Į komandą buvo daug investuota

Ar neprisvils blynai pirmą kartą istorijoje Europos futbolo elitui kompaniją palaikysiantiems lietuviams?

Ateinančią vasarą namų sienas aštuonių komandų žemyno jaunimo (iki 19 metų) čempionate ginsianti A. Vingilio rinktinė nenusiteikusi būti patrankų mėsa.

„Ruošiamės labai rimtai. Manau, iki šiol nė viena šio amžiaus rinktinė neturėjo futbolininkų, žaidžiančių tokiose šalyse kaip Anglija, Italija. O mūsų komandoje kone pusė žaidėjų rungtyniauja užsienyje. Ekipos lyderiai – tikrai gero lygio, todėl tikimės, kad jokio fiasko nebus, pasirodysime garbingai. Pirmiausia norėsime iškopti į antrą etapą – pusfinalį“, – ginklų iš anksto nesudėjo treneris.

Kokie galėtų būti aukščiausio lygio turnyrų patirties neturinčių pirmenybių šeimininkų argumentai? A. Vingilys tituluoti savo auklėtinių perspektyviausia karta nuo šalies nepriklausomybės atkūrimo neskuba. Tačiau specialistas pabrėžia, kad ši komanda buvo atsakingai formuojama ir ruošiama nuo pat 2010 metų rudens, kuomet UEFA suteikė Lietuvai teisę priimti 19-mečių čempionatą.

„Nežinau, ar tai pajėgiausia karta, bet į ją buvo labai daug investuota. Beveik visi žaidėjai perėjo Nacionalinės futbolo akademijos mokyklą, ir tas įdirbis turėtų atnešti vaisių. Bent jau tai parodo kitų šalių patirtis“, – pabrėžė A. Vingilys.

Daugiausiai viliasi iš „užsieniečių“

Kaune 2007 metais įsikūrusioje Nacionalinėje futbolo akademijoje (NFA) žaidimo paslapčių mokėsi ar tebesimoko absoliuti dauguma 19-mečių rinktinės futbolininkų, dalis jų vėliau persikėlė į užsienio klubų jaunimo komandas.

Tokių žaidėjų rinktinėje yra septyni: vartininkas Tomas Švedkauskas („Roma“, Italija), saugai Tomas Dombrauskis („Leicester City“, Anglija), Deimantas Petravičius („Nottingham Forest“, Anglija) ir Vykintas Slivka (Turino „Juventus“, Italija) bei puolėjai Lukas Spalvis („Aalborg“, Danija), Simonas Stankevičius („Leicester City“, Anglija) ir Darius Kazubovičius („Brooke House College“ futbolo akademija).

Tiesa, vienintelis T. Švedkauskas reguliariai patenka į „Roma“ klubo pagrindinę komandą, nors jos rungtynes kol kas gali stebėti tik nuo atsarginių suolo.

Tėvynėje likę futbolininkai pernai kartu rungtyniavo NFA komandoje, kuri varžėsi LFF I lygoje ir užėmė šeštą vietą tarp 10-ies ekipų. Vis dėlto prieš artėjančio sezono pradžią ne vienas iš jų nusprendė pasirašyti kontraktus su A lygos klubais.

„Mane neramina tai, kad šiemet futbolininkai išsiskirstė po klubus. Nuo to, kaip jiems pavyks integruotis į suaugusiųjų futbolą, priklausys ir rinktinės žaidimas. Sėdėdami ant suolo A lygoje patirties jie nesurinks“, – nuogąstavo A. Vingilys.

Tuo tarpu dėl atsakomybės, kuri užgrius namuose žaisiančių jaunųjų futbolininkų pečius, specialistas pernelyg nesijaudina.

„Manau, kad psichologinių problemų nebus. Esame sužaidę daug kontrolinių rungtynių su pajėgiais varžovais. Iš pradžių teko skaudžiai nusivilti, pavyzdžiui, danams buvo pralaimėta 0:7. Bet dabar užsienio komandas prisivijome, ir tai labai džiugina.

Su kokiomis rinktinėmis norėtųsi pasigalynėti Europos čempionate? Sunku pasakyti. Mums labai neparanki ta pati Danijos rinktinė, bet dėl to galbūt tik įdomiau būtų su jais susitikti ir nugalėti danų baimę“, – kalbėjo treneris.

Europos 19-mečių pirmenybės liepos 20-rugpjūčio 1 dienomis vyks Marijampolėje, Kaune ir Alytuje.

Ruošdamasi čempionatui, Lietuvos ekipa gegužės 8 d. žais kontrolines rungtynes Ukrainoje su vietos jaunimo rinktine, o birželio 8 d. namuose planuoja išmėginti jėgas su baltarusiais.

Birželio 24 d. lietuviai išvyks į stovyklą Vokietijoje, kur sužais dar du kontrolinius mačus. Pasirengimą pirmenybėms lietuviai užbaigs stovyklomis Palangoje ir Panevėžyje bei dar viena draugiška dvikova.

Lietuvos U-19 rinktinės kandidatų sąrašas:

Vartininkai

Tomas Švedkauskas („Roma“, Italija)
Edvinas Gertmontas (Nacionalinė futbolo akademija)

Gynėjai

Justas Raziūnas (NFA)
Julius Aleksandravičius (NFA)
Džiugas Petrauskas (NFA)
Lukas Pangonis (NFA)
Lukas Artimavičius (Tauragės „Tauras“)
Lukas Čerkauskas (Panevėžio „Ekranas“)
Justinas Januševskis („Trakai“)

Saugai

Klaudijus Upstas (NFA)
Gabrielius Judickas (Marijampolės „Sūduva“)
Tomas Dombrauskis („Leicester City“, Anglija)
Deimantas Petravičius („Nottingham Forest“, Anglija)
Lukas Narbutas („Ekranas“)
Vykintas Slivka (Turino „Juventus“, Italija)
Tomas Galdikas (Klaipėdos „Atlantas“)
Gratas Sirgėdas (NFA)
Tadas Lekeckas („Sūduva“)
Povilas Kiselevskis („Sūduva“)

Puolėjai

Lukas Spalvis („Aalborg“, Danija)
Simonas Stankevičius („Leicester City“, Anglija)
Darius Kazubovičius („Brooke House College“ futbolo akademija)
Donatas Kazlauskas („Atlantas“)

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (23)