Rinktinės gretose - trys netektys ir trys papildymai

Lietuvos nacionalinės futbolo rinktinės sudėtyje prieš rungtynes su Lichtenšteinu keičiasi keli futbolininkai. Iš rikiuotės iškrito Giedrius Arlauskis, Arvydas Novikovas ir Mindaugas Panka, o prie komandos prisijungė Paulius Grybauskas bei jaunimo rinktinės nariai Gratas Sirgėdas ir Lukas Spalvis.

Lietuvos rinktinės gretos skaudžiausiai praretėjo saugų grandyje. A. Novikovas po rungtynėse su Latvija patirtos traumos nesitreniravo ir mažai tikėtina, kad jis galės padėti komandai antradienį. M. Panka dvikovą turės praleisti dėl gauto antrojo įspėjimo šiame cikle.

Su rinktinės stovykla atsisveikino ir traumuotas vartininkas G. Arlauskis. Vartininkų gretas papildė Rygos „Skonto" vartų sargas Paulius Grybauskas.

Dar du žaidėjai, atvyko iš su Suomija praėjusį ketvirtadienį žaidusios jaunimo (U-21) rinktinės. Tai - 18-metis saugas G. Sirgėdas ir 19-metis puolėjas L. Spalvis.

Pirmasis neseniai pasirašė sutartį su VfB „Stuttgart“ ekipa ir pradės karjerą trečioje Bundeslygoje žaidžiančioje rezervinėje komandoje, o antrasis pretenduoja į „Aalborg“ startinę vienuolikę.

„Jie žaidė Europos U-19 čempionate ir buvo vieni komandos lyderių. Nesiruošiu atsisakyti savo kelio ir suteikti vis saugiau šansų jauniems žaidėjams, - teigė rinktinės treneris Cs. Laszlo - Nesakau, kad jie būtinai rungtyniaus. Tačiau manau, kad svarbu parodyti, kad jie gali gauti galimybę rinktinėje“.

Jaunimui - siurprizas

Pirmą kartą į nacionalinės rinktinės rungtynių protokolą antradienį turėtų bus įtraukti 18-metis saugas G. Sirgėdas ir 19-metis puolėjas L. Spalvis.

„Man tai buvo siurprizas, nes pakvietimo sulaukiau po rungtynių su Suomija, - sakė L. Spalvis - Netgi buvo mintis neskristi į Daniją, bet nusprendžiau nuskristi ir vėl grįžti“.

Pasak puolėjo, komandoje pritapti pavyko greitai, tačiau iš karto galvoti apie žaidimo laiką dar anksti: „Visi priėmė maloniai, draugiškai. Vyresni žaidėjai padeda. Per daug nesitikiu, nes tai tik pirma stovykla. Bet jei būtų tokia galimybė, būtų malonu. Atiduočiau viską, ką galiu“.

Futbolo.tv videoreportažas:




 

Bandys išlipti iš duobės

Pasak rinktinės trenerio Csaba Laszlo, svarbu padaryti išvadas iš paskutinių rungtynių Latvijoje ir nekartoti klaidų.

„Paskutinės rungtynės buvo skausmingos visiems - treneriams, žaidėjams, aistruoliams. Turime rodyti pirštais į save pačius, - teigė treneris - Dabar labai svarbu iškovoti tris taškus. Jau padarėme rungtynių analizę - kiekvienas žino, kokias klaidas padarė ir ką reikia padaryti, norint laimėti kitas rungtynes“.

Gynėjas Tomas Mikuckis sakė, kad išsikapstyti iš duobės svarbu psichologiškai: „Daugiau taip negali tęstis. Mums patiems nemalonu ne vien prieš aistruolius, bet ir prieš savo šeimos narius, draugus. Norime įrodyti, kad galime laimėti. Tačiau šnekėti galima daug, reikia viską įrodyti aikštėje“.

Cs. Laszlo teigimu, kaip skaudžią pamoką reikia prisiminti ne tik paskutinį pralaimėjimą kontrolinėse rungtynėse Liuksemburge, tačiau ir įvertinti Lichtenšteino komandą, kuri pastaruoju metu toli gražu nėra lengvai mušama.

„Jau gavome pamoką Liuksemburge, kur buvome favoritais. Tarptautiniame lygyje negali atsipalaiduoti, - aiškino treneris - Parodžiau žaidėjams Lichtenšteino dvikovą su graikais, kur pastarieji laimėjo tik 1:0. Taip pat rungtynes su kroatais, kurios baigėsi 2:3. Lichtenšteinas parodė, kad gali būti pavojingas."

Analizavo varžovų rungtynes

Prieš dvejus metus Lietuvos komanda Lichtenšteinui pralaimėjo svečiuose 0:2, o Kaune sužaidė be įvarčių 0:0. Šiemet Lichtenšteino ekipos nepavyko įveikti ir Latvijai, ir Slovakijai.

T. Mikuckio teigimu, vadinamieji autsaideriai per pastaruosius keletą metų ženkliai patobulėjo: „Anksčiau daugelis žaidė vien nuo gynybos, o dabar nebijo atakuoti. Kad nebus lengva, parodė ir rungtynės su graikais, kurie turėjo progų, bet buvo sunku įmušti tą vieną įvartį. Lichtenšteino žaidėjai vienas už kitą kovoja iš paskutiniųjų, pasaugoja vieni kitus“.

L. Spalvio nuomone, varžovų stiprybė neapsiriboja vien komandine dvasia. „Žinau, kad daugelis Lichtenšteino žaidėjų rungtyniauja Austrijoje, Šveicarijoje. Tai kovinga komanda, kuri turi kelis techniškus futbolininkus, - sakė L. Spalvis - Lichtenšteino rinktinė bando atakuoti, tik kartais jiems rungtynių pabaigoje pritrūksta jėgų“.

Pasak T. Mikuckio, daug ką lems individualus meistriškumas, kaip lietuviai atliks greitus perdavimus. „Daugelis graikų atakų Lichtenšteine ėjo per kraštus. Galbūt ir mes naudosime panašią taktiką, - svarstė gynėjas - Latviai įmušė įvartį ir jiems buvo lengviau, jie galėjo žaisti nuo gynybos. Mums sunku kurti prieš komandas kurios ginasi. Nesame tokio aukšto meistriškumo“.

Dirbs pažįstamas arbitras

Dvikovai tarp Lietuvos ir Lichtenšteino teisėjaus arbitrų brigada iš Gruzijos. Aikštės teisėjas - Laša Silagava. Šis arbitras jau gerai pažįstamas su Lietuvos futbolu.

Vienos paskutinio gruzino nacionalinių rinktinių rungtynių - praėjusių metų rudenį vykusi Armėnijos ir Lietuvos kontrolinė dvikova Jerevane. L. Silagava taip pat yra teisėjavęs Lietuvos U-21 ir U-17 rinktinių dvikovoms, o 2005 metais - itin įtemptai „Atlanto" ir „Rhyl" dvikovai UEFA taurės turnyre. Visas rungtynes lietuviai pralaimėjo.

Lietuvos ir Lichtenšteino rinktinių dvikova bus žaidžiama antradienį, rugsėjo 10-ąją, nuo 18 val. 30 min. Marijampolės „ARVI" arenos stadione.