Veteranams siūlo ieškotis naujos veiklos

Daugiau nei dešimtmetį rinktinės gynybos ir puolimo gijas aikštės viduryje kontroliavęs D. Šemberas atsidūrė nacionalinės ekipos užribyje kartu su ilgamečiu jos kapitonu Tomu Danilevičiumi.

Rinktinės treneris Csaba Laszlo neatmeta galimybės, jog šie futbolininkai dar turės progų atsisveikinti su savo gerbėjais Lietuvoje, bet leidžia suprasti, jog veteranams atėjo laikas užleisti vietą žaidėjams, kurie ateityje kovos dėl patekimo į 2016 metų Europos čempionatą.

„Palengva jie turi ruoštis naujiems iššūkiams gyvenime. O rinktinėje matysime daugiau naujų veidų“, – ketvirtadienį spaudos konferencijoje, kurioje pristatė naujausią kandidatų sąrašą, sakė Cs. Laszlo.

Jis teigė su D. Šemberu paskutinį kartą bendravęs prieš Rusijos antros pagal pajėgumą lygos, kurioje Lietuvos futbolininkas gina Vladikaukazo „Alania“ komandos garbę, startą. Esą jau tuomet D. Šemberas svarstė galimybę apskritai trauktis iš futbolo, bet Cs. Laszlo paragino jį pasirašyti „Alania“ klubo siūlomą vienerių metų sutartį.

„Per šiuos metus jis gali pagalvoti, ką toliau veikti baigus karjerą“, – aiškino Cs. Laszlo.

DELFI paklaustas, ką regi kaip ilgamečio rinktinės lyderio pamainą, vengras neslėpė, jog kol kas lygiaverčių D. Šemberui žaidėjų nėra.

„Turime Mindaugą Panką ir Kęstutį Ivaškevičių, bet šioje pozicijoje nesame stipriausi. Tolesnėje perspektyvoje D. Šemberą galbūt pakeis Karolis Chvedukas“, – spėjo treneris.

M. Stankevičių kol kas kviečia

Kartų kaitos procesas, kurį įgyvendinti ėmėsi Cs. Laszlo, kol kas aplenkia kitą rinktinės veteraną – Marių Stankevičių.

Nors 32-ejų gynėjas toliau sėdi ant Romos „Lazio“ (Italija) klubo atsarginių suolo, kvietimo į rinktinę jis sulaukė.

„Vakar su M. Stankevičiumi kalbėjausi valandą. Reikia, kad jis būtų su komanda, nes yra lyderis, galintis vesti ją į priekį. Bet Marius žino, kad privalo žaisti, o ne sėdėti klube ant suolo. Profesionaliame futbole jam liko dar dveji ar treji metai, bet jis turi žaisti. Nesvarbu, ar antroje „Bundeslygoje“, ar Rusijoje – jei nori būti toliau kviečiamas į rinktinę, Marius turi rungtyniauti“, – esminę sąlygą iškėlė Cs. Laszlo.

Nusivylė A. Novikovu

Ruoštis pasaulio pirmenybių atrankos varžyboms lietuviai pradės kitą pirmadienį Marijampolėje.

Pasirengimui buvo skirta ir rugpjūčio viduryje vykusi kontrolinė dvikova su Liuksemburgo vienuolike, tačiau repeticija nepavyko – Lietuvos komanda pralaimėjo nykštukinės šalies atstovams 1:2. Dar labiau nei rezultatas Cs. Laszlo nuvylė auklėtinių pasirodymas antrame kėlinyje.

„Tai buvo ne šiaip prastos rungtynės. Paprastai žiniasklaidai nepasakoju, ką galvoju apie savo žaidėjus, bet šįsyk galiu padaryti išimtį, nes savo nuomonę išsakiau ir jiems į akis. Buvau ne tik piktas, bet ir nuliūdęs dėl žaidėjų požiūrio į šias rungtynes. Geriau jau likti namie ir pasakyti, kad rinktinei nėra laiko, nei važiuoti žaisti šitaip nusiteikus. Kovinės dvasios nebuvo jokios. Už aikštės ribų komanda disciplinuota, viskas tvarkoje. Bet aikštėje jauni žaidėjai nerodo jokio noro pakeisti veteranus“, – įsikarščiavęs dėstė specialistas iš Vengrijos.

Jis atskleidė, jog pirmiausia nusivylė saugu Arvydu Novikovu.

„Su juo labai ilgai kalbėjomės. Arvydas gali žaisti aukštesniame lygyje nei dabar, bet tik ne su tokiu požiūriu. Jei lietuviai visada būtų taip nusiteikę, Lietuva tikrai neturėtų savo tūkstančio metų istorijos. Tas pats galioja visiems žaidėjams, ne tik A. Novikovui. Nenoriu, kad mano žaidėjai gražiai šypsotųsi, noriu, kad jie pradėtų bėgioti“, – pyko Cs. Laszlo.

Jaučia augančią izoliaciją

Treneris sulaukė klausimų ir apie savo kėdę, kurią palengva pradeda klibinti nesėkmingi pasirodymai, ypač draugiškose rungtynėse.

„Aš žinau, kaip veikia šis verslas. Svajojame apie 2016 metų čempionatą, bet kiekvienam treneriui taip pat reikia gerų rezultatų čia ir dabar. Mano nuomone, pradėjus eiti šiuo keliu, reikia susitaikyti su tuo, kad jame bus daug akmenų. Nuo federacijos, prezidento priklauso, ar turėsiu galimybę iki galo atlikti savo planą. Kažkas turi tai padaryti.

Juk per paskutinius 10 metų nieko nepasiekėme. Man nieko nereiškia tai, kad vieną kartą sužaidėme lygiosiomis su ispanais, nugalėjome rumunus. Bet mūsų pozicija nė kiek nepasikeitė. Jei norime pagaliau užimti bent antrą vietą atrankos grupėje, reikia kažką keisti“, – kalbėjo Cs. Laszlo.

Vengras prisipažino, jog patiria spaudimą, bet pabrėžė galintis žaisti tik tokiomis kortomis, kurias laiko saujoje. Jis priminė, jog ne vieno svarbaus rinktinės žaidėjo karjera yra įstrigusi, ir nuo to kenčia nacionalinė komanda.

Pavyzdžiui, Edgaras Česnauskis Rusijoje atsidūrė savo klubo „Rostov“ nemalonėje ir dažnai net negali treniruotis su komanda, pusmetį traumą gydęsis Marius Žaliūkas taip pat priverstas Kaune sportuoti individualiai, nes negali susirasti naujo klubo, nežaidžia ir M. Stankevičius.

„Prisiminkite, kad ir Emilijų Zubą. Reikia džiaugtis, kad jis bent į Kiprą išvažiavo, nors visi kalbėjo apie „Liverpool“ dėmesį. Pasižiūrėkite, net Lenkijoje nebėra nė vieno mūsų žaidėjo. Klausiu, kodėl? Jūs taip pat apie tai turite pagalvoti. Turime futbolininkų Azarbaidžane, Kazachstane, bet ne Europos klubuose. Esame izoliuoti“, – samprotavo Cs. Laszlo.

Baltijos derbis – ypatingos reikšmės

Su latviais Lietuvos rinktinė susitiks rugsėjo 6 d. Rygoje, su Lichtenšteino futbolininkais – rugsėjo 10 d. Marijampolėje.

Paskutinį kartą rungtynėse su Latvijos reprezentacine komanda lietuviai jėgas bandė praėjusių metų Baltijos taurės turnyre. Tuomet Cs. Laszlo ekipa gėdingai nusileido varžovams rezultatu 0:5.

„Tai – Baltijos derbis, daugiau nei rungtynės. Norėtume trijų taškų, bet bus sunku. Svarbu išeiti į aikštę švaria galva, neperdegti prieš rungtynes, suvaldyti emocijas“, – apie laukiantį mūšį atsiliepė Lietuvos komandos vairininkas.

Tuo tarpu su varžovais iš Lichtenšteino lietuviai šiame atrankos cikle jau buvo susitikę ir laimėjo išvykoje 2:0. Abu įvarčius tuomet pelnė E. Česnauskis.

Atrankos į planetos pirmenybes G grupėje po 6 susitikimų lietuviai žengia ketvirti (5 taškai), latviai – penkti (4 tšk.), o Lichtenšteino atstovai – paskutiniai šešti (2 tšk.).

Lietuvos rinktinės sudėtis rungtynėms su Latvija ir Lichtenšteinu:

Vartininkai:

Žydrūnas Karčemarskas („Gaziantepspor“, Turkija),
Emilijus Zubas (Larnakos AEK, Kipras),
Giedrius Arlauskis (Kazanės „Rubin“, Rusija).

Gynėjai:

Tadas Kijanskas (Haifos „Hapoel“, Izraelis),
Arūnas Klimavičius (Taldikorgano „Žetysu“, Kazachstanas)
Vytautas Andriuškevičius (Stokholmo „Djurgarden“, Švedija),
Valdemaras Borovskis (Rygos „Daugava“, Latvija),
Marius Stankevičius (Romos „Lazio“, Italija),
Tomas Mikuckis (Maskvos „Torpedo“, Rusija),
Saulius Mikoliūnas („Sevastopol“, Ukraina).

Saugai:

Edgaras Česnauskis („Rostov“, Rusija),
Deividas Česnauskis („Baki“, Azerbaidžanas),
Mindaugas Panka (Kirjat Šmonos „Hapoel Ironi“, Izraelis),
Arvydas Novikovas (Aujės „Erzgebirge“, Vokietija),
Mindaugas Kalonas („Baki“, Azerbaidžanas),
Kęstutis Ivaškevičius (Tel Avivo „Bnei Yehuda“, Izraelis)
Fedoras Černychas (Mogiliovo „Dnepr“, Baltarusija),
Mantas Kuklys (Vilniaus MFD „Žalgiris“),
Gediminas Vičius (Karagandos „Šachtior“, Kazachstanas)
Karolis Chvedukas (Marijampolės „Sūduva“).

Puolėjai:

Darvydas Šernas („Gaziantepspor“, Turkija),
Evaldas Razulis (Klaipėdos „Atlantas“),
Tadas Eliošius („Atlantas“),
Deivydas Matulevičius (Tirgu Žiu „Pandurii“, Rumunija).

Rezerviniai žaidėjai

Paulius Grybauskas (Rygos „Skonto“, Latvija),
Egidijus Vaitkūnas („Žalgiris“),
Artūras Žulpa („Žalgiris“).