Reikės tolygiai paskirstyti jėgas

Lietuvos futbolininkų kelionė buvo netrumpa - į Atėnus teko skristi per Rygą - tačiau trumpesnė ir mažiau varginanti ne prieš kelias savaites, kai komanda vyko žaisti kontrolinių rungtynių į Makedoniją. Tiesa, oras Graikijos sostinėje priminė Skopję - per pietus termometro stulpelis pasiekia 30 laipsnių Celsijaus.

„Čia karšta ir negalime tikėtis lietaus, kaip per rungtynes Vilniuje. Turime būti atsargūs per anksti neišnaudoti jėgų, kad jų užtektų visoms 90 minučių“, - apie galimas grėsmes Futbolo.TV kalbėjo rinktinės treneris Cs. Laszlo.

Treneris liko patenkintas komandai prieš rungtynes sudarytomis sąlygomis: „Įspūdžiai teigiami. Gyvename gerame viešbutyje, žmonės draugiški, graikų futbolo federacija pasitiko svetingai ir organizuotai. Bet kokiu atveju, galvoju tik apie rungtynes ir futbolą. Svarbu, kad komandos gretose nėra rimtesnių traumų“.

Pasak stratego, iškovotas taškas penktadienio rungtynėse pridės komandai pasitikėjimo savo jėgomis: „Pamatėme, kad susitelkę darbui galime atimti taškų iš bet kurios galingos komandos. Varžovai taip pat labiau gerbs mus, nes žino, kad nenusileidome slovakams. Jeigu žaisime taip pat disciplinuotai, galime iškovoti bent tašką. Kiekvienas taškas išvykoje yra gerai. Tuo labiau, kad graikai yra tarp grupės favoritų. Kita vertus, kiekvienose rungtynėse turime siekti pergalės“.

Cs. Laszlo neatmetė galimybės, kad Lietuvos rinktinės sudėtyje bus pasikeitimų ir komanda gali žaisti dviem nominaliais puolėjais. Jei savo poziciją išsaugos Darvydas Šernas, tokiu atveju į kitą vietą pretenduoja Andrius Velička, Deivydas Matulevičius ir Artūras Rimkevičius.

Debiutas gynėjui - fantastiškas jausmas

Konkurencija rinktinės gretose vyksta ne tik puolimo grandyje. Ypač aktuali ji krašto gynėjo pozicijose, kur dėl vietos startinėje sudėtyje neakivaizdžiai grumiasi keli rinktinėje jaunesni ar rinktinėje mažiau patirties turintys futbolininkai.

Dešinio gynėjo vietoje Cs. Laszlo pasitikėjimą šiemet įgijo Marijampolės „Sūduvos" narys Valdemaras Borovskis. „Niekada anksčiau negalvojau, kad galėsiu būti su tokia komanda ir žaisti rinktinės pagrindinėje sudėtyje. Treneris mane pastebėjo jau sezono pradžioje, o labiausiai turbūt padėjo sėkmingos kontrolinės rungtynės su Rusija“, - teigė futbolininkas.

Po kelių kontrolinių rungtynių V. Borovskio laukė didžiausias testas - pirmos 2014 m. FIFA pasaulio čempionato atrankos rungtynės su Slovakija. „Debiutuoti atrankos rungtynėse buvo fantastiškas jausmas. Tuo labiau, kad stadionas buvo pilnas žiūrovų, rungtynės vyko mano mieste, Vilniuje, atėjo palaikyti artimieji, draugai. Žaisti už rinktinę - didžiausia garbė. Suprantu, kad tokių šansų gali būti nedaug“, - Futbolo.TV kalbėjo gynėjas.

Tiek V. Borovskiui, tiek kito krašto gynėjui V.Andriuškevičiui konkurenciją sudaro marijampolietis Vaidas Slavickas ir du Vilniaus MFD „Žalgirio“ žaidėjai - Georgas Freidgeimas bei Egidijus Vaitkūnas. Pastarasis tikino nekantraujantis išbandyti savo jėgas oficialiose rinktinės rungtynėse.

„Būtų įdomu ir vienas rimtesnių išbandymų - galimybė įvertinti save kaip žaidėją, pažiūrėti ko esu vertas. Koks jausmas kai prieš rungtynes girdi Lietuvos himną? Šiek tiek pradeda drebėti kojos - interviu Futbolo.TV prisipažino E. Vaitkūnas - Lygiosios būtų ne pro šalį, bet einame kovoti dėl trijų taškų. Varžovai žais technišką futbolą ir bandys savo žiūrovams padovanoti pergalę tačiau mes stengsimės įrodyti, kad esame ne prastesni“.

Tikisi, kad varžovų aistruoliai užkurs „pirtį“

Prabėgus vos kelioms valandoms po atvykimo Lietuvos rinktinės futbolininkai pirmadienio vakarą treniravosi stadione, kuriame ir vyks rungtynės. Šalia Atėnų esančiame Pirėjuje (apie 20 minučių kelio transportu) yra vietos „Olympiakos“ klubo namai - graikų nepriklausomybės kovų herojaus Georgios Karaiskakis vardu pavadintas stadionas, kuriame ir vyks rungtynės.

Sporto arena šioje vietoje yra dar nuo 1896-ųjų (kaip velodromas), tačiau 1964 metais ji buvo renovuota į olimpinio tipo (su bėgimo takais) futbolo stadioną, o 2004 m. olimpinėms žaidynėms perstatyta iš naujo. 32 tūkstančius žiūrovų talpinančio modernaus futbolo stadiono pastatymas kainavo apie 60 milijonų eurų.

„Žaisime gražiame stadione, kuris turėtų būti užpildytas žiūrovų. Jaučiu, kad graikų aistruoliai mums užkurs gerą pirtelę“, - teigė V. Borovskis.

Pasak Cs. Laszlo, arti aikštės esančios tribūnos turėtų sukurti įsimintiną atmosferą: „Rungtynės su Graikija tuo labiausiai ir skirsis nuo dvikovos su Slovakija, nes žaisime išvykoje, kompaktiškame stadione. Galima tikėtis, kad bus labai triukšmingas šeimininkų palaikymas“.

Rungtynėms teisėjaus arbitrų brigada iš Šiaurės Airijos - aikštės teisėjas Markas Courtney, asistentai Eamonnas Shanksas, Garethas Eakinas ir rezervinis teisėjas Raymondas Crangle'as. Lietuviams M.Courtney jau pažįstamas - liepos viduryje jis vadovavo rungtynėms Vilniuje tarp MFD „Žalgirio“ ir Miodlingo „Admira Wacker“.

Graikijos ir Lietuvos rinktinių dvikova startuos nuo 21 valandos 45 minutės. Rungtynes tiesiogiai transliuos „Lietuvos Ryto" televizija.