Lenkas pirmasis, kuriam Čempionų lygos turnyro pusfinalyje, pavyko tai padaryti.

„Real“ ekipai paguodos įvartį įmušė Cristiano Ronaldo, kuris pirmo kėlinio pabaigoje (43-ią min.) buvo išlyginęs skirtumą (1:1).

Abi komandos jau buvo susitikusios šio sezono D grupės varžybose. Tuomet „Borussia“ ekipa visus nustebino, namie 2:1 paklupdydama „Real“ klubą, o Madride sužaisdama 2:2.

Dortmundo futbolininkams, kurie Čempionų lygos nugalėtojų taurę kėlė tolimais 1997-ais, pavyko svarbiausia užduotis - sulaikyti rezultatyviausią UEFA Čempionų lygos komandą „Real“ (per 10 rungtynių pelniusią 24 įvarčius) ir net 12 iš jų įmušusį C. Ronaldo.

Madrido klubas, kuriam negalėjo padėti diskvalifikuotas gynėjas Alvaro Arbeloa, Čempionų lygos turnyro finale nežaidė nuo 2002-ų.

„Borussia“ atakų lyderis R. Lewandowskis pelno įvarčius net 12-oje Vokietijos čempionato rungtynių iš eilės, o Čempionų lygoje šiemet jis pasižymėjo jau 10 kartų.

Atsakomos šios poros rungtynės Madride bus žaidžiamos balandžio 30-ą.

Antradienį kitame vokiečių - ispanų mūšyje Miuncheno „Bayern“ klubas net 4:0 pažemino FC „Barceloną“ ekipą iš Katalonijos.

Rezultatas:

„Borussia“ 4 - 1 „Real“.

8' Robert Lewandowski [1 - 0]
43' Cristiano Ronaldo [1 - 1]
50' Robert Lewandowski [2 - 1]
55' Robert Lewandowski [3 - 1]
66' Robert Lewandowski [4 - 1] (iš 11 metrų baudinio)

„Borussia“: Romanas Weidenfelleris, Lukaszas Piszczekas (83' Kevinas Grosskreutzas), Nevenas Subotičius, Matsas Hummelsas, Marcelis Schmelzeris, Ilkay Gundoganas (89' Julianas Schieberis), Svenas Benderis, Jakubas Blaszczykowski (82' Sebastianas Kehlis), Mario Gotze, Marco Reusas, Robertas Lewandowski.

„Real“: Diego Lopezas, Sergio Ramosas, Raphaelis Varane'as, Pepe, Fabio Coentrao, Sami Khedira, Xabi Alonso (80' Kaka), Luka Modričius (68' Angelis Di Maria), Mesutas Ozilas, Cristiano Ronaldo, Gonzalo Higuainas (68' Karimas Benzema).

Rungtynės

Susitikimas prasidėjo atsargiai ir per pirmas 5 min. nei viena komanda pavojaus nesukūrė. Ramybė pasirodė apgaulinga. 6-ą min. „Borussia“ ekipa surengė ataką ir vienas prieš vartininką iššoko Marco Reusas. Jo smūgį vartininkas Diego Lopezas atrėmė, o R. Lewandowskiui pakartotiniu bandymu kamuolio į vartus nukreipti taip pat nepavyko.

7-ą min. Dortmundo klubas surengė dar vieną derinį. Kamuolys iš kairio sparno buvo skersuotas į madridiečių baudos aikštelę, o ten nuo gynėjo Pepe globos išsilaisvinęs R. Lewandowski koja iš arti „uždarė“ perdavimą - 1:0.

Po įvarčio futbolas vėl aprimo ir žaidimas dažniausiai vyko aikštės viduryje. Kiek atsitokėjęs „Real“ klubas ėmė rungtyniauti aktyviau. 24-ą min. labai pavojingą baudos smūgį atliko C. Ronaldo, bet vartininkas Romanas Weidenfelleris buvo budrus.

29-ą min. Luka Modričiaus smūgį atrėmė vokiečių vartininkas.

32-ą min. „Borussia“ ekipa surengė kontrataką, bet Jakubui Blaszczykowskiui kamuolį paskutinę akimirką iš po kojų išmušė „Real“ komandos gynėjas.

42-ą min. „Real“ ekipos baudos aikštelėje nugriuvo M. Reusas, bet teisėjas pražangos neįžvelgė. Netrukus, 43-ią min. madridiečiai ties aikštės viduriu pradėjo regzti derinį, kurio metu suklydo vokiečių gynėjas Matsas Hummelsas. Jo atgal paridentą kamuolį perėmė Gonzalo Higuainas, tiksliai jį perdavė C. Ronaldo, o pastarasis per derinį „du prieš vieną“ iš kelių metrų beveik į tuščius vartus išlygino rezultatą - 1:1. Taip pirmas kėlinys ir baigėsi.

Antras kėlinys prasidėjo ramiai ir toks futbolas tęsėsi iki 49-os min. 50-ą min. M. Reusas įmetė kamuolį į „Real“ ekipos vartininko aikštelės prieigas, ten vienas atsidūrė R. Lewandowski, suvaldė jį ir pasiuntė jį į tinklą - 2:1. Madridiečių apeliacijas dėl galimos nuošalės paneigė vaizdo kartojimas.

55-ą min. „Borussia“ komanda įmušė trečią įvartį - 3:1. R. Lewandowski tiksliu ir gražiu smūgiu dešine koja nuo 11 metrų ribos į dešinį viršutinį nuo savęs viršutinį vartų kampą trečią kartą nuginklavo D. Lopezą.

61-ą min. Ilkay Gundogano slalomas ir smūgis vos nesibaigė dar vienu įvarčiu į „Real“ ekipos vartus.

Po įvarčio Madrido komanda pabandė perimti iniciatyvą, bet skaudžiai nukentėjo. 66-ą min.varžovų baudos aikštelėje besiveržiantį M. Reusą į nugarą stumtelėjo Xabi Alonso ir teisėjas skyrė 11 metrų baudinį. Jį smūgiu į vartų vidurį realizavo R. Lewandowski ir atliko vadinamą pokerį - 4:1.

75-ą min. Sami Khedira išpuolį neutralizavo R. Weidenfelleris. 78-ą min. įvarčio alkio dar nenumalšinusio R. Lewandowski smūgį ne be vargo į kampinį atrėmė D. Lopezas.

88-ą min. gražiai vienas prieš aikštės šeimininkų vartininką buvo išvestas C. Ronaldo, bet jų tarpusavio dvikovą laimėjo R. Weidenfelleris, kuris kontakto metu patyrė kojos traumą.

91-ą min. „Real“ turėjo paskutinę ir labai realią progą sušvelninti skirtumą, bet jaunasis prancūzų gynėjas Raphaelis Varane'as iš patogios padėties nepataikė į vartus.

„Borussia“ komanda šventė galutinę pergalę rezultatu - 4:1.

Įdomūs faktai

Iki šios pajėgiausio Senajame žemyne futbolo turnyro istorijoje dar nė vienai komanda nepavyko patekti į finalą pralaimėjus pirmas pusfinalio rungtynes keturių ir daugiau įvarčių skirtumu (šeši kartai).

Pirmame pusfinalio susitikime pralaimėjus trim įvarčiais (0:3 ar 1:4), į finalą patekti pavyko tik dviem komandoms - 1971 metais Atėnų „Panathinaikos“ (Graikija) klubui, kuris nusileidęs svečiuose 1:4 Belgrado „Crvena Zvezda“ (Jugoslavija) ekipai, namuose šventė pergalę 3:0, bei 1986-ais „Barcelona“ (Ispanija) futbolininkams, kurie pirmą susitikimą svečiuose pralaimėjo 0:3 „IFK Geteborg“ (Švedija) komandai, tačiau atsakomose rungtynėse nugalėjo varžovus 3:0 o vėliau išplėšė pergalę 11 m baudinių serijoje.

Kitus šešis kartus finale žaidė pirmą susitikimą savo aikštėje įtikinamai laimėjęs klubas.

2013 metų UEFA Čempionų lygos nugalėtojas paaiškės finalo mače gegužės 25-ą dieną Vemblio stadione Londone (Anglija).