione buvo mirtinai suspausti ir sutrypti 96 žmonės bei dar 766 sužeista, nutarta stadionų stovimas tribūnas perstatyti į sėdimas. Šis taisyklė palietė ir „Arsenal“ klubą – 1913 metais atidaryto „Highbury“ stadiono vietų skaičius sumažėjo nuo 57 tūkstančių iki 40 tūkst.

Dėl sumažėjusio stadiono, augančios finansinės kitų klubų konkurencijos ir didėjančios fanų bazės, buvo nutarta išplėsti stadioną, tačiau tam paprieštaravo miesto valdžia. Galutiniu tašku tapo 2001–2002 metų sezone patirtas ikimokestinis 22,3 mln. svarų (91,5 mln. Lt) nuostolis, kuris privertė ne tik sumažinti žaidėjų algas, tačiau ir ieškoti finansinių šaltinių didesnių ilgalaikių pajamų gavimui.

„Emirates“ stadionas būtų buvęs didesnis, tačiau čia vėl trigrašį įkišo miesto valdžia, motyvavusi ir taip mačo dienomis didžiausia pagal saugumo reikalavimus leidžiama apkrova dirbančiomis metro linijomis. Tiesa, išplėtus transporto infrastruktūrą, ateityje numatoma išplėsti ir stadioną ar įrengti mažesnes kėdes, taip padidinant vietų skaičių, kas suteiktų realesnes galimybes patekti į stadioną to laukiantiems bent 40 tūkstančių žmonių.

Klubo įsiskolinimai pamažu mažėja, o šią vasarą fanai pagaliau buvo nudžiuginti ir labai stambiu pirkiniu, kuris galbūt taps ta trūkstama grandimi, padėsiančia nutraukti ilgus metus trunkantį trofėjų badą.

Jei tai pagaliau pavyktų, atsirastų daugiau rėmėjų ir išaugtų jų siūlomi pinigai, kas leistų greičiau atsikratyti klubo skolų ir sumažinti bilietų kainas ar investuoti į stadiono išplėtimą. Tačiau tai tik samprotavimai, o kasmet nusiviliantys klubo gerbėjai išlieka optimistiški – iš „Emirates“ stadiono tribūnų vis nedingsta užrašai „In Arsene we trust“ („Arsene'u mes tikime“ - liet.).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)