Lūžio tašku tapo FIFA prezidento Seppo Blatterio leptelėjimas, kad suteikiant galimybę Katarui rengti 2022-ų pirmenybes, gal visgi ir buvo padaryta klaida.

Nors problemų Katare netrūksta, tačiau šiuos žodžius čia pat buvo bandoma užglaistyti, teigiant, kad pagaliau reikia susitaikyti su tuo, jog futbolas tapo tarptautiniu, ne tik Europoje ir Pietų Amerikoje žaidžiamu sportu ir būtina suteikti daugiau galimybių juo džiaugtis kuo daugiau žmonių visame pasaulyje. Matyt, kad dėl tos pačios priežasties 2018 metų pasaulio futbolo čempionatas vyks homofobiškų nuotaikų apimtoje Rusijoje, o 2014 metų pirmenybės vyks prastoje kriminogeninėje padėtyje esančioje ir protestų skalaujamoje Brazilijoje.

Reikalaudami viešojo sektoriaus gerinimo ir protestuodami prieš didžiules išlaidas čempionato pasiruošimui, į gatves išėję žmonės privertė S. Blatterį taip pat viešai suabejoti, ar kas ketverius metus vykstančią futbolo šventę reikia rengti ten, kur gyvenimas be futbolo tiesiog neįsivaizduojamas.

Protestai ir fanų saugumas dabar yra vieni pagrindinių 2014 metų pasaulio futbolo čempionato organizatorių galvos skausmų, tačiau ir čempionato Katare organizatoriai turi išspręsti daugybę ne tik su stadionų statyba ir infrastruktūros gerinimu susijusių problemų.

Žmogaus teises stebinčios organizacijos bei Tarptautinė profesinių sąjungų konfederacija (ITUC) jau ilgą laiką kritikuoja arabų šalyse gają Kafalos sistemą, kuria nustatyta, kad žemos kvalifikacijos ar nekvalifikuoti darbuotojai užsieniečiai gali dirbti Persų įlankos šalyse, jei jie turi iš anksto pasirašytą kontraktą su darbdaviu.

Veikiant tokiu principu, darbuotojai ne tik, kad negali nutraukti darbo kontrakto ir susirasti kitą, galbūt geriau apmokamą darbą, bet ir palikti šalies be darbdavio sutikimo – ITUC atstovai tokius darbuotojus pavadino „praktiškai vergais“.

Taip pat į viešumą iškelta ir homoseksualumo problema, mat tai Katare yra nelegalu, o žibalo į ugnį įpylė tas pat S. Blatteris, pasiūlęs, kad netradicinės orientacijos asmenys čempionato metu susilaikytų nuo be kokios seksualinės veiklos. Galiausiai kritikai pasigardžiavo ir tuo, kad Kataras nepripažįsta Izraelio ir spėliojo, kas būtų, jei šios šalies futbolo patektų į 2022 metų pasaulio čempionatą, tačiau renginio organizatoriai patikino, kad neįvyktų jokių keblumų ir konfliktų kaip ir 2010 metais Dohoje vykusiame pasaulio uždarų patalpų lengvosios atletikos čempionate, kuriame dalyvavo Izraelio atletai.

Taip pat buvo patikinta, kad į šią musulmonišką šalį atvykusiems futbolo aistruoliams nekils problemų ir dėl jų propaguojamos aprangos, ir dėl alkoholio įsigijimo.

Beprotiški karščiai

Visgi didžiausias organizatorių galvos skausmas yra tai, kad vasarą, kai įprastai rengiamas pasaulio futbolo čempionatas, Katare oro temperatūra pakyla iki gyvybei pavojingos ribos – vidutinė birželio mėnesio temperatūra Katare – 41°C. Europiečiams neįprasti karščiai gali sukelti netgi tragediją, mat perkaitimas gali sukelti smegenų funkcijų apribojimą, trumpalaikį sąmonės netekimą ar net komą.

Nuošalyje neliko ir Vokietijos futbolo legenda Franzas Beckenbaueris, išreiškęs nuogąstavimus, kad tokia aukšta temperatūra gali būti pavojinga ir gerai treniruotiems atletams, tačiau dėl teisės rengti 2022 metų pasaulio čempionatą JAV, Japonija, Pietų Korėją ir Australiją nurungusio Kataro atstovai tikina, kad čempionatą galima surengti ir vasarą bei pasaulį stebina didžiulėmis renginio sąmatomis – numatoma, kad čempionatas Katarui kainuos net 571,376 milijardų litų. Palyginimui, 2010 m. pasaulio čempionatas Pietų Afrikos Respublikoje kainavo kiek daugiau nei 9 milijardus litų. Vien stadionų, kuriuose turėtų veikti saulės energija varomos milžiniškos oro kondicionavimo sistemos, statybai, nafta turtingas Kataras turėtų išleisti apie123 milijardus litų. Čempionato finalas bus surengtas planuojame pastatyti 86,250 žiūrovų talpinančiame Lusailo stadione, aplink kurį planuojama pastatyti ištįsą miestą. Tiesa, po čempionato šį stadioną ketinama perstatyti į vos 20 000 vietų areną.

Pirmas iš dvylikos kondicionuojamų stadionų duris atverti turėtų jau 2015-ais metais, o pasak čempionato organizacinio komiteto generalinio sekretoriaus šeicho Hassano Abdullah Al-Thawadižo, ši technologija jau naudojama šalyje esančiose įvairiose atvirose erdvėse. Kitas problemos sprendimo būdas – šešėlį sukeliantys dirbtiniai „debesys“, kurių vienas kainuotų apie 1,3 milijono litų. Šių įrenginių karkasas gaminamas iš lengvo anglies pluošto, o pagrindą sudaro helio dujų mišinio pripildytas didžiulis paketas. „Debesį“ judins keturi saulės energija varomi varikliai, kurie bus valdomi per atstumą.

Galimas žiemos renginys

Išeitį iš susidariusios padėties pasiūlė ir UEFA prezidentas prancūzas Michelis Platini, atskleidęs, kad jis neturi nieko prieš Europos futbolo sezono tvarkaraščio pakeitimus vien tam, kad 2022 metų pasaulio futbolo čempionatas būtų surengtas anksčiau – futbolo sezonas tęstųsi kiek ilgiau nei įprastai – iki birželio mėnesio ir būtų stabdomas gruodžio mėnesiui.

„Manau, kad tai buvo geras sprendimas, bet dabar mes turime prisitaikyti prie to, kada yra geriausias momentas surengti pasaulio čempionatą Katare“, – teigė M. Platini.

S. Blatteris buvo kiek tikslesnis ir nurodė, kad čempionatą reikėtų surengti arba sausį, arba metų pabaigoje. Specialistų teigimu, jei tokie pokyčiai būtų vykdomi, apie juos federacijoms reikėtų pranešti jau 2014 m., kad būtų suspėta padaryti pakeitimus čempionatų tvarkaraščiuose. Tokią idėją sukritikavo Anglijos „Premier“ lygos generalinis direktorius Richardas Scudamore'as, teigiantis, kad tai sukeltų chaosą futbolo lygose visame pasaulyje – tai turėtų įtakos net trims čempionatų sezonams ir ypač paveiktų televizijos transliacijų sutartis, o kiekvieno žaidėjo kontraktas turėtų būti perrašytas. Kiek kitokios nuomonės yra 214 narių turinčios ir Europos galingiausių klubų interesus atstovaujančios Europos klubų asociacijos (ECA) pirmininkas vokietis Karlas-Heinzas Rummenigge, kurio nuomone, 2022 metų pasaulio čempionatą visgi geriau rengti žiemą.

Tuo tarpu čempionato organizatoriai nemato reikalo nerimauti ir tvirtina, kad visi duoti pažadai bus įvykdyti. Šeicho H. A. Al-Thawadi'o nuomone, suteikdama teisę organizuoti pasaulio futbolo čempionatą Katarui, FIFA pasielgė teisingai.

„Kataras yra tinkama vieta, Artimieji Rytai yra tinkama vieta ir pagaliau nusipelnė surengti labai svarbų turnyrą (...). Tai padės didinti supratingumą tarp Artimųjų Rytų ir likusio pasaulio.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)