"Priimtas protokolinis nutarimas, kad iki birželio 5 dienos turi būti įvertinta visa rizika ir pasverta, kokios finansinės galimybės rasti 270 mln. litų. Lygiagrečiai svarstomas ir kitas variantas - tai buvęs "Žalgirio" stadionas, kuris šiuo metu perduotas Šiaulių bankui. Pateiktas pasiūlymas, ar galima jį rekonstruoti papildomai įrengus žiūrovų vietų, įrengus kitus stadionus šalia jaunimui treniruotis", - antradienį per susitikimą su opozicinėmis frakcijomis Seime sakė A. Butkevičius.

Vyriausybėje svarstoma galimybė Lietuvoje pastatyti nacionalinį stadioną iš ES lėšų, kurios numatytos 2014-2020 metų finansinėje perspektyvoje.

"Jeigu politiškai būtų pritarta šį stadioną pavadinti nacionaliniu stadionu Lietuvoje, aš manau, tada būtų galimybė panaudoti apie 270 mln. litų ir vieną kartą užbaigti to objekto statybą. Manau, tikrai yra negražu, kada valstybė neturi savo nacionalinio stadiono ir manau, kad tai leistų išspręsti dažnai susidarančias problemas organizuojant Dainų šventes ir įvairius kitus kultūrinius renginius, nes šiuo metu, reikia pripažinti, kad vos ne prieš kiekvieną Dainų šventę dažnai tenka tikrinti kai kuriuos objektus, kaip ir Vingio parke, ar scena tikrai nėra avarinės padėties", - antradienį interviu Lietuvos radijui kalbėjo premjeras.

"Aš manau, kad ne vien mes turėtumėm turėti nacionalinį stadioną, bet ir taip pat kitus kultūrinės paskirties objektus sutvarkyti iki tokio lygio, kad tikrai ir žiūrovams būtų malonu, ir meno ir kultūros žmonėms, kurie dalyvauja tuose renginiuose, taip pat būtų malonu ten dalyvauti", - pridūrė jis.

Vidaus reikalų ministras Dailis Alfonsas Barakauskas pirmadienį pranešė, kad daugiau nei prieš dešimtmetį padėto statyti ir galiausiai užkonservuoto nacionalinio stadiono Vilniuje statybas ketinama baigti iki 2016 metų, tam prireiks 270 mln. litų.

Premjero atstovė spaudai Evelina Butkutė Lazdauskienė BNS teigė, kad Finansų ir Vidaus reikalų ministerijos, Vilniaus savivaldybė ir Centrinė perkančioji organizacija (CPO) įpareigotos iki liepos 1 dienos parengti stadiono statybos ir veiklos finansavimo modelį.

Ministras teigė, kad stadionas priklausys Vilniaus miesto savivaldybei.

"Sutartis turėtų būti pasirašyta tarp Vidaus reikalų ministerijos, savivaldybės. Savininkas būtų Vilniaus miesto taryba ir savivaldybė", - sakė D. A. Barakauskas. Jis kol kas negalėjo atsakyti, kada bus paskelbtas stadiono statybų rangovo konkursas.

E. Butkutė-Lazdauskienė patikslino, kad bendradarbiavimo sutartį dėl stadiono statybos užbaigimo ir naudojimo pasirašys Vidaus reikalų ministerija, savivaldybė ir Kūno kultūros ir sporto departamentas. Anto jos, tai padaryti institucijos įpareigotos iki liepos 1-osios.

Pasak premjero atstovės, Kūno kultūros ir sporto departamentas, Vilniaus savivaldybė, Kultūros ir Švietimo ministerijos iki birželio 15 dienos turi pateikti pasiūlymus dėl komplekso panaudojimo kultūros, socialiniams ir kitiems renginiams.

Vilniaus meras Artūras Zuokas pernai rudenį teigė, kad Nacionalinio stadiono statybos galėtų atpigti 100 mln. litų iki maždaug 240 mln. litų, o jo statyba vėl galėtų prasidėti 2015 metais, skyrus pinigų iš naujos ES finansinės perspektyvos.

Vyriausybė 2007 metais projektui jau skyrė 100 mln. litų. Tada statybų darbai pajudėjo, bet 2008 metais dėl lėšų stygiaus jie vėl sustojo.

Nacionalinis stadionas Vilniuje suprojektuotas dar 1985 metais, o pradėtas statyti 1987 metais - per ketverius metus buvo sumontuoti tribūnų pamatai ir dalis rėmų, bet po kelerių metų konstrukcijos buvo užkonservuotos.

2007 metais vėl atgaivinus statybą, 2009 metų lapkritį Aukščiausiasis Teismas paskelbė, jog įmonių "Vilniaus kapitalinė statyba" ir "Veikmė" sutartis dėl nacionalinio stadiono Vilniuje statybos buvo pasirašyta neteisėtai ir yra niekinė.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (51)