Prie geriausio per visą „Šachtior“ istoriją sezono ženkliai prisideda ir čia ne pirmus metus rungtyniaujantis saugas iš Lietuvos Gediminas Vičius, kuris Futbolo.TV sutiko papasakoti apie gyvenimą Kazachstane, iškeltus tikslus Europos turnyruose, ekipos pajėgumą ir Lietuvos rinktinę.

- 2010 metais pasirašei sutartį su Karagandos „Šachtior“ klubu, su kuriuo jau du kartus tapai Kazachstano čempionu, o dabar tiek pats, tiek visa komanda nuostabiai rungtyniaujate UEFA Čempionų lygos atrankos turnyre. Kaip manai, atradai savo komandą?, - Futbolo.TV žurnalistas Paulius Jakelis pasiteiravo G.Vičiaus.

- Taip, Kazachstane esu jau nuo 2010 metų, tačiau čia kontraktai pasirašomi tik vienam sezonui, tad kasmet žaidėjams tenka rašytis naujas sutartis arba išeiti. Kadangi klubas visada norėjo, kad likčiau, esu čia jau ketvirtus metus. Šioje ekipoje sužaidžiau netoli šimto rungtynių, du kartus tapome šalies čempionais, iškovojome Supertaurę bei du kartus rungtyniavome taurės finale. Šiemet labai akcentuojama būtent UEFA Čempionų lyga, kuriai turėjome rimtą pasiruošimą. Manau, būtent todėl ir rezultatai neblogi. Pritarsiu, turbūt tai mano komanda, su kuria norisi iškovoti kuo daugiau pergalių ir titulų.

- Papasakok apie treniruočių, rungtynių ir klubo suteiktas gyvenimo sąlygas „Šachtior“ klube.

- Turime geras treniruočių sąlygas, savo nemažą stadioną (talpina 19 000 žiūrovų – aut. past.), sporto bazę, kurioje ruošiamės kiekvienoms artėjančioms rungtynėms. Klubas padengia buto nuomos išlaidas ir suteikia tikrai viską, ko reikia.

- Kaip įvertintum ekipos pajėgumą? Kuo skiriasi futbolas Kazachstane ir Lietuvoje?

- Komanda yra tikrai gerai sukomplektuota, čia žaidžia nemažai futbolininkų iš įvairių rinktinių, esame neblogai susižaidę. Manau, dabartinis „Šachtior“ yra pajėgus rungtyniauti su Europos klubais, nes Kazachstane futbolo lygis sparčiai auga ir čempionate nėra silpnų varžovų. Kuo skiriasi futbolas čia ir Lietuvoje? Na, nežinau, galbūt čia yra didesnė motyvacija ir noras.

- Šiuo metu „Šachtior“ – trečiame UEFA Čempionų lygos atrankos etape, kur pirmoje akistatoje namuose nušlavėte Albanijos čempionus „Skenderbeu“ rezultatu 3:0. Kaip aistruoliai ir klubo vadovybė vertina tokius įspūdingus rezultatus? Juk Čempionų lygos atrankoje žaidžiate vos antrą kartą ir trečią atrankos etapą pasiekėte pirmą kartą istorijoje!

- Tai kaip kitaip, žinoma, visi džiaugiasi tokiais rezultatais ir visi be išimties tikisi, jog atsakomas mačas Albanijoje bus pergalingas. Tiesiog, turime tikslus, kurių bendromis jėgomis ir siekiame. Smagu, kai sekasi.

- Antrame atrankos etape du kartus identišku rezultatu 1:0 nugalėjote Borisovo BATE. Spauda tai pavadino sensacija. Papasakok pats apie tuos du mačus, kaip sekėsi tau asmeniškai?

- Labai rimtai ruošėmės rungtynėms su BATE, gerai išanalizavome jų žaidimą, rungtyniavome labai disciplinuotai, o to pasekoje laimėjome tiek išvykoje, tiek namuose. Man asmeniškai sekėsi neblogai, serijoje žaidžiau be keitimų.

- Patys tikėjotės, jog trečią atrankos etapą pradėsite taip užtikrintai namuose sutriuškindami Albanijos pajėgiausią klubą? Kas lėmė tokį rezultatą, kokia atmosfera vyravo stadione? Juk kitas Albanijos klubas „Kukesi“ UEFA Europos lygos trečiame etape 2:0 nušluostė nosis Donecko „Metallurg“, kas tik parodo, jog albanų lyga jokiu būdu nėra silpna.

- Namų rungtynėse su Albanijos čempionais siekėme laimėti kuo didesniu rezultatu, kad išvykoje būtų lengviau, nes albanai namuose žaidžia ženkliai geriau. Atmosfera pas mus stadione visada būna puiki, o žiūrovai gausiai renkasi ypatingai į UEFA Čempionų lygą. Jų šį kartą buvo apie 17 000. Donecko ekipa, mano nuomone, tinkamai neįvertino varžovų, ir aš pritarčiau – Albanijos čempionatas nėra silpnas.

- Patys esate vos per žingsnį nuo garantuotos vietos bent jau UEFA Europos lygos grupių turnyre, tam tereikia neiššvaistyti įgytos persvaros prieš albanus. Ką tau asmeniškai reikštų galimybė žaisti Čempionų lygos arba Europos lygos grupių turnyre?

- Stengsimės užtikrintai žengti į kitą etapą, tad privalome gerai sužaisti išvykoje. Ką man tai reikštų? Labai daug, kadangi dar niekada neteko žaisti Europos taurių grupių turnyre. Kiekvienas profesionalas to siekia, aš – ne išimtis.

- Lietuvos nacionalinėje rinktinėje esi sužaidęs šešerias rungtynes. Pats rungtyniauji gero lygio ekipoje, sportinė forma – tikrai neprasta. Kartais pagalvoji apie kvietimą į rinktinę, būtų malonu jo vėl sulaukti?

- Žinoma, visada malonu sulaukti kvietimo į nacionalinę rinktinę. Atstovauti šalies reprezentacinei komandai yra didelė garbė ir į rinktinę visada atvykstu su dideliu noru.

- Papasakok apie patį Kazachstaną. Kokia tai šalis, kas tau čia patinka, o kas – ne?

- Kazachstnas – tai labai didelė šalis, todėl beveik į kiekvienas rungtynes tenka skristi lėktuvu. Kelionės būna varginančios ir tai išskirčiau kaip dalyką, kuris nelabai patinka.

- Kokie kazachai žmonės?

- Kazachai yra žmonės labai įvairūs. Jie gerokai skiriasi kiekviename regione, turi savo įsitikinimus, savo tradicijas, kurių laikosi. Kitataučiai privalo tai gerbti, jeigu nenori nesusipratimų (šypsosi).

- Ką gali pasakyti apie miestą, kuriame gyveni? Kaip ir su kuo leidi laisvalaikį?

- Karaganda gana senas miestas, panašus į Kauną tiek dydžiu, tiek ir gatvėmis bei pastatais. Čia gyvena labai daug įvairių tautybių žmonių. Laisvalaikio turiu labai nedaug, tad jį visą stengiuosi praleisti kartu su savo žmona ir dukryte.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)