Italijos rinktinė po atkaklios kovos įveikė meksikiečių pasipriešinimą rezultatu 2:1 (1:1).

Nuo pat rungtynių pradžios iniciatyvą į savo rankas perėmė rungtynių favoritai italai, kurie jau 7-ą minutę sukūrė labai pavojingą ataką. Riccardo Montolivo iš kairiojo krašto perdavė kamuolį į baudos aikštelėje, iš kurios kaire koją kamuolį į vartus smūgiavo Mario Balotelli, tačiau pataikė tiesiai į vartininką.

Nieko nelaukdama Italijos rinktinė sukūrė dar dvi progas. Virš vartų smūgiavo Emanuele Giaccherini, o M. Balotelli smūgį vėl atrėmė meksikiečių vartininkas.

Tiesa, tuoj pat sekė ir pavojingas Meksikos komandos išpuolis. Andreso Guardado smūgis skriejo į skersinį.

27-ą minutę įvartį pelnė 100-ąsias rungtynes Italijos rinktinėje žaidęs Andrea Pirlo. Įspūdingu baudos smūgiu kamuolį tiesiai į kairįjį vartų kampą pasiuntęs saugas nepaliko jokių vilčių varžovų vartininkui.

34-ą minutę rungtynių arbitras už pražangą baudos aikštelėje paskyrė 11 metrų baudinį į Italijos rinktinės vartus. Sėkmingai jį realizavęs „Man United“ ir Meksikos komandos puolėjas Javieras Hernandezas išlygino rezultatą.

Per likusį kėlinio laiką norėdami susigrąžinti persvarą Italijos futbolininkai apgulė meksikiečių baudos aikštelę, tačiau pažymėti jiems nepavyko ir po pirmo kėlinio rezultatas lygus - 1:1.

Antro kėlinio pradžioje savo komandą išvesti į priekį galėjo R. Montolivo, kuriam kamuolys, po A. Pirlo atlikto baudos smūgio, nusileido prie pat kojų. Tačiau, atsidūręs vienas prieš vartininką Jose Coroną, jo nuginkluoti nesugebėjo.

59-ą minutę A. Pirlo atliko dar vieną klastingą baudos smūgį, tačiau kamuolys praskriejo šalia virpsto.

Galiausiai 78-ą minutę Italijos rinktinė susigrąžino persvarą, kuomet įvartį būdamas tarp trijų gynėjų įmušė M. Balotelli.

Kaip paaiškėjo vėliau, tai buvo ir pergalingas įvartis, lėmęs italų pergalę prieš Meksikos rinktinę rezultatu 2:1.

Vėlyvu metu vykusiame pirmame B grupės mače susitiko pasaulio ir Europos čempionai ispanai ir urugvajiečiai. Nesunkią pergalę rezultatu 2:1 (2:0) iškovojo Vicente Del Bosque auklėtiniai.

Jau nuo pat rungtynių pradžios Europos čempionai pradėjo demonstruoti sau įprastą futbolą ir dominavo aikštėje. Pirmasis pavojingas epizodas buvo sukurtas 10-ąją minutę, kuomet į Urugvajaus vartų virpstą kamuolį pataikė Cescas Fabregasas.

Ilgai laukti pirmojo įvarčio neprireikė: vos po dešimties minučių Urugvajaus rinktinės vartininkas jau kamuolį traukė iš savų vartų. Įvartį pelnė Pedro, kurio smūgiuojamas kamuolys pataikė į Diego Lugano, o nuo gynėjo į vartus - 1:0.

Ispanai po įvarčio ir toliau kontroliavo kamuolį, tačiau 30-ąją minutę urugvajiečiai sukūrė pirmąjį pavojingą išpuolį, kuomet Luisas Suarezas į baudos aikštę pakėlė kamuolį, o Edinsono Cavani galva smūgiuojamas kamuolys pataikė tiesiai į Ikerą Casillasą.

32-ąją minutę į Urugvajaus rinktinės vartus krito ir antrasis įvartis. Po puikaus C. Fabregaso perdavimo pasižymėjo puolėjo pozicijoje žaidžiantis Roberto Soldado - 2:0. Per likusį pirmojo kėlinio laiką ispanai turėjo progų pasižymėti, tačiau rezultatas nebe pakito.

Antrajame kėlinyje Ispanijos „tiki-taka“ žaidimas ir toliau tęsėsi ir prie Fernando Muslera vartų buvo sukurta daug pavojingų epizodų. Vis dėlto ispanams šiame susitikime nepavyko daugiau pelnyti įvarčio, tačiau rezultatą 88-ąją minutę sušvelnino Luisas Suarezas, kuris tolimu baudos smūgiu nuginklavo I. Casillasą - 2:1.

Rungtynės:

A grupė

Italija 2 - 1 Meksika
27' [1 - 0] Andrea Pirlo
34' [1 - 1] Javier Hernandez (iš 11 metrų baudinio)
78' [2 - 1] Mario Balotelli

Italijos rinktinės sudėtis: Gianluigi Buffonas, Giorgio Chiellini, Mattia de Sciglio, Claudio Marchisio (68' Alessio Cerci), Mario Balotelli (86' Alberto Gilardino), Andrea Barzagli, Daniele de Rossi, Riccardo Montolivo, Ignazio Abate, Andrea Pirlo, Emanuele Giaccherini (88' Alberto Aquilani).

Meksikos rinktinės sudėtis: Jose Corona, Francisco Rodriguezas, Carlosas Salcido, Gerardo Torrado, Giovani dos Santos, Javieras Aquino (53' Hiramas Mieras), Javieras Hernandezas, Hectoras Moreno, Jesusas Zavala (86' Raulis Jimenezas), Andresas Guardado, Gerardo Floresas.

B grupė

Ispanija 2 – 1 Urugvajus
20' [1 – 0] Pedro
32' [2 – 0] Roberto Soldado
88' [2 – 1] Luis Suarez

Kitose A grupės rungtynėse Brazilijos futbolininkai šeštadienį rezultatu 3:0 įveikė Japonijos rinktinę.

A grupės turnyro lentelė:

1.Brazilija1100303
2.Italija1100213
3.Meksika1001120
4.Japonija1001030

B grupės turnyro lentelė:

1.Ispanija11002:13
2.Nigerija00000:00
3.Taitis00000:00
4.Urugvajus10101:20

2013 metų Konfederacijų taurės dalyviai:

A grupė:

Brazilija (Šeimininkė)
Japonija (Azijos čempionė)
Meksika (CONCACAF regiono čempionė)
Italija* (Europos vicečempionė)

B grupė:

Ispanija (Pasaulio čempionė)
Urugvajus (Pietų Amerikos čempionas)
Taitis (Okeanijos čempionas)
Nigerija (Afrikos čempionė)

*pateko, nes Ispanija tapo ir Europos, ir Pasaulio čempione

Verta paminėti įspūdingus skaičius. Vienerios rungtynės brazilams kainuoja 7.5 mln. dolerių, o visas turnyras (16 rungtynių) jiems atsieis net 120 mln. dolerių.

***

Paskutinį kartą šiame turnyre 2009 metais Pietų Afrikoje triumfavo brazilai. Jie finale rezultatu 3:2 įveikė JAV rinktinę.

Trečią vietą iškovojo Ispanijos futbolininkai, mažajame finale po pratęsimo 3:2 palaužę Pietų Afrikos rinktinę.

Nuo 1992 metų organizuojamas turnyras vyksta jau 9 kartą. Daugiausiai, 3 kartus, taurę į viršų kėlė Brazilijos futbolininkai (1997, 2005 ir 2009), 2 kartus - prancūzai (2001 ir 2003), po kartą - argentiniečiai (1992), meksikiečiai (1999) ir danai (1995).

Tiesa pirmieji du organizuoti turnyrai (1992 ir 1995 metais) vadinosi ne „Konfederacijų taurė“, o „Karaliaus Fahdo taurė“.