Finalas – Marijampolėje

Kaunas, Marijampolė ir Alytus – šie trys miestai liepos 20-rugpjūčio 1 dienomis virs perspektyviausių Senojo žemyno futbolininkų akistatų arena.

Septynios komandos, prisijungsiančios prie šeimininkų teisėmis čempionate debiutuosiančios trenerio Antano Vingilio vienuolikės, paaiškės pavasarį po antro atrankos varžybų etapo, tačiau pirmą kartą Lietuvoje vyksiančių pirmenybių organizatoriai jau dabar dėlioja paskutinius pasirengimo turnyrui štrichus.

Anot čempionato direktoriaus Mindaugo Verbicko, teliko atlikti kai kuriuos darbus stadionuose, kurie priims varžybų dalyvius. Daugiausiai jų – apleistame ir renovacijos jau seniai laukiančiame Kauno S. Dariaus ir S. Girėno stadione.

„Paskutinio vizito metu UEFA atstovai išsakė pastabų dėl infrastruktūros, tačiau jos nėra didelės. Manau, kad brangiai darbai stadionuose nekainuos, ir mes kuo puikiausiai pasirengsime čempionatui“, – teigė M. Verbickas.

DELFI žiniomis, čempionato finalą planuojama surengti Marijampolėje, o lemiamas rungtynes iš tribūnų turėtų stebėti ir UEFA vadovas M. Platini.

Kol kas neaišku, kokiame mieste čempionatą pradės lietuviai – tai priklausys nuo derybų su UEFA rezultatų.

Visi čempionato dalyviai, teisėjai ir kiti oficialūs asmenys gyvens laikinojoje sostinėje, o komandų treniruotėms bus paruošta po keturias aikštes Kaune ir Jonavoje.

Pirmenybių organizavimas atsieis 3,3 mln. litų, bet dėl lėšų stygiaus lietuviams sukti galvos nereikia, kadangi liūto dalį – 3 milijonus – atrieks UEFA. Likusius pinigus organizatoriai tikisi surinkti iš rėmėjų.

Bilietų kainos kišenių nedraskys

Prieš metus analogiškas pirmenybes priėmė Estija. Anot M. Verbicko, kaimyninėje šalyje per 15-a turnyro rungtynių stadionuose apsilankė 46 tūkst. žiūrovų.

Nepaisant žemo A lygos rungtynių lankomumo, lietuviai viliasi aplenkti estus.

„Tikimės, kad varžybas aplankys iš viso 50 tūkst. žiūrovų. Manau, šį tikslą pasieksime pakankamai lengvai. Dalis bilietų bus išdalinta nemokamai sporto ir bendrojo lavinimo mokyklų auklėtiniams, o visi kiti kainuos simboliškai – iki 7 litų. Tiesa, galutinio sprendimo dėl kainų dar nėra priimta“, – sakė M. Verbickas.

Tuo tarpu kalbomis apie atvyksiančias užsienio sirgalių armijas organizatoriai savęs neapgaudinėja.

„Tai priklausys nuo to, kokios komandos dalyvaus finaliniame etape. Jei paklius rusai, vokiečiai ar lenkai, kažkiek sirgalių iš šių šalių galime sulaukti, kadangi jiems toli važiuoti nereikės“, – pastebėjo čempionato direktorius.

M.Mikutavičius: jei ne Romanovas, tai gal Dievas padės

Pirmenybių traukinys iš vietos oficialiai pajudėjo trečiadienio vakarą Vilniuje, kur žiniasklaidai ir visuomenei pristatytos artėjančio turnyro aktualijos.

Renginyje, kuriame dalyvavo Lietuvos 19-mečių rinktinės žaidėjai ir treneriai, kiti garsūs specialistai, futbolo ir pramogų pasaulio atstovai, įteikti specialūs ženkliukai čempionato ambasadoriams.

Jais tapo Lietuvos nacionalinės rinktinės futbolininkas Marius Stankevičius, buvusi „Mis Lietuva“, futbolininko Deivido Česnauskio sutuoktinė Vaida Grikšaitė-Česnauskienė ir dainininkas Marijonas Mikutavičius.

Pastarasis, taręs sveikinimo žodį, iki ašarų prajuokino publiką.

„Linkiu sėkmės mūsų komandai ir tikiuosi, kad su Dievo pagalba viskas baigsis gerai, nes Romanovas šiuo atveju jau nebepadės“, – šmaikštavo M. Mikutavičius.

Lietuvos U-19 rinktinės kandidatų sąrašas:

Vartininkai

Tomas Švedkauskas („Roma“, Italija)
Edvinas Gertmontas (Nacionalinė futbolo akademija)

Gynėjai

Justas Raziūnas (NFA)
Julius Aleksandravičius (NFA)
Džiugas Petrauskas (NFA)
Lukas Pangonis (NFA)
Lukas Artimavičius (Tauragės „Tauras“)
Lukas Čerkauskas (Panevėžio „Ekranas“)
Justinas Januševskis („Trakai“)

Saugai

Klaudijus Upstas (NFA)
Gabrielius Judickas (Marijampolės „Sūduva“)
Tomas Dombrauskis („Leicester City“, Anglija)
Deimantas Petravičius („Nottingham Forest“, Anglija)
Lukas Narbutas („Ekranas“)
Vykintas Slivka (Turino „Juventus“, Italija)
Tomas Galdikas (Klaipėdos „Atlantas“)
Gratas Sirgėdas (NFA)
Tadas Lekeckas („Sūduva“)
Povilas Kiselevskis („Sūduva“)

Puolėjai

Lukas Spalvis („Aalborg“, Danija)
Simonas Stankevičius („Leicester City“, Anglija)
Darius Kazubovičius („Brooke House College“ futbolo akademija)
Donatas Kazlauskas („Atlantas“)

Europos U-19 čempionato istorija:

UEFA Europos U-19 čempionatas savo gyvavimą pradėjo kaip FIFA U-18 jaunimo turnyras 1948 metais. Varžybų organizavimą po septynerių metų perėmė UEFA.

Per 32 pirmuosius egzistavimo metus turnyro formatas keitėsi ne kartą, o didžiausia sėkmė lydėjo Anglijos rinktinę, kuri varžybas laimėjo aštuonis kartus.

1980 metais turnyras tapo UEFA Europos U-18 čempionatu. Tai atspindėjo vieną iš pagrindinių UEFA prioritetų – jaunimo futbolo plėtrą ir jaunųjų futbolo talentų ugdymą. Lygiagrečiai startavo ir naujasis UEFA Europos U-16 čempionatas. Naujajame U-18 formate geriausiai sekėsi Prancūzijos rinktinei, kuri čempionatą laimėjo keturis kartus.

2001/02 metų sezone čempionatų formatas buvo pakeistas atitinkamai į U-17 ir U-19 čempionatus. Po pasikeitimų U-19 čempionate dominavo Ispanija, kuri čempionatą laimėjo net šešis kartus, prancūzai triumfavo dusyk.

2012 metais UEFA Europos U-19 čempionatas vyko Estijoje, kur eilinį kartą pergalę šventė ispanai.

Čempionatas tapo ir tradicine būsimų futbolo žvaigždžių kalve. Tą gerai iliustruoja 1993 metų Anglijos rinktinės triumfas. Šios komandos sudėtyje buvo tokie žaidėjai kaip Gary Neville'as, Solas Campbellas ir Paulas Scholesas, kurie vėliau Anglijos nacionalinėje rinktinėje sužaidė daugiau nei po 60 rungtynių.

1996 metais su Prancūzijos U-18 rinktine triumfavo Mikaelis Silvestre'as, Williamas Gallas, Thierry Henry ir Davidas Trezeguet. Vos po dvejų metų jie tapo pasaulio čempionais su nacionaline šalies rinktine. Šiame čempionate savo talentus taip pat demonstravo būsimi pasaulio čempionai italai Gianluigi Buffonas, Francesco Totti ir Andrea Pirlo, ispanai Fernando Torresas, Davidas Silva ir Sergio Ramosas bei daugelis kitų.

Europos U-19 čempionatas skaičių veidrodyje:

1 – kol kas žinoma vienintelis turnyro dalyvė – šeimininkų teisėmis žaisianti Lietuvos rinktinė;

4 – tiek įvarčių 2002 m. U-19 čempionate įmušė žymusis ispanas Fernando Torresas;

6 – tiek įvarčių U-19 čempionato atrankoje jau įmušė kroatas Tomislavas Kišas;

7 – tiek komandų prisijungs prie Lietuvos rinktinės Europos čempionate po „Elite“ atrankos etapo;

8 – tiek komandų žais finaliniame Europos U-19 čempionato etape Lietuvoje;

9 – tiek kartų Europos U-19 čempionatą (įskaitant jo pirmtakus) laimėjo Ispanija ir Anglija;

12 – Lietuvoje vyksiantis Europos čempionatas bus 12-asis, rengiamas pagal dabartinį formatą;

13 – tiek įvarčių 2013 metų čempionate kol kas įmušė Austrija, kuri tapo rezultatyviausia pirmojo atrankos etapo komanda;

15 – tiek rungtynių bus sužaista per Europos U-19 čempionatą Lietuvoje;

19 – tiek įvarčių praleido Andoros jaunimas per pirmąjį Europos U-19 čempionato atrankos
etapą;

28 – tiek komandų šiuo metu tęsia atrankos kovas Europos U-19 čempionato „Elite“
atrankos etape;

31 – Lietuva taps 31-ąja valstybe, kuri dalyvaus Europos U-19 čempionato finaliniame etape;

48 – tiek komandų pradėjo Europos U-19 čempionato atranką nuo pirmojo etapo;

130 – tiek lapų popieriaus užėmė Lietuvos paraiška siekiant surengti 2013 metų Europos
U-19 čempionatą;

260 – tiek įvarčių kol kas įmušta per 2013 Europos U-19 čempionato atranką;

1948 – šiais metais įvyko pirmasis Europos U-19 čempionato turnyras;

50 000 – tiek žiūrovų siekiama sulaukti per visas Europos U-19 čempionato rungtynes Lietuvoje;

14 000 000 – tiek žmonių stebėjo 2012 metų Europos U-19 čempionatą prie televizijos ekranų.

Europos U-19 čempionato formatas:

Praėjusį rudenį vykusį pirmą čempionato atrankos etapą sudarė 12 grupių po 4 komandas, kurios visas rungtynes žaidė vienoje iš grupėje esančių valstybių. Į „Elite“ atrankos etapą pateko visų grupių pirmos dvi komandos bei viena geriausia trečia komanda.

„Elite“ etapo varžybos vyks pavasarį. Prie iš atrankos etapo patekusių komandų prisideda trys aukščiausią UEFA reitingą turinčios komandos. Tuomet rinktinės padalinamos į 7 grupes po 4 komandas ir tarpusavyje kovoja vienoje iš grupės valstybių.

Į finalinį čempionato etapą pateks 7 grupių nugalėtojos. Jos 2013 metų vasarą prisijungs prie šeimininkės Lietuvos U-19 rinktinės.

Finalinį čempionato etapą sudarys dvi grupės po keturias geriausias Europos U-19 komandas. Dvi geriausios abiejų grupių komandos patenka į pusfinalius, kur kovoja dėl vietos čempionato finale. Rungtynės vyks liepos 20 – rugpjūčio 1 dienomis.